Φέτος, στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, διοργανώνεται για 9η συνεχόμενη χρονιά από τη φοιτητική ομάδα BEST Athens, ο Τοπικός Διαγωνισμός Μηχανικής EBEC Athens!

Ο Τοπικός Διαγωνισμός Μηχανικής EBEC Athens, αποτελεί το πρώτο επίπεδο του διαγωνισμού EBEC (European BEST Engineering Competition) και πρόκειται για τον μεγαλύτερο διαγωνισμό μηχανικής στην Ευρώπη, ο οποίος διεξάγεται από φοιτητές για φοιτητές.

Σκοπός των διαγωνιζόμενων είναι να προκριθούν στον Εθνικό γύρο EBEC Greece στην Πάτρα, όπου θα συναγωνιστούν με τις νικήτριες ομάδες από το Πανεπιστήμιο Πατρών, το Πολυτεχνείο Κρήτης και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Οι νικητές του Εθνικού γύρου προκρίνονται στον Πανευρωπαϊκό τελικό, που φέτος θα πραγματοποιηθεί στο Τορίνο της Ιταλίας, και θα αντιμετωπίσουν ομάδες από πανεπιστήμια όλης της Ευρώπης.

Τοπικός Διαγωνισμός Μηχανικής EBEC Athens: Ποια είναι η φύση του

Αρχικά, ο διαγωνισμός απευθύνεται σε φοιτητές του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Οι διαγωνιζόμενοι χωρίζονται σε τετραμελείς ομάδες ανεξαρτήτως σχολής και έτους σπουδών, και καλούνται να διαγωνιστούν έναντι των υπόλοιπων ομάδων, σε μία από τις εξής κατηγορίες:

Team Design

Η κατηγορία Team Design στοχεύει στην επίλυση ενός συγκεκριμένου τεχνικού προβλήματος, εντός περιορισμένου χρονικού διαστήματος και με χρήση περιορισμένων υλικών. Το αποτέλεσμα είναι μια κατασκευή, η οποία θα πρέπει να εκτελέσει τις απαραίτητες ζητούμενες ενέργειες για την επίλυση ενός προβλήματος.

Αυτή η κατασκευή μπορεί για παράδειγμα να είναι ένας μηχανισμός που θα πρέπει να μεταφέρει κάτι, ένα μοντέλο πλοίου ή αεροπλάνου, ένας γερανός κλπ. Η καινοτομία της κατασκευής και η εκλεκτικότητα των υλικών είναι ύψιστης σημασίας σε αυτή την κατηγορία.

Case Study

Η κατηγορία Case Study στοχεύει στην επίλυση ενός θεωρητικού σεναρίου ή ενός προβλήματος διαχείρισης. Στο τέλος ακολουθεί από την κάθε ομάδα λεπτομερής παρουσίαση των λύσεων που προτείνουν. Εδώ δεν δίνεται έμφαση στην πρακτική εφαρμογή του προβλήματος, αλλά στην εύρεση βέλτιστων και καινοτόμων προτάσεων επίλυσης του ζητήματος, επί αμιγώς θεωρητικού επιπέδου.

Αλλά, τι είναι το BEST Athens;

Το BEST, Board of European Students of Technology, είναι ένας μη κερδοσκοπικός και μη πολιτικός οργανισμός που ιδρύθηκε από φοιτητές για φοιτητές. Γεννήθηκε τον Απρίλιο του 1989 στο Βερολίνο, και πλέον ενώνει φοιτητές από 97 πανεπιστήμια σε 34 χώρες, σε ένα «δίκτυο» που αποτελείται από κοινά ενδιαφέροντα και φιλίες.

Από την πλευρά των μελών του, το BEST δίνει τη δυνατότητα στα άτομα να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους μέσα από τη συνεργασία τόσο σε τοπικό όσο και σε διεθνές επίπεδο και τη διοργάνωση δράσεων μεγάλης κλίμακας, στις οποίες περίπου 1 εκατομμύριο φοιτητών μηχανικών σε όλη την Ευρώπη έχουν τη δυνατότητα να πάρουν μέρος.

Το BEST στοχεύει στο να βοηθήσει τους Ευρωπαίους μηχανικούς να διευρύνουν τους ορίζοντές τους, να κατανοήσουν καλύτερα τις ευρωπαϊκές κουλτούρες και να συνεργαστούν με άτομα από άλλες χώρες. Αυτό επιτυγχάνεται δίνοντας τη δυνατότητα στους φοιτητές να γνωριστούν και να μάθουν ο ένας από τον άλλο, μέσα από ποικίλες εκπαιδευτικές και μη δραστηριότητες.

Ακαδημαϊκά σεμινάρια, διαγωνισμοί μηχανικής αλλά και δραστηριότητες όπως πολιτιστικές ανταλλαγές και εβδομάδες αθλητισμού, είναι μόνο μερικές από τις δράσεις στις οποίες μπορεί κάποιος να συμμετάσχει μέσω του BEST.

Στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο:

Η τοπική ομάδα BEST Athens άρχισε να δραστηριοποιείται στους κόλπους του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου το 1997, με πρωτοβουλία φοιτητών του Ιδρύματος. Απευθύνεται στους 10.000 περίπου φοιτητές του Ιδρύματος, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να συμμετέχουν στις δραστηριότητες του Οργανισμού στην Ευρώπη και να παίρνουν μέρος σε διεθνή συνέδρια και ακαδημαϊκά σεμινάρια.

Έχει ήδη στο ενεργητικό της πάνω από 56 επιτυχημένες εκδηλώσεις, τις οποίες παρακολούθησαν Ευρωπαίοι φοιτητές και Έλληνες συνάδελφοί τους από το Ε.Μ.Π. Τα ακαδημαϊκά σεμινάρια διοργανώνονται σε ετήσια βάση και προσελκύουν φοιτητές από όλη την Ευρώπη.

Επίσης, κάθε χρονιά διοργανώνεται ο τοπικός γύρος του διαγωνισμού μηχανικής, ο οποίος έχει ως στόχο να δώσει στους φοιτητές την ευκαιρία να αξιοποιήσουν και να εφαρμόσουν πρακτικά τις γνώσεις που αποκομίζουν από τις σπουδές τους.

Τέλος, το BEST Athens προσπαθεί να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ του ακαδημαϊκού και του επιχειρηματικού χώρου διοργανώνοντας δράσεις όπως επισκέψεις σε εταιρείες, με στόχο οι φοιτητές να ενημερωθούν και αποκτήσουν οικειότητα με τις απαιτήσεις της αγοράς εργασίας.

Εάν είσαι φοιτητής του ΕΜΠ και θέλεις να συμμετάσχεις στον Τοπικός Διαγωνισμός Μηχανικής EBEC Athens στις 7-10 Δεκεμβρίου, επισκέψου το http://best.ntua.gr/ebec/ και δήλωσε τη συμμετοχή σου μέχρι τις 23/11!

Εάν θέλεις να μάθεις περισσότερα για το BEST Athens μπες στα:

Facebook: BEST Athens

Instagram: best_athens

Σχόλια