«Πάρος: Γαλάζιο Αιγαίου 2018 – Aegean Blue»

Ο Δήμος Πάρου σε συνεργασία με τους καλλιτέχνες του πολιτιστικού ομίλου «Κέντρο Τέχνης – Marble Art Center» παρουσιάζουν για 10η χρονιά, την ομαδική εικαστική έκθεση με τίτλο: «ΠΑΡΟΣ: Γαλάζιο του Αιγαίου 2018 – Aegean Blue».

Η έκθεση θα εγκαινιασθεί, από τον Δήμαρχο Πάρου κ. Μάρκο Κωβαίο, στις 6 Ιουλίου 2018 και ώρα 20.00 στον πολιτιστικό χώρο: «Άγιος Αθανάσιος» στη Νάουσα της Πάρου και η διάρκεια της θα είναι μέχρι και τις 12 Ιουλίου 2018.

Στην Πάρο και φέτος το "Γαλάζιο του Αιγαίου 2018".

Στην έκθεση θα παρουσιασθούν επίσης έργα από πέτρα και μάρμαρο του παραδοσιακού αιγαιακού εργαστηρίου γλυπτικής «Κέντρο Μαρμαρογλυπτικής Τέχνης – Marble Art Center» στο πλαίσιο των σεμιναρίων που οργανώθηκαν κατά την Χειμερινή περίοδο 2016 – 2018 στην Αθήνα.

Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν στην έκθεση είναι:

Γκαίη Αγγελή, Αγούρου Λίνα, Αμφιλόχιος Αλέκος, Αξαόπουλος Κίμων, Βασιλόπουλος Κώστας, Γαϊτάνη Ελένα, Γεωργιάδου Ελπίδα, Γκιζάρης Γιώργος, Γυπάκη Μάρω, Δημητρακοπούλου Σταυριέλενα, Καρνάκης Σταυρος, Καρποντίνης Γιώργος, Καρύμπακα Αργυρώ, Καυχίτσα Δανάη-Μαρία, Μαριολής Κυριάκος, Λυρίτη Μπέτυ, Μπουζέα Ρόιλα, Μπούνταλη Ελένη, Μύτικα Ουρανία, Ξενάριος Μάρκος, Πανταζίδης, Πολύζος Βαγγέλης, Σπετσάκη Ελένη, Σταματίου Άρτεμις, Σταμπολίτη Κατερίνα, Στρώνης Γιώργος, Τσιργιώτη Πέννυ, Φλώρου Ρένα, Φιλαδιτάκη Γεωργία, Debebe Paul, Michael – Dolphin.

Το περιεχόμενο των έργων της έκθεσης

Οι καλλιτέχνες πραγματεύονται το θέμα μέσα από τις προσωπικές τους εμπειρίες που έχουν βιώσει αρμενίζοντας στο Αιγαίο αλλά και στην θαλάσσια προέκτασή του την Μεσόγειο και τις αποδίδουν εικαστικά ο καθένας ξεχωριστά, με την τεχνοτροπία και αισθητική που τον διακρίνει στο προσωπικό ή συλλογικό του έργο.

Η ιστορική φόρτιση του Αρχιπελάγους αλλά και της Μεσογείου με τον Κυκλαδικό, Μινωικό και Μυκηναϊκό πολιτισμό. Η Αθηναϊκή Θαλασσοκρατία με τις τριήρεις, η Βυζαντινή επικράτηση με τους «ταχύτατους» Βυζαντινούς Δρώμονες επενδυμένοι με το υγρό πυρ αποτελούν πηγή ερεθισμάτων για θέματα.

Αλλά και στην σύγχρονη νεοελληνική ιστορία με την επανάσταση του 1821, με τους μπουρλοτιέρηδες και η εξάπλωση της ελληνικής εμπορικής ναυτιλίας από τον 18ο αιώνα (ιδιαίτερα μετά την συνθήκη Κιουτσούκ Καϊναρτζή: 1774) μέχρι τις μέρες μας, βρίθουν από θέματα που σε συνδυασμό με τα προσωπικά βιώματα του κάθε καλλιτέχνη προσδίδουν τις απαιτούμενες προϋποθέσεις και ερεθίσματα για την εικαστική και καλλιτεχνική ανάπτυξη του θέματος.

Το αισθητικό αποτέλεσμα είναι να απολαμβάνουμε όλοι εμείς τον εικαστικό αυτόν πλούτο, που πηγαία και ζωντανά αποδίδουν οι συμμετέχοντες δημιουργοί.

Όπως τραγούδησε ο Οδυσσέας Ελύτης: “Στα φωτεινά γαλάζια νερά του Αιγαίου και της Μεσογείου καθρεπτίζεται το μεγαλείο της ελληνικής ψυχής”.

Αξίζει βέβαια να σημειωθεί και η ρήση του Ηρόδοτου: «Θα έχουμε γη και πατρίδα όσο έχουμε πλοία στην θάλασσα».

Εγκαίνια: Παρασκευή 6 Ιουλίου 2018, ώρα 20.00

Διάρκεια: 6-12 Ιουλίου 2018

Πολιτιστικός Χώρος «Άγιος Αθανάσιος», Νάουσα – Πάρος:

Πληροφορίες: Πανταζίδης: 69-8027-5555, 69-4207-5756

Email: iannis.pantazidis@gmail.com │Fb: @marbleart.gr │Instagram: Kentro_texni

Σχόλια