Λίγα λόγια για το mentoring του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων…

Εμπειρία είναι αυτό που παίρνεις όσο ψάχνεις για κάτι άλλο είπε ο Ιταλός σκηνοθέτης Φρεντερίκο Φελίνι και είχε απόλυτο δίκιο. Έτσι κι εγώ 1 χρόνο πριν μπαίνοντας στο 3ο έτος των σπουδών μου έψαχνα απαντήσεις σε σημαντικά για εμένα ερωτήματα με κυριότερο το “με τι θέλω να ασχοληθώ πραγματικά”.

Τότε ήταν που είδα ότι η Δομή Απασχόλησης & Σταδιοδρομίας (ΔΑΣΤΑ) του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων διοργάνωνε για 5η συνεχόμενη χρονιά το πρόγραμμα Mentoring του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και αποφάσισα να συμμετάσχω.

Τι είναι όμως το πρόγραμμα Mentoring του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων;

Το Πρόγραμμα Mentoring Πανεπιστημίου Ιωαννίνων είναι το πρώτο που υλοποιείται στην τριτοβάθμια εκπαίδευση στην Ελλάδα ξεκινώντας τον Ιούνιο του 2012. Αποτελεί μια σχέση συνεργασίας μεταξύ ενός έμπειρου επαγγελματία και ενός νέου ανθρώπου, λιγότερο έμπειρου, η οποία επιτρέπει την ανταλλαγή εμπειριώνπληροφοριών και πρακτικών συμβουλών για ένα συγκεκριμένο τομέα απασχόλησης.

Πιο συγκεκριμένα, το πρόγραμμα στοχεύει στη διερεύνηση προοπτικών επαγγελματικής ανάπτυξης, καθώς και προσδιορισμού πιθανών τομέων ανάπτυξης. Παράλληλα, βοηθάει στην εξάσκηση των τεχνικών ένταξης στην αγορά εργασίας, καθώς και στη βελτίωση της αυτοπεποίθησης του εκάστοτε mentee.

Για παράδειγμα, στην αρχή του 5ου κύκλου, όπου και συμμετείχα, έγινε ένα workshop σε συνεργασία με την ΑΕΛΙΑ αποκλειστικά για τους mentees του προγράμματος. Εκεί είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε για τις  ιδανικές συνθήκες εργασίας, τη σημασία και τον τρόπο ανάπτυξης των soft skills (κοινωνικών δεξιοτήτων), καθώς και τον τρόπο αξιοποίησης τυχόν επαγγελματικών ευκαιριών που μπορεί να εμφανιστούν.

Αυτά είναι όσα μπορεί πολύ συνοπτικά να προσφέρει σε έναν mentee το συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Mentor’s Training Meeting του προγράμματος Mentoring του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Σχετικά με τη δική μου εμπειρία…

Η δική μου εμπειρία άρχισε χωρίς πολλές ελπίδες. Πιο συγκεκριμένα όταν άνοιξαν οι αιτήσεις για την έναρξη του 5ου κύκλου πέρασα από το γραφείο της ΔΑΣΤΑ αρκετές φορές προκειμένου να συζητήσουμε για τις κλίσεις, τα ενδιαφέροντα και τις σκέψεις μου πάνω στον επαγγελματικό μου προσανατολισμό.

Αυτό, άλλωστε, είναι και το πρώτο βήμα της διαδικασίας αίτησης για συμμετοχή στο πρόγραμμα, έτσι ώστε να γίνουν αντιληπτές οι ανάγκες του κάθε ατόμου και να βρεθεί ο καταλληλότερος μέντορας.

Εγώ σπουδάζω Φιλολογία, αλλά λόγω της ενασχόλησής μου στον εθελοντικό οργανισμό της AIESEC, καθώς και της αγάπης μου για την αρθρογραφία (όπως μπορείς να δεις :p ) αναζητούσα διαφορετικά μονοπάτια επαγγελματικής ενασχόλησης.

Έτσι ήθελα έναν μέντορα που να έχει ασχοληθεί με το κομμάτι του marketing και της επικοινωνίας σε συνδυασμό με κάτι πιο ”φιλολογικό”. Λίγο πολύ ήταν σα να έψαχνα ψύλλους στ’ άχυρα!

Συζήτησα με τις υπεύθυνες του προγράμματος για τις προσδοκίες και τις επιθυμίες μου από το πρόγραμμα, συμπλήρωσα την αίτηση και περίμενα. Κάποια στιγμή  με ενημέρωσαν ότι βρέθηκε μία μέντορας που ταιριάζει στα ενδιαφέροντά μου κι ότι θα μου έδιναν τα στοιχεία της για να ξεκινήσουμε στην επίσημη εκδήλωση έναρξης του προγράμματος. Μέχρι τη στιγμή της εκδήλωσης μπορώ να πω ότι δεν περίμενα πολλά, αλλά τελικά οι προσδοκίες μου όχι μόνο καλύφθηκαν, αλλά ξεπεράστηκαν!

Για την ακρίβεια η μέντορας μου ήταν μία αξιαγάπητη κυρία που είχε δουλέψει σχεδόν πάνω σε ό,τι με ενδιέφερε και παρότι είχε ένα πολύ δύσκολο ωράριο είχε όρεξη να με βοηθήσει. Κατάφερε να με συμβουλεύσει και να μου δώσει πολλά νέα ερεθίσματα- τόσα που ίσως ούτε η ίδια να το κατάλαβε.

Μου έδωσε ιδέες από πολύ πρακτικά πράγματα όπως πιθανά e-learnings που μπορώ να κάνω ή βιβλία που θα μπορούσα να διαβάσω, ως επαγγελματικές διεξόδους που θα μπορούσα να αναζητήσω. Επίσης μου έδωσε χρήσιμα insights από τον τρόπο εργασίας σήμερα σε ρεαλιστικά πλαίσια και πολλές φορές με ενθάρρυνε να κάνω εύκολα πράγματα τα οποία όμως με άγχωναν, με αποτέλεσμα να αναβάλλω διαρκώς.

Δεδομένου όμως ότι μέναμε σε διαφορετικές πόλεις τα sessions μας γίνονταν μέσω διαδικτύου. Αυτό όμως δε μας εμπόδισε να βρεθούμε από κοντά, αφού εντελώς τυχαία βρεθήκαμε την ίδια μέρα και για διαφορετικούς λόγους η καθεμία, στη Βαρσοβία. Έτσι καταφέραμε να μιλήσουμε και από κοντά!

Mentoring Πανεπιστημίου Ιωαννίνων: Η εμπειρία μίας mentee

Εγώ και η μέντοράς μου κ. Χριστιάνα Θωμαϊδη (Digital Manager Central & Eastern Europe στην Coca Cola Company)

Εν κατακλείδι…

Η συμμετοχή μου στο Mentoring του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων ήταν μία ξεχωριστή εμπειρία. Η μέντορας μου με βοήθησε με τον τρόπο της να δω τα πράγματα πιο ρεαλιστικά και να καταλάβω πώς λειτουργούν τα πράγματα στην σύγχρονη αγορά εργασίας. Σίγουρα έχω ακόμη πολλά να μάθω, αλλά με τη κ. Χριστιάνα έκανα μία πολύ δυνατή αρχή.

Κρίνοντας μάλιστα τόσο από τη δική μου εμπειρία, όσο και από τις εμπειρίες άλλων παιδιών που συμμετείχαν στο πρόγραμμα νομίζω ότι είναι μία αξιόλογη εμπειρία για οποιονδήποτε φοιτητή ή τελειόφοιτο -ακόμη για και για τον πιο συνειδητοποιημένο!

Μπορεί μόνο να ωφελήσει και να δείξει ενδεχομένως μία άλλη οπτική γωνία των πραγμάτων-αυτή του μέντορα- σε μία φάση που ο νέος ακόμη προσπαθεί να μάθει κολύμπι σε αυτό που αποκαλούμε αγορά εργασίας. Και το κολύμπι εκεί είναι αρκετά απαιτητικό! Ο μέντορας άλλωστε δε θα σε συμβουλεύσει ούτε όπως οι γονείς σου, ούτε όπως οι φίλοι σου, αφού έχει εμπειρία και γνώση αποκλειστικά στο αντικείμενο που σε ενδιαφέρει. Οπότε μάλλον είναι αν όχι ο ιδανικότερος, ένας από τους ιδανικότερους coaches για να σε καθοδηγήσει!

Συνεπώς, αν υπάρχει αμοιβαίος σεβασμός στο χρόνο που επενδύουν και οι 2 συμμετέχοντες (mentee-mentor) το αποτέλεσμα μπορεί να ανταμείψει τον mentee, ενώ κρίνοντας από τα λόγια των μεντόρων στην εκδήλωση ολοκλήρωσης του 5ου κύκλου μπορεί να είναι εξίσου όμορφη και για τον μέντορα!

Aν λοιπόν σε ενδιαφέρει να έχεις την εμπειρία ενός μέντορα και να βοηθήσεις με τον τρόπο σου έναν νέο που προσπαθεί να βρει το δρόμο του, μπορείς να κάνεις την αίτησή σου εδώ!

Φωτογραφία από την εκδήλωση “Μήπως χρειάζεσαι έναν μέντορα;”

Σχόλια