«Κοφτερό, άμεσο, συναρπαστικό, σε καθηλώνει από την πρώτη σελίδα. Μια πραγματική απόλαυση.» αναφέρει η συγγραφέας Kate Atkinson.

Αν και δεν είμαι λάτρης των αστυνομικών μυθιστορημάτων, κατά καιρούς απολαμβάνω ως αναγνώστης και τη δική τους συντροφιά. Ένα απ’ τα μυθιστορήματα αυτού του είδους που διάβασα κάμποσο καιρό πριν, μα ακόμα αρνούμαι να το ξεχάσω, ή μάλλον δεν μ’ αφήνει το ίδιο το μυθιστόρημα να το ξεχάσω είναι τα «Αιχμηρά Αντικείμενα» της Gillian Flynn που σίγουρα οι περισσότεροι από τους λάτρεις της αστυνομικής λογοτεχνίας θα το έχετε διαβάσει, μιας και είναι ένα μυθιστόρημα που έχει εκδοθεί εδώ και αρκετά χρόνια!

Αφορμή η αλήθεια είναι για την ανάγνωση του, αποτέλεσε η μεταφορά του στην μικρή οθόνη με πρωταγωνίστρια την Amy Adams. Το μυθιστόρημα της Flynn κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο σε μορφή pocket και σε μετάφραση της κ. Αρβανίτη.

Πρωταγωνίστρια του βιβλίου είναι η τριαντάχρονη Καμίλ Πρίκερ, μία νεαρή και αποτυχημένη θα λέγαμε δημοσιογράφος, η οποία κατοικεί στο Σικάγο, όπου εργάζεται στο αστυνομικό ρεπορτάζ μίας μέτριας εφημερίδας. Η Καμίλ είναι μία γυναίκα με τραυματική παιδική ηλικία, που στο παρελθόν είχε έλθει αντιμέτωπη με τον εθισμό που προκαλεί το αλκοόλ, ενώ ταυτόχρονα χάραζε χρησιμοποιώντας αιχμηρά αντικείμενα το κορμί της με λέξεις.

Η Καμίλ θα αναγκαστεί να επιστρέψει στην επαρχιακή πόλη όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε για να καλύψει δημοσιογραφικά την εξαφάνιση δύο ανήλικων κοριτσιών που αργότερα θα βρεθούν νεκρά δίχως τα δόντια τους, τα οποία τους τα έχουν αφαιρέσει! 

Το γεγονός αυτό θα ταράξει τη γαλήνη της επαρχιακής αυτής πόλης, ενώ θα κάνει τους κατοίκους της να βλέπουν με τρόπο ύποπτο την εμφάνιση της Καμίλ, για την οποία έχουν δημιουργήσει την εικόνα του αρπακτικού! Του ανθρώπου εκείνου που ήρθε στα μέρη τους για να εκμεταλλευτεί δημοσιογραφικά τον πόνο και την απόγνωση τους, ώστε να καταφέρει να εξελιχθεί επαγγελματικά!

Έτσι, η Καμίλ θα πέσει πάνω στη σιωπή των συμπατριωτών της, που είναι απόρροια της καχυποψίας τους, ενώ ταυτόχρονα θα αναγκαστεί να επιστρέψει στο πατρικό της σπίτι, όπου θα έλθει ξανά αντιμέτωπη με τη δυσλειτουργική της οικογένεια. Οι μνήμες του παρελθόντος θα ξυπνήσουν και θα ταλαιπωρήσουν για ακόμη φορά τη δύσμοιρη Καμίλ!

Η Gillian Flynn δημιουργεί ένα καταιγιστικό ψυχολογικό θρίλερ με κλιμακούμενη αγωνία που συνδυάζει αριστοτεχνικά τα αστυνομικά στοιχεία με αυτά που αφορούν το είδος των ψυχολογικών θρίλερ και το προφίλ των κατά συρροή δολοφόνων! Θα μπορούσαμε να πούμε ότι στο μυθιστόρημα της Flynn η γυναικεία φιγούρα είναι αυτή που υπερισχύει κι αν θέλετε πρωταγωνιστεί κι όχι απαραίτητα επειδή η κεντρική ηρωίδα του βιβλίου είναι γυναίκα. Αυτό συμβαίνει διότι η συγγραφέας θέλει να αποδείξει την ύπαρξη της σκληρής και σκοτεινής πλευράς που διαθέτουν και οι γυναίκες! 

Ιδιαίτερη εντύπωση μου έκανε ο χαρακτήρας της Άντορας, της μητέρας της Καμίλ, η οποία είναι ένας χαρακτήρας ιδιαίτερος με τους δικούς της ψυχαναγκασμούς. Συγκεκριμένα, η Άντορα είναι μία γυναίκα που θέλει να δίνεται με όλο της το είναι στα παιδιά της, αλλά μόνο όταν αυτά είναι άρρωστα και εξαρτώνται αποκλειστικά από την ίδια!

Χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει πως η κεντρική ηρωίδα του βιβλίου, η Καμίλ δεν έχει τεράστιο αναγνωστικό ενδιαφέρον, αφού τόσο ως παιδί και έφηβη, αλλά και αργότερα ως νεαρή ενήλικας ήταν ένας κοινωνικά θα έλεγα απροσάρμοστος άνθρωπος και αρκετά αντιδραστικός, που δεν γεύτηκε ποτέ την μητρική αγάπη, η οποία δεν μοιράστηκε ποτέ σε ισόποσα κομμάτια, αφού το μεγαλύτερο μερίδιο αυτής δόθηκε στην μετέπειτα νεκρή αδερφή της!

Την τωρινή οικογένεια της συμπληρώνουν ο πατριός της, μία άχρωμη και βουβή θα λέγαμε μυθιστορηματική φιγούρα καθώς και η ετεροθαλής αδερφή της, η οποία εκτός από μία ακραία και βίαιη συμπεριφορά, εμφανίζει και την επιθυμία ή καλύτερα ανάγκη να είναι το επίκεντρο της προσοχής της μητέρας, κάτι το οποίο προσπαθεί να επιτύχει με κάθε θεμιτό ή αθέμιτο στόχο ώστε να λαμβάνει τις φροντίδες της!

Η Flynn ξετυλίγει το κουβάρι της ιστορίας της με τρόπο κινηματογραφικό κι έναν ρυθμό σχετικά γρήγορο, που γεννά αγωνία και κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη καθ΄όλη την διάρκεια του διαβάσματος, παρά το γεγονός πως προς τις τελευταίες σελίδες οι υποψιασμένοι και δοκιμασμένοι αναγνώστες θα οδηγηθούν στη λύση της υπόθεσης πριν την ολοκλήρωση της ανάγνωσης και της τελευταίας σελίδας του βιβλίου.

Αυτό βέβαια δεν έχει καμία απολύτως σημασία, διότι η συγγραφέας καταφέρνει να ψυχογραφήσει άριστα τους μυθιστορηματικούς της ήρωες, καθώς και να αναφερθεί σε θέματα όπως η συγκαλυμμένη ενδοοικογενειακή βία ή η ακρότητα στην οποία οδηγούνται πολλές φορές οι άνθρωποι όταν ακολουθούν πιστά τα πιο σκοτεινά τους ένστικτα!

Ο αναγνώστης λοιπόν παρακολουθεί την προσπάθεια της Καμίλ και των γύρω της να κρατήσουν κρυφές τις αλήθειες τους, καθώς και τη σκοτεινή πλευρά του εαυτού τους. Όμως για να επέλθει η λύση του μυστηρίου, να αποδοθεί δικαιοσύνη και να οδηγηθούν ήρωες και αναγνώστες μαζί στη λύτρωση οι αλήθειες πρέπει να αναδυθούν στην επιφάνεια και να λουστούν με φως! Γεγονός, που θα αναγκάσει τους πρωταγωνιστές του έργου να αποκαλύψουν τα μυστικά του παρελθόντος, όσο ασήκωτο κι αν είναι το φορτίο της αλήθειας! 

Ολοκληρώνοντας, τα «Αιχμηρά Αντικείμενα» της Gillian Flynn είναι ένα μυθιστόρημα που μιλά για τη συγκαλυμμένη βία και διαστροφή, ένα μυθιστόρημα που αποδεικνύει τη σκληρότητα της γυναικείας φύσης, η οποία μπορεί να δράσει καταστροφικά για την ίδια!

Αν δεν το έχετε διαβάσει ακόμα, μην αργείτε! 

Σχόλια