Ποιος είπε ότι τα κινούμενα σχέδια είναι μόνο για παιδιά; Καλώς ορίσατε στον μαγικό κόσμο της D…του ενήλικου animation!

1Persepolis

Το βραβευμένο animation της αυτοεξόριστης Ιρανής Μαρζάν Σατραπί είναι ένα ασπρόμαυρο πορτραίτο μιας ηρωίδας που γεννήθηκε στο Iράν του Σάχη, αλλά ενηλικιώθηκε στην Ευρώπη. Κόντρα στο θεοκρατικό καθεστώς, ανάμεσα σε ροκ και πανκ τύπους, με  χιούμορ και έναν παράδοξο μείγμα κυνισμού και ρομαντισμού, η νεαρή Μαρζάν ανακαλύπτει τον εαυτό της και τον κόσμο. Ένα αυτοβιογραφικό ταξίδι προσωπικής αναζήτησης, που υμνεί την ελευθερία και τη δημοκρατία με γλώσσα λιτή και ειλικρινή που στοχεύει κατευθείαν στην καρδιά και το μυαλό.

2Loving Vincent

«Η μόνη αλήθεια του καλλιτέχνη είναι τα έργα του.» Με αφορμή αυτή τη φράση του Vincent Van Gogh, οι δημιουργοί του “Loving Vincent” με όχημα 120 πίνακες του διάσημου  καλλιτέχνη, ζωγράφισαν μια ξεχωριστή ταινία, έναν αριστουργηματικό κινηματογραφικό πίνακα που αντανακλά στη μεγάλη οθόνη το τεράστιο ταλέντο του. Μια μοναδική εμπειρία που εντυπωσιάζει με την πρωτοτυπία και τις μαγικές εικόνες που χαρίζει στο θεατή.

Διάβασε υπέροχα αποφθέγματα του ζωγράφου εδώ!

3Κόκκινη Χελώνα

Mια βουβή, ιδιαίτερη και συναισθηματικά ακατέργαστη ταινία που κέρδισε το Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής στο Φεστιβάλ των Καννών. Ένας ναυαγός ξεβράζεται σε ένα τροπικό νησί, όπου υπάρχουν μόνο καβούρια και πουλιά. Ο ίδιος κάνει προσπάθειες να επιστρέψει στον πολιτισμό, όμως, κάθε φορά εμποδίζεται από μια κόκκινη χελώνα. Ένα παραμύθι για τις ανθρώπινες σχέσεις, την αγάπη, τη φύση γραμμένο με εικόνες και συμβολισμούς που μαγεύει με έναν γοητευτικά λιτό τρόπο.

4Anomalisa

Η «Αnomalisa» είναι μια παράδοξη, κωμικοτραγική αφήγηση γεμάτη φαντασία και ευρηματικότητα από την έμπειρη πένα του Τσάρλι Κάουφμαν (η Αιώνια Λιακάδα ενός Καθαρού Μυαλού). Ένα μαεστρικό ταξίδι με φιλοσοφικές προεκτάσεις και κοινωνικούς προβληματισμούς που ρωτάει αλλά δεν απαντάει. Γιατί όπως έχει δηλώσει και ο Τσάρλι Κάουφμαν, το νόημα δεν είναι να εξηγήσεις τι θέλει να πει ο σκηνοθέτης αλλά να εξηγήσεις τι θες να πεις εσύ. Κέρδισε το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής στο Φεστιβάλ Βενετίας και μια υποψηφιότητα για όσκαρ καλύτερου κινουμένου σχεδίου.

5Βαλς με τον Μπασίρ

Ένα τολμηρό πολιτικό σχόλιο για τον πόλεμο του Ισραήλ εναντίον του Λιβάνου, που ζωντανεύει μέσα από την προσπάθεια του Ισραηλινού ήρωα, Άρι να ανακαλέσει στη μνήμη του όλα όσα έζησε και να ξορκίσει έτσι τους εφιάλτες του. Αυτοβιογραφικό, σκληρό, ρεαλιστικό ντοκιμαντέρ κινουμένων σχεδίων του βραβευμένου σκηνοθέτη Άρι Φόλμαν, που γυρίστηκε με την τεχνική του rotoscoping (τα καρτούν βασίζονται στα πρόσωπα που γύρισαν Live τις σκηνές).

Για τον ιδιαίτερο τίτλο αφορμή στάθηκε μια σουρεαλιστική σκηνή, στην οποία κατά τη διάρκεια μιας διαμάχης, ένας Ισραηλινός στρατιώτης χορεύει κάτω από την αφίσα του τότε προέδρου του Λιβάνου, Μπασίρ Τζαμαγιέλ.

6Νεκρή Νύφη

Από τη λίστα δεν θα μπορούσε να λείπει ο Τιμ Μπάρτον. Η “Νεκρή Νύφη” είναι μια ταινία που αν και μυρίζει θάνατο, σφύζει από φρέσκες ιδέες γεμάτες φαντασία και υπέροχες μουσικές μελωδίες. Ένα ακόμη gothic animation στα χνάρια του “The nightmare before Christmas” που δείχνει ότι η αγάπη επιβιώνει παντού ακόμη και στον κόσμο των νεκρών.

Δες τις πραγματικές ιστορίες πίσω από τα παραμύθια!

7Waking life

Τι και αν αυτό που ζούμε είναι απλά ένα όνειρο; O ταλαντούχος και πάντα ειλικρινής με το φακό Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ χτίζει ένα φιλοσοφικό παραλήρημα με υπαρξιακές προεκτάσεις που ακροβατεί ανάμεσα στο όνειρο και στην πραγματικότητα. Πολιτική, ανθρώπινες σχέσεις, φιλοσοφικοί προβληματισμοί πρωταγωνιστούν μέσα από φιλμαρισμένους ήρωες που σε προσκαλούν να τους ακούσεις, όχι για να τους καταλάβεις αλλά για να σκεφτείς.

8Have an nice day

Το φίλμ του Λιού Τζιάν έκανε πρεμιέρα στο φετινό  φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και έκλεψε τις εντυπώσεις.Ένα αιματοβαμμένο ιαπωνικό κρεσέντο με ταραντινική ατμόσφαιρα και σκοτεινές προθέσεις που σατιρίζει το κυνήγι του εύκολου χρήματος. Σίγουρα θα σας φτιάξει τη μέρα και ας ρέει άφθονο το αίμα.

Σχόλια