Η παράσταση «Ερωτευμένος Σαίξπηρ» παίζεται από τις 2 Νοεμβρίου στο «Θέατρον» του Κέντρου Πολιτισμού του Ιδρύματος Ελληνικός Κόσμος.

Ο «Ερωτευμένος Σαίξπηρ» είναι μια ωδή στην ασίγαστη δίψα του καλλιτέχνη για έμπνευση. Ένα αφήγημα με κινητήριο δύναμη τον έρωτα που έχοντας ως αφετηρία τη ζωή του σπουδαίου θεατρικού συγγραφέα Ουίλιαμ Σαίξπηρ αποδίδει έναν φόρο τιμής στο θέατρο και όσους το υπηρετούν!

Το διαχρονικότερο θεατρικό έργο για τον έρωτα «Ο Ρωμαίος και η Ιουλιέτα» του Ουίλιαμ Σαίξπηρ ενέπνευσε τους σεναριογράφους Μαρκ Νόρμαν και Τομ Στόπαρντ, στην διάσημη οσκαρική ταινία «Ερωτευμένος Σαίξπηρ» (Shakespeare in Love) του 1998. Η ταινία διασκευάστηκε για το θέατρο από τον Βρετανό συγγραφέα Λι Χολ.

Δεν χάσαμε λοιπόν την ευκαιρία να δούμε την παράσταση «Ερωτευμένος Σαίξπηρ» σε μετάφραση της Λουίζας Μητσάκου και σκηνοθεσία του Γιάννη Κακλέα, και να γυρίσουμε πίσω στον χρόνο αποκαλύπτοντας άγνωστες πτυχές του έργου και της ζωής του Σαίξπηρ.

ερωτευμένος Σαίξπηρ

Τα καλοσχεδιασμένα σκηνικά και κουστούμια μας ταξιδεύουν στον χώρο και στον χρόνο, σε μια εποχή που συναντάμε συνήθως στα παραμύθια. Ο θεατής μπαίνει σε μια ρομαντικά νοσταλγική ατμόσφαιρα και βιώνει ένα πολυδιάστατο φάσμα συναισθημάτων μέσα από σπαρταριστούς διαλόγους, δραματικούς μονολόγους, διαξιφισμούς και πάθη ενός μοιραίου έρωτα.

Με φόντο την ελισαβετιανή Αγγλία ξετυλίγεται η ιστορία του χαρισματικού Σαίξπηρ, τον οποίο υποδύεται ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος, και της δροσερής Βαϊόλας, την οποία υποδύεται η Έλλη Τρίγγου. Μαζί τους στο θεατρικό σανίδι ένας πολυάριθμος θίασος από καταξιωμένους και νέους ηθοποιούς. Η εμβληματική Μπέτυ Λιβανού στο ρόλο της Βασίλισσας Ελισάβετ και η Μίνα Αδαμάκη στο ρόλο της Παραμάνας.

Στο Λονδίνο στα τέλη του 16ου αιώνα ο Σαίξπηρ είναι ένας φτωχός και νέος ακόμα ποιητής, ηθοποιός και συγγραφέας θεατρικών έργων. Συχνάζει σε λαϊκά θέατρα και περνάει τον καιρό του μεθώντας σε καπηλειά. Αναζητά την μούσα του, ώσπου μια μέρα συναντά την όμορφη Βαϊόλα ντε Λέσεπς, μια πλούσια κοπέλα που ονειρεύεται να γίνει ηθοποιός.

Εκείνα τα χρόνια όμως δεν επιτρεπόταν στις γυναίκες να είναι ηθοποιοί ενώ οι γυναικείοι ρόλοι ενσαρκώνονταν από άνδρες. Η Βαϊόλα μεταμφιέζεται σε άνδρα για να παίξει στο θίασο του Σαίξπηρ.

Οι δύο τους ζουν έναν παράνομο έρωτα. Μέσα από το πάθος τους για την ποίηση, το θέατρο και τις αντιξοότητες που αντιμετωπίζουν διαμορφώνεται και το έργο «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» του συγγραφέα.

Ερωτευμένος Σαίξπηρ

Είναι άραγε ο έρωτας το πιο ορμητικό ποτάμι που αναζωογονεί και απελευθερώνει την καλλιτεχνική δημιουργία;

Τα συναισθήματά μας καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό τη ζωή μας. Γίνονται ανεξάντλητη πηγή έμπνευσης που σαν το θαλασσινό αεράκι φουσκώνουν τα πανιά μας και μας ταξιδεύουν στο μέλλον.

‘’ …είμαστε από το υλικό που είναι φτιαγμένα τα όνειρα”

Όταν έπεσε η αυλαία και τα φώτα έσβησαν, βγήκαμε από το θέατρο με το γλυκό συναίσθημα της χαρμολύπης. Μπορεί η πλοκή της παράστασης να αναφερόταν σε μια μακρινή χρονική περίοδο, όμως οι ήρωές της, όπως κι εμείς σήμερα, έκαναν όνειρα και αγωνίζονταν να τα πραγματοποιήσουν.

Γιατί όλοι έχουμε όνειρα που τείνουν στην ολοκλήρωση του εαυτού μας. Πολλές φορές τα όνειρά μας είναι η πυξίδα που μας οδηγεί πέρα από συμβάσεις και νόρμες

 

Περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση και τις κρατήσεις θέσεων μπορείτε να βρείτε εδώ.

Σχόλια