Ο ηθοποιός, σκηνοθέτης και μουσικός Ηλίας Μπακόπουλος μιλάει στο Frapress.gr για την θεατρική ομάδα Ικαρίας Duende!

H θεατρική ομάδα DUENDE είναι μια μεγάλη παρέα από τις Ράχες Ικαρίας. Από το 2003, ανεβάζει θεατρικές παραστάσεις που τις παρουσιάζει στο κοινό του νησιού και συμμετέχει με τις όποιες δυνάμεις της στην καλλιτεχνική ζωή του τόπου της (όπως αναφέρεται στην σελίδα της).

Το Frapress.gr και ο αρθρογράφος μας Νάσος Κρητικός βρέθηκαν φέτος στο πανέμορφο νησί και συνομίλησαν με ένα εκ των ιδρυτικών μελών της ομάδας, τον Ηλία Μπακόπουλο.

Ο Ηλιας
Ηλίας ΜπακόπουλοςΟ Ηλίας γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Η μητέρα του κατάγεται από την Ικαρία και έτσι επισκέπτονταν διαρκώς το πανέμορφο νησί Χριστούγεννα, Πάσχα και ολόκληρο το καλοκαίρι.
Για την ακρίβεια η μητέρα του του έλεγε: πήγαινε… να ηρεμήσω και εγώ και εσύ ❤.
Με το θέατρο ασχολείται πρώτη φορά στα 17, στο δημοτικό θέατρο Ν. Ιωνίας όπου- όπως μας λέει- είχε την τύχη να γνωρίσει 2 μεγάλους δασκάλους τον Ιωσήφ και τον Πολύκαρπο Πολυκάρπου.
Η πρώτη του αγάπη με τις τέχνες ξεκίνησε με την μουσική και το πιάνο με το οποίο ασχολήθηκε έντονα.

Πότε αποφάσισες να έρθεις μόνιμα στο νησί;

Ικαρία ήρθα για να μείνω μόνιμα το 2000. Με είχε κουράσει πολύ η πόλη και ένιωθα ότι δεν έχει να μου δώσει κάτι άλλο. Έτσι, εκπλήρωσα και το παιδικό μου όνειρο που δεν ήταν άλλο από το να μείνω σε μόνιμη βάση στο αγαπημένο μου νησί!
Kάτι “ρομαντικό”…

Σαν ομάδα τι παρουσιάζετε φέτος;

Φέτος χωριστήκαμε σαν ομάδα και καταπιαστήκαμε με 2 έργα. Το ένα είναι ένα παιδικό “Η κοιμωμένη ξύπνησε” και το άλλο είναι “Η ρομαντική μου ιστορία” του D.C Jackson.

Ηλίας Μπακόπουλος

“Η ρομαντική ιστορία δείχνει, σε 3 πράξεις, την ζωή ενός ζευγαριού και πως αυτή μεταλλάσσεται και περιπλέκεται όταν εμφανίζεται ένας έρωτας.”

“Ξεκινάει δείχνοντας την πλευρά του ανδρός, ο οποίος σταματάει τη ροή του έργο και απευθυνόμενος στο κοινό εξηγεί την σχέση του. Σειρά παίρνει η γυναίκα που, ομοίως, εξηγεί στο κοινό τα περί σχέσεως για να φτάσουμε στην 3η πράξη, όπου μέσω ενός προβλήματος που αντιμετωπίζεται από κοινού ξεδιαλύνουν πολλά πράγματα…”

Εσύ τι κάνεις στο έργο αυτό;

Φέτος, έπειτα από πολλά χρόνια στην ομάδα, σκηνοθετώ για πρώτη φορά!

Πώς σου φαίνεται σαν εμπειρία;

Σίγουρα δεν είναι εύκολο, δεν είναι πάντα ευχάριστο, αλλά είναι περίεργα ωραίο.

Γιατί λες ότι δεν είναι ευχάριστο;

Έπρεπε να γίνω ο αυστηρός της υπόθεσης και δεν μου άρεσε. Είμαι λιγάκι περίεργος με την ηθοποιία, μου αρέσουν και θέλω τα πράγματα απλά. Όταν κάποιος φωνάζει ή κάνει υπερβολικά έντονους μορφασμούς και έχει εκκεντρικές αντιδράσεις νιώθω την ανάγκη να τον σταματήσω και παρεμβαίνω. Ήθελα όσοι παίζουν- δεν είναι πολλοί, μόλις 3- να βγάλουν φυσικές αντιδράσεις, όπως δηλαδή και στην καθημερινότητά τους.

Σαν ομάδα συνηθίζετε να κάνετε έργα με λίγα άτομα;

Όχι φέτος έτυχε, υπήρξε μία χρονιά που παίξαμε το “ο καλός άνθρωπος” του Σετσουάν με 24 ρόλους. Σε αυτό το θεατρικό είχαμε γράψει τη μουσική ο Μπαρμπαγιάννης (ένας μουσικός που κατοικεί στο νησί) και εγώ.

Αλλά αυτό το θεατρικό βολεύει σε “μέγεθος” γιατί μεταφέρεται εύκολα. Πέρα από το γεγονός ότι απαρτίζεται από μικρό θίασο και τα σκηνικά του είναι μικρά και εύκολα μεταφερόμενα.

Ηλίας Μπακόπουλος

Έχετε σκοπό να το “ταξιδέψετε”;

Για την ώρα το μόνο που έχουμε στο μυαλό μας είναι το φετσιβάλ Αιγαίου στην Χίου (30η Συνάντηση Ερασιτεχνικών Θιάσων Αιγαίου). Έπειτα θα συναντηθούμε όλοι μαζί και θα αποφασίσουμε.

Πώς δηλαδή αποφασίζετε τι θα κάνετε την επερχόμενη σαιζόν;

Όπως ακριβώς στο λέω, δημοκρατικότατα! Μαζευόμαστε όλη η ομάδα και συζητάμε για το τι θα κάνουμε!

Τι άλλους ρόλους έχεις αναλάβει στην ομάδα;

Όλοι μας αναλαμβάνουμε διάφορους ρόλους ώστε να κινείται ομαλά και όμορφα η κάθε παράσταση. Από τον αυτό καθαυτό ρόλο μας, ως αγγαρείες και κουβαλήματα. Πέρα από το “Ο καλός άνθρωπος” έχω γράψει την μουσική σε άλλα 3 θεατρικά, παρέα με τον Μπαρμπαγιάννη και έχω παίξει σε αρκετά. Βασικά ηθοποιός είμαι, που εξελίχθηκα μέσα στην ομάδα σε σκηνοθέτη.

Θα μπορούσες να κάνεις και τα 2 ταυτόχρονα;

Θα μπορούσα, αλλά δεν θα το ήθελα. Σίγουρα ή η σκηνοθεσία ή η ηθοποιία μου θα έχανε πολύ και κατά συνέπεια θα έκανε κακό στην ομάδα.

Η ομάδα Duende, δια στόματος Ηλία

Ηλίας Μπακόπουλος

Έπειτα από 3 χρόνια που έμενα μόνιμα στο νησί, βρισκόμενος ένα βράδυ με μια καλή παρέα και με την επιθυμία να γεμίσουμε τα ήσυχα βράδια του χειμώνα μας δημιουργικά, με πρωτεργάτη μία δασκάλα γυμναστικής- η οποία είχε ασχοληθεί έντονα με το θέατρο- τη Λάγια Μαστρογιάννηδου, ξεκίνησε η duende και με αυτά και με αυτά ερχόμαστε στο σήμερα.

Στο σημείο αυτό θέλω να πω ότι η Λάγια είναι ένας εκ των αγαπημένων μου ανθρώπων που πέρασαν ποτέ από την Ικαρία και από τη ζωή μου.

Πρόκειται για μία γυναίκα πηγή έμπνευσης για πολλούς. Στην συνέχεια μας βοήθησε πάρα πολύ ο Βασίλης Λουκάς.

Ο Βασίλης ήταν καθηγητής χημείας, παρακολούθησε μία παράσταση μας, ερωτεύτηκε το θέατρο μέσα από αυτό και έπειτα έγινε ένα ενεργό μέλος της ομάδας.

Παρακολούθησε σεμινάρια (μας έβαλε και εμάς σε αυτήν την διαδικασία), διάβασε πολύ, παρακολούθησε πολύ και έτσι ανέλαβε χρέη σκηνοθέτη πηγαίνοντας την ομάδα ένα βήμα παρακάτω, γεμίζοντας το κενό που είχε αφήσει η αποχώρηση της Λάγιας!

Αφιερώνεις πολύ από τον χρόνο σου στην ομάδα;

Όσο χρειάζεται, στο νησί τον χειμώνα υπάρχει αρκετός χρόνος για δραστηριότητες και… καλό το κρασί και τα ψησίματα, αλλά χρειαζόμασταν και κάτι πιο δημιουργικό και συλλογικό. Η ομάδα αυτή μπορώ να πω είναι ό,τι καλύτερο και ό,τι πιο δημιουργικό έχω τον χειμώνα. Η Duende γεμίζει πολύ όμορφα τους χειμώνες μας, γι’ αυτό και παλεύουμε γι’ αυτήν με τα όποια μέσα έχουμε.

Δεν έχουμε καμία βοήθεια από τον Δήμο πλέον, εμείς παρέα με γνωστούς και φίλους το παλεύουμε όπως μπορούμε και πιστεύω κάνουμε πολύ καλή δουλειά- αν κρίνω από το χειροκρότημα!

Σχόλια