Η αυτοκτονία, δυστυχώς, είναι ένα πολύ συχνό φαινόμενο. Κάθε 40 δευτερόλεπτα κάποιος αυτοκτονεί στον κόσμο.

Καθημερινά άνθρωποι καταφεύγουν σε απόπειρες αυτοκτονίας, μια λύση, που είτε έχουν προσχεδιάσει ως το τέλος, είτε σε μια στιγμή κρίσης.

Ένδειξη αδυναμίας για κάποιους, αλλά για μερικούς ακόμη, σε μια διαστρεβλωμένη οπτική, ένδειξη ηρωισμού… Σε κάθε περίπτωση ένα αποτέλεσμα μη αναστρέψιμο με ένα τέλος οριστικό. Τα πράγματα, όμως, μπορούν πολλές φορές να πάνε πολύ διαφορετικά από τον αρχικό σχεδιασμό.

Μια δεύτερη ευκαιρία στη ζωή.

Το αποτέλεσμα, όμως, εξακολουθεί να είναι μη αναστρέψιμο.

Αρκεί μία μόνο στιγμή για να σου αλλάξει όλη τη ζωή;

5 περιπτώσεις ανθρώπων που έκαναν απόπειρες αυτοκτονίας με σκοπό να δώσουν τέλος στη ζωή τους, αλλά όχι στα προβλήματά τους…

1. Katie Stubblefield

απόπειρες αυτοκτονίας

Η Katie ήταν μόλις 17 ετών όταν έστρεψε μια κυνηγετική καραμπίνα στο πρόσωπό της μετά από μια νεανική ερωτική απογοήτευση σε συνδυασμό με την ταυτόχρονη απόλυση της μητέρας της από το σχολείο στο οποίο και αυτή φοιτούσε.

Δεν πέθανε. Χρειάστηκε, όμως, να υποβληθεί σε πολυάριθμες επεμβάσεις προσπαθώντας να ανακτήσει μέρος του προσώπου της, ενώ έγινε το νεότερο πρόσωπο στις Ηνωμένες Πολιτείες που υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση προσώπου.

Η περίπτωσή της απασχόλησε ιδιαιτέρως τα μέσα.

Όπως η ίδια δήλωσε σε συνέντευξή της, της δόθηκε μια δεύτερη ευκαιρία στη ζωή, η οποία (ζωή) είναι υπέροχη.

2. Helen Galsworthy

απόπειρες αυτοκτονίας

Η Helen στην ηλικία των 18 ετών έπασχε από κατάθλιψη και ήταν ήδη εθισμένη στην κοκαΐνη. Πιστεύοντας τότε ότι η αυτοκτονία θα έδινε ένα οριστικό τέλος στα προβλήματά της, αποφάσισε να πέσει στις γραμμές του τρένου κοντά στο σπίτι της στο Eastleigh.

Την τελευταία στιγμή βλέποντας το τρένο να πλησιάζει προσπάθησε να μετακινηθεί, το τρένο, όμως, ήταν ήδη πολύ κοντά.

Κατάφερε να γλιτώσει τη ζωή της, αλλά η ταχύτητα του τρένου και το ότι δεν πρόλαβε να απομακρυνθεί είχε ως αποτέλεσμα να πάρει μαζί του και τα δυο πόδια της, τα οποία ακρωτηριάστηκαν από το γόνατο και κάτω. Δεν είχε χάσει τις αισθήσεις της όταν είδε τα πόδια της να αποκολλώνται και την ίδια να κείτεται στο έδαφος.

απόπειρες αυτοκτονίας

Αφότου έγινε μητέρα δήλωσε σε συνέντευξή της ότι, όταν έχασε τα πόδια της, σκέφτηκε ότι η ζωή της τελείωσε, αλλά τώρα έχει τόσο πολλά να ζήσει νιώθοντας ότι απέκτησε σκοπό στη ζωή της.

3. Tanner Kirk

Το 2010, ο τότε 14 ετών Tanner, έδεσε ένα σχοινί γύρω από το λαιμό του και προσπάθησε να κρεμαστεί στο σπίτι του.

Μετά από τον εντοπισμό του εντός λίγων λεπτών από έναν συγγενή μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο. Οι γιατροί κατάφεραν να τον σώσουν, όχι όμως, να του εξασφαλίσουν την ίδια ποιότητα ζωής που είχε πριν την πράξη του.

Είναι πλέον περιορισμένος σε μια αναπηρική καρέκλα και είναι σε θέση να μιλήσει μέσω φωνής υποστηριζόμενης από υπολογιστή.

Σε συνέντευξη δήλωσε ότι δεν μπορεί να εξηγήσει γιατί τύλιξε το σχοινί γύρω από το λαιμό του προσθέτοντας ότι είναι ένα λάθος, που ποτέ δε θα μπορέσει να πάρει πίσω.

4. Jenny Maher

Τον Ιούλιο του 2006 η Jenny Maher ήταν μια γυναίκα 34 ετών που έπασχε από μετατραυματικό στρες, διπολική διαταραχή και οριακή διαταραχή προσωπικότητας, ασθένειες με τις οποίες είχε διαγνωσθεί 14 χρόνια πριν, ενώ υπηρετούσε στην Πολεμική Αεροπορία των Ηνωμένων Πολιτειών.

Υποφέροντας από συναισθηματικό πόνο πίστεψε ότι η λύση θα ήταν ο φυσικός πόνος που θα έλυνε τα βάσανά της. Έτσι, στις 26 Ιουλίου του 2006, αποφάσισε να καταναλώσει ένα κοκτέιλ χαπιών καταναλώνοντας ό,τι χάπι είχε στο σπίτι της. Έπεσε αναίσθητη.

Λίγες ώρες αργότερα ξύπνησε. Ο θυμός από την αποτυχημένη της προσπάθεια την έκανε να καταναλώσει ακόμη περισσότερα χάπια. Μετά τον εντοπισμό της από την αστυνομία μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, όπου ξύπνησε στο δωμάτιο έκτακτης ανάγκης.

Αυτό ήταν και το σημείο στο οποίο συνειδητοποίησε ότι δεν μπορούσε να κουνήσει τίποτα πάνω της. Η απόπειρά της την άφησε τετραπληγική, με έναν τύπο παράλυσης από τον κορμό και κάτω με περιορισμένη χρήση των χεριών.

Στο βιβλίο που έγραψε με τίτλο «Never give up» εξηγεί πώς η αποφασιστικότητα της έδωσε τελικά μια καλύτερη ζωή με τη χαρακτηριστική της φράση:

«Δεν μπορείς να αλλάξεις τα χαρτιά που έπαιξες, αλλά μπορείς να ξαναρίξεις τη τράπουλα».

5. “Stephen”

Το 2013 o 20χρονος φοιτητής του Πανεπιστημίου του Guelph στο Ontario προσπάθησε να αυτοκτονήσει βάζοντας φωτιά στο δωμάτιό του, σε απευθείας μετάδοση κι ενώ 200 άτομα παρακολουθούσαν με ανυπομονησία την εξέλιξη!

Στη μετάδοσή του χαρακτήριζε μάλιστα τον εαυτό του ως ήρωα. Πριν βάλει τη φωτιά είχε επίσης καταναλώσει ποτό και χάπια.

Προηγουμένως είχε αναρτήσει: «Αυτό είναι. Απόψε θα τελειώσω τη δική μου ζωή. Έχω περάσει την τελευταία ώρα κάνοντας τις προετοιμασίες και είμαι έτοιμος […] Το μόνο που ζητώ είναι από εσάς είναι να συνδεθείτε σε έναν ιστότοπο όπου μπορώ να το μεταδώσω για σας, τότε θα εκπληρώσω με χαρά την υπόσχεσή μου.»

Η φωτιά αναφέρθηκε εγκαίρως και ο φοιτητής εντοπίστηκε τραυματισμένος. Κατάφερε να διασωθεί με σοβαρά, όμως, εγκαύματα. Πολλοί από αυτoύς που παρακολουθούσαν ενθάρρυναν την προσπάθειά του.

5 περιπτώσεις πολύ διαφορετικές μεταξύ τους με πολύ διαφορετική κατάληξη, ωστόσο, εξίσου θλιβερή και μη αναστρέψιμη…

Δυστυχώς, δε διορθώνονται τα πάντα.

Μία μόνο στιγμή, ένα μόνο λάθος κι ένα τίμημα που μπορεί να πληρώνεις για πάντα.

Σχόλια