6 ταινίες από 6 σπουδαίους σκηνοθέτες που καθόρισαν την ιστορία του κινηματογράφου!

Οι λάτρεις του κινηματογράφου γνωρίζουν ότι υπάρχουν ταινίες που θεωρούνται κεφάλαιο μελέτης για την εξέλιξη του είδους στο πέρασμα του χρόνου. Θα μπορούσαμε να τις χαρακτηρίσουμε ως ταινίες σταθμοί που πρόβαλαν επαναστατικές σκηνοθετικές οπτικές, διαμόρφωσαν νέα στιλ και έθεσαν τις αρχές του σύγχρονου κινηματογράφου.

Καταγράψαμε κάποιες από τις πιο ψαγμένες ταινίες του κινηματογράφου ξεκινώντας από τις πρώτες μεγάλες παραγωγές. Η λίστα σίγουρα είναι πολύ μεγαλύτερη και θα μπορούσαμε να συμπεριλάβουμε ταινίες επηρεασμένες από το γερμανικό εξπρεσιονισμό μέχρι και το σοσιαλιστικό ρεαλισμό. Όμως, πριν μπούμε σε πολύ βαθιά νερά, ας ξεκινήσουμε με έργα κλασικά και διαχρονικά.

1. Ο Πολίτης Κέιν / Citizen Kane (1941)ταινίες

Ο Πολίτης Κέιν, παραγωγής 1941, είναι η πρώτη ταινία που σκηνοθέτησε ο Orson Welles και έφερε επανάσταση στον κινηματογράφο με τη ρεαλιστική σειρά αφήγησης. Δεν υπάρχει πλέον «αρχή, μέση, τέλος» ή «υπάρχουσα σχέση αιτίας – αιτιατού».

Ο Welles το καταφέρνει αυτό καθώς ξετυλίγει κυκλικά την πλοκή της ταινίας από το τέλος προς την αρχή! Η ταινία αφηγείται την ταραχώδη ζωή ενός Αμερικάνου μεγιστάνα του τύπου, μέσα από την έρευνα ενός δημοσιογράφου για τη σημασία της λέξης «rosebud» που ψέλλισε λίγο πριν πεθάνει ο μεγιστάνας Kane.

Στην αναζήτηση της αλήθειας, προσεγγίζει άτομα του περιβάλλοντος του και από τις μαρτυρίες τους μαθαίνουμε για τη ζωή του πολυσχιδούς Kane.

Η ταινία προτάθηκε για εννέα όσκαρ και απέσπασε το όσκαρ πρωτότυπου σεναρίου χάρη στην ιδιαίτερη συνεργασία του Orson Welles με το Herman J. Mankiewicz.

2. Καζαμπλάνκα / Casablanca (1942)ταινίες

Η Καζαμπλάνκα γυρίστηκε το 1942, τον καιρό του Β Παγκοσμίου Πολέμου, λίγο μετά την επίθεση των Ιαπώνων στο Perl Harbor. Το ρομαντικό δράμα, σκηνοθετημένο από τον Michael Curtiz, ξετυλίγεται με φόντο τη Καζαμπλάνκα του Μαρόκου, μια πόλη ουδέτερη τα πρώτα χρόνια του πολέμου.

Τον πρωταγωνιστή της ταινίας, Ρικ, υποδύεται ο εμβληματικός Humphrey Bogart και τη συμπρωταγωνίστρια του, Ίλσα, υποδύεται η σαγηνευτική Ingrid Bergman. Ο Ρικ διατηρεί ένα νυχτερινό μαγαζί στην πόλη που καταφεύγουν δεκάδες πρόσφυγες του πολέμου στην προσπάθεια τους να βρουν μια διέξοδο προς τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον ελεύθερο κόσμο.

Όλα κυλούν ήρεμα, μέχρι που ένα βράδυ μπαίνει στο μαγαζί του Ρικ ένας παλιός του έρωτας, η Ίλσα με τον σύζυγό της. Η ταινία καθρεφτίζει τις βαθύτατες ηθικές ανησυχίες μιας κοινωνίας ταλαιπωρημένης από το πόλεμο που φαίνεται να έχει αβέβαιο αύριο.

3. Σιωπηλός Μάρτυς / Rear Window (1954)ταινίες

Ο Σιωπηλός μάρτυς, παραγωγής 1954, είναι μια από τις πιο σημαντικές ταινίες του σκηνοθέτη Alfred Hitchcock. Ο σκηνοθέτης, μάστερ του σασπένς, καταφέρνει σ’ ένα στατικό σκηνικό να δημιουργήσει ένα αστυνομικό θρίλερ γεμάτο μυστήριο, αγωνία και ανατροπές που καθηλώνουν το θεατή.

Πρωταγωνιστής είναι ο Τζεφ (James Stewart) ένας ριψοκίνδυνος φωτορεπόρτερ, που εξαιτίας ενός ατυχήματος στην δουλεία του έχει σπάσει το ένα του πόδι και είναι καθηλωμένος σε ένα αναπηρικό αμαξίδιο. Για να περνάει την ώρα του μέσα στο διαμέρισμά του παρακολουθεί από το ανοιχτό του παράθυρο τους γείτονες του, στις απέναντι πολυκατοικίες.

Αυτή η συνήθεια του μετατρέπεται σε εμμονή, όταν αρχίζει να υποψιάζεται ότι κάποιος γείτονας του σκότωσε την σύζυγο του.

4. 2001: Οδύσσεια του διαστήματος / 2001: A Space Odyssey (1968)ταινίες

Tο 2001: Οδύσσεια του διαστήματος του σκηνοθέτη Stanley Kubrick είναι η πρώτη ταινία επιστημονικής φαντασίας που διαπραγματεύτηκε μια τόσο προφητική για την εποχή της και φιλοσοφικά επίκαιρη διάσταση της τεχνολογίας.

Έχουν περάσει 50 χρόνια από τότε που κυκλοφόρησε και μέχρι σήμερα αποτελεί πηγή έμπνευσης με το πρωτοποριακό τρόπο που συνδυάζει την επιστήμη με την τέχνη. Κάθε λήψη του Kubrick προσφέρει μια μελετημένη οπτικοακουστική εμπειρία στο θεατή. Στην ταινία συναντάμε και το ωραιότερο ρεκόρ στην ιστορία του κινηματογράφου.

Και όμως ένας κασκαντέρ ρίσκαρε τη ζωή του σε μια πολύ γνωστή σκηνή της ταινίας!

Η πρώτη σεκάνς αναφέρεται στη γέννηση της ανθρωπότητας, όταν ανθρωποειδής πίθηκοι ανακαλύπτουν τα εργαλεία. Η λήψη ενός κόκκαλου-εργαλείου που πετιέται στον αέρα για να μετατραπεί σε εικόνα ενός διαστημόπλοιου σε τροχιά γύρω από τη Γη εκατομμύρια χρόνια μετά περιλαμβάνει ολόκληρη την εξέλιξη του πολιτισμού της ανθρωπότητας και της τεχνολογίας, σε κλάσματα του δευτερολέπτου.

Η ταινία είναι γεμάτη συμβολισμούς και φιλοσοφικά ερωτήματα γι’ αυτό μοιάζει δυσανάγνωστη και ανοιχτή σε πολλά επίπεδα ερμηνείας, από την αρχή μέχρι το τέλος της.

5. Νονός / The Godfather (1972)ταινίες

Η ταινία Νονός γυρίστηκε το 1972 και η πλοκή της ξεκινά το 1954 στο σπίτι μιας Ιταλο-Αμερικάνικης οικογένειας μαφιόζων της Νέας Υόρκης, των Κορλεόνε. Αρχηγός της οικογένειας ο Δον Αντολίνι Κορλεόνε, ένας πανίσχυρος και έξυπνος άνδρας, που διοικεί τις επιχειρήσεις του και κινεί μυστικά τα νήματα προς όφελος του.

11 facts που σίγουρα δεν ήξερες για τον Νονό!

Το σενάριο του Νονού βασίστηκε στην ομώνυμη νουβέλα του Mario Puzo. Η ατμοσφαιρική μουσική του Νίνο Ρότα σε συνδυασμό με τη δυναμική σκηνοθεσία του Francis Ford Coppola, δημιούργησαν μια ταινία-μοντέλο και την πιο διάσημη γκανγκστερική ταινία όλων των εποχών.

6. Ο ταξιτζής / Taxi driver (1976)ταινίες

Ο ταξιτζής, παραγωγής 1976, το πρώτο μεγάλο έργο του σκηνοθέτη Martin Scorsese κέρδισε άξια το Χρυσό Φοίνικα, στο Φεστιβάλ των Καννών. Το έργο παρουσιάζει ένα βετεράνο του Βιετνάμ, τον Τράβις Μπικλ, που δουλεύει ως ταξιτζής στη Νέα Υόρκη. Στη νυχτερινή του βάρδια γνωρίζει μια 12χρονη πόρνη και αποφασίζει να τη σώσει με βίαιο τρόπο από τους προστάτες της.

Διάβασε εδώ ταινίες που θα λατρέψεις αν σου άρεσε το Taxi Driver!

Η ταινία είναι ένα σκοτεινό νουάρ με ήρωα το ψυχωτικό ταξιτζή, ο οποίος βάλλεται από την καταπιεστική βρομιά, τη μόλυνση και τη διαφθορά της Νέας Υόρκης.

Ο Scorsese συνθέτει το προφίλ του μοναχικού ήρωα που σταδιακά παρασύρεται στη διαστροφή μέσα στη νυχτερινή ζωή της κλειστοφοβικής μεγαλούπολης με κορύφωση το αιματηρό φινάλε.

Σχόλια