Καμιά φορά οι θυσίες για μια ταινία είναι μεγάλες…

50 χρόνια μετά από τη δημιουργία της ταινίας “2001: Η Οδύσσεια του Διαστήματος” έρχονται στο φως νέα στοιχεία για τη δημιουργία της από το βιβλίο Space Odyssey: Stanley Kubrick του Arthur C. CLarke! Συγκεκριμένα, ο γνωστός σκηνοθέτης Στάνλεϊ Κιούμπρικ φέρεται να αρνήθηκε να σταματήσει να γυρίζει μια σκηνή, όταν ο κασκαντέρ έχασε τις αισθήσεις του.

Ο Στάνλεϊ Κιούμπρικ είναι ένας σεβάσμιος δημιουργός, που πριν τον αιφνίδιο θάνατό του έφτιαξε ταινίες, που έχουν μείνει στην ιστορία. Μία από αυτές είναι και η ταινία “2001: Η Οδύσσεια του Διαστήματος”.  Ορισμένες από τις πιο απαιτητικές σκηνές τις ταινίας γυρίστηκαν στα MGM Studios, που πλέον έχουν κατεδαφιστεί, χωρίς δίχτυ ασφαλείας. Ο λόγος δεν ήταν άλλος από την εμμονή του καλλιτέχνη οι σκηνές να φαίνονται όσο πιο ρεαλιστικές γίνεται.Στάνλεϊ Κιούμπρικ

Σε μια από αυτές τις σκηνές ο κασκαντέρ, Bill Weston, αιωρείτο σε ύψος 10 μέτρων και λόγω της έλλειψης οξυγόνου άρχισε να μην αισθάνεται καλά. Τότε, ο Weston άλλαξε στάση σώματος ώστε να δηλώσει στους υπεύθυνους ότι βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Παρά τον σοβαρό κίνδυνο στον οποίο βρισκόταν ο σκηνοθέτης αρνήθηκε να σταματήσει να γυρίζει τη σκηνή.

Παρότι αυτό το περιστατικό, όπως και άλλα που διαδραματίστηκαν στα γυρίσματα της ταινίας, εμπεριέχονται στο βιβλίο Space Odyssey: Stanley Kubrick του Arthur C. CLarke, δεν θα μάθουμε ποτέ αν αυτό το περιστατικό συνέβη στην πραγματικότητα, διότι ο Weston πέθανε το 2012.

Πάντως, φέρεται πριν το θάνατό του να ανέφερε ότι δεν θα ξεχάσει ποτέ να ακούει κάποιον να λέει στον σκηνοθέτη ότι πρέπει να τον κατεβάσουν και ο σκηνοθέτης απλώς να τον αγνοεί συνεχίζοντας τα γυρίσματα…

Πηγή: The Guardian

 

Σχόλια