Ναρκισσιστική είναι κάθε ψυχική ενέργεια αγάπης προς τον εαυτό και εμφανίζεται σε διαβαθμίσεις. Το ναρκωτικό του ναρκισσισμού είναι κοινό και καθημερινό!

Υπάρχουν άνθρωποι με μετριασμένες ναρκισσιστικές τάσεις κι άλλοι που εγκλωβίζονται τόσο πολύ στον εαυτό τους που μεταβαίνουν σε μια κατάσταση διαταραχής. Είναι ασφαλώς αυτονόητο, ότι χωρίς αυτό-αγάπη και αυτό-ερωτισμό κανείς δε θα επιβίωνε ή απολάμβανε, γι’ αυτό άλλωστε αναφέρω το ναρκωτικό του ναρκισσισμού!

το ναρκωτικό του ναρκισσισμού

Επομένως, η ιστορία έχει ως εξής, αναρωτήσου ποια πράγματα σε σένα με σένα, σου δίνουν χαρά και πόσο αυτή διαρκεί; Κι όταν περνά τι σου έχει αφήσει; Αν χρειάζεται να τη ζεις ξανά και ξανά και είσαι πάντα στο ίδιο σημείο πριν και μετά, τι μπορεί να είναι αυτό παρά ναρκωτικό; (!)

Ξέρουμε όλοι πολύ καλά ότι κάτι παράγουμε μόνο εφόσον υπάρχει μια μεταγενέστερη διαφοροποιημένη κατάσταση. Αλλαγμένη, αλλά προς πού; Πώς ο ναρκισσισμός μπορεί να σ’ ωφελήσει;

Το παν είναι όταν ζεις να αντιλαμβάνεσαι τον εαυτό σου, πάντα σου μιλάει, ειδικά όταν βρίσκεσαι σε δυσάρεστη κατάσταση ή όταν πολύ πιο απλά υπάρχει κάτι ανεκπλήρωτο και σε περιζώνει.

το ναρκωτικό του ναρκισσισμού

Όταν δεν παίρνεις αυτό που θα ήθελες υπάρχουν πολλοί τρόποι να το αντιμετωπίσεις. Δύο από αυτούς είναι ή να αναζητήσεις το ναρκωτικό του ναρκισσισμού ή να αντλήσεις υλικό από την κατάσταση για να πλησιάσεις αυτά που από μέσα σου σε τυραννούν και σε ωθούν σε δυσχερείς καταστάσεις.

Τι σημαίνει ναρκισσιστικά ναρκωτικά λοιπόν; Είναι πολύ απλό. Να καταφύγεις σε μια υπερκατανάλωση, κατάχρηση και υπερικανοποίηση ασήμαντων αναγκών που θυμίζουν καπρίτσια ή μια συνηθισμένη έντονη ενασχόληση με το πώς φαίνεσαι. Όλα αυτά ταΐζουν το ναρκισσισμό σου, αλλά μάταια.

Άλλο αξιοσημείωτο είναι να μετουσιώνεις αυτόν το ναρκισσισμό σε άλλα αντικείμενα. Δηλαδή να προβάλλεσαι μέσα από επιβεβαιώσεις άλλων που δε σημαίνουν κάτι σπουδαίο και χρειάζεται μια διαρκή συντήρηση αυτή η κατάσταση. Και πάλι μάταιο!

το ναρκωτικό του ναρκισσισμού

Όμως η επιλογή της αυτεπίγνωσης και αυτοανάλυσης είναι πάντα απλωμένη σε έναν ορίζοντα που πάντα έχεις τη δυνατότητα να κοιτάξεις. Αυτός ο ορίζοντας είναι η αξιοποίηση αυτής της αυτό-αγάπης. Είναι η διοχέτευση του ναρκισσισμού σου σε παραγωγικότερες καταστάσεις και όχι απλά ναρκωτικά!

Ποτέ κανείς δεν κατάφερε να περπατήσει μονάχος ένα μοναχικό παραγωγικό μονοπάτι. Παρόλα αυτά, ένας κατάλληλος συνδυασμός καταστάσεων που βασίζονται στις προσωπικές δυνατότητες καθενός είναι πανάκεια, βάλσαμο!

Το παν λοιπόν έχει να κάνει με το πόσο θα μείνεις στην ξερή εξάρτηση ή θα της μαζέψεις τα χαλινάρια…

Σχόλια