Σε μια εποχή που η ηλεκτρονική μουσική αποκτά όλο και μεγαλύτερο κοινό, ο Νίκος Μουχαλεμπής γνωστός ως Nicola Regulus ή Pollux Rose μας μιλάει στο Frapress.gr για το πώς είναι να είσαι νέος καλλιτέχνης στο μουσικό χώρο.

nicola regulus

Ο Νίκος, που είναι παράλληλα φοιτητής της φαρμακευτικής σχολής στο ΑΠΘ, έχει ήδη στο βιογραφικό του δυο συνεργασίες με δισκογραφικές εταιρίες (μια στο Βερολίνο και μια στην Ελλάδα). Αριθμεί δυο εμφανίσεις στο Reworks festival, ένα dj set ως Nicola Regulus, νικητής του CU OnStage και ένα live πέρσι ενώ ετοιμάζεται για την επόμενη εμφάνιση του και πάλι στο Reworks. Παράλληλα, βρίσκεται και στη φάση της παρουσίασης του φρέσκου δίσκου του (κυριολεκτικά και μεταφορικά φρέσκου) ονόματι Daisy. Θα καταφέρει να μας κάνει να αγαπήσουμε την ηλεκτρονική μουσική;


Πότε και πώς ξεκίνησε η ενασχόληση με την μουσική; 

Με τη μουσική γενικότερα ξεκίνησα από πολύ μικρός. Πήγαινα στο ωδείο από 4 ετών και ξεκίνησα να παίζω πιάνο στα 6. Σταμάτησα το ωδείο στα 14 κι από εκεί κι έπειτα καταπιάστηκα με μπάντες. Στα 16 άρχισα να ασχολούμαι περισσότερο με ηλεκτρονική μουσική και στα 18 μου είχα την πρώτη μου κυκλοφορία με την Claap Records.


Πώς ορίζεις εσύ τον εαυτό σου; Ως dj, συνθέτη ή μουσικό;

Ως τίποτα από όλα αυτά και λίγο απ’ολα ταυτόχρονα. Μου αρέσει η μουσική και μου αρέσει να ασχολούμαι. Ωστόσο, είναι αρκετά “σημαντικό” να βάλεις έναν τίτλο όπως π.χ αυτόν του μουσικού και δεν ξέρω αν πληρώ τα κριτήρια για κάτι τέτοιο.


Και πώς ορίζεις το είδος της μουσικής πάνω στο οποίο δουλεύεις;

Αρχικά είναι όλα στα πλαίσια της ηλεκτρονικής μουσικής. Από κει και πέρα η δουλειά μου χωρίζεται σε δυο project. Το ένα είναι το Nicola Regulus που είναι πιο χορευτικό, deep house, techno καθώς και micro και minimal house. Το άλλο είναι το Pollux Rose που είναι πιο ambient breaks, πιο πειραματικό γενικότερα. Παράλληλα είμαι και σε ένα συγκρότημα που παίζει ηλεκτρονική ροκ.


Γιατί επέλεξες την ηλεκτρονική μουσική;

Από γούστο ξεκάθαρα. Άκουσα διάφορες μουσικές και μου κίνησε περισσότερο το ενδιαφέρον.


Ποιες είναι οι βασικότερες μουσικές επιρροές σου;

O Βαγγέλης Παπαθανασίου, o XDB, o GummiHz και ο Kindimmer. Καθώς και οι Pink Floyd, ο AntonZap, ο Aphex Twin, ο Four tet, οι Mandar, o Skee Mask όπως και το crew της Ilian Tape. Βέβαια, ακούω διαρκώς νέες μουσικές που με εμπνέουν.


Σημαντικότερη στιγμή στην καριέρα σου;

Η πρώτη μου κυκλοφορία. Είμαι ιδιαίτερα περήφανος γι’ αυτό καθώς μου έδωσε το έναυσμα να δω πιο επαγγελματικά την ενασχόληση μου με τη μουσική.

Μεγαλύτερος σου φόβος;

Το κατά πόσο θα μπορώ όντως να προσφέρω στη σκηνή. Πάντα υπάρχει ο φόβος να στερέψω από έμπνευση.


Τι σημαίνουν τα ονόματα των δύο project;

Regulus ελληνιστί βασιλίσκος. Είναι φωτεινό άστρο στον αστερισμό του Α λέοντα. Pollux δηλαδή Πολυδεύκης που είναι κι αυτός αστέρας.


Αλήθεια, πως είναι να είσαι φοιτητής μια απαιτητικής σχολής και παράλληλα καλλιτέχνης;

Αν θέλεις βρίσκεις χρόνο και για τα δυο. Προσωπικά το θεωρώ καλύτερο από το να ήμουν μόνο μουσικός ή μόνο φοιτητής. Όταν με κουράζει το ένα βρίσκω διέξοδο στο άλλο και αντίστροφα. Αν εξαιρέσεις κάποιες συγκεκριμένες χρονικές περιόδους, μέσα στη χρονιά έχω αρκετό ελεύθερο χρόνο ώστε να ασχοληθώ με τη μουσική μου.


Πριν από το release κάποιου κομματιού έχεις ακόμα το άγχος του “πως θα τους φανεί”;

Εννοείται. Ωστόσο, έχω εμπιστοσύνη σε αυτούς που δίνω τα κομμάτια μου για κυκλοφορία. Εφόσον επιλέγουν να επενδύσουν σε μένα και στη δουλειά μου νιώθω μια κάποια ανακούφιση.


Εκτός από δικές σου συνθέσεις καθαρά, κάνεις και κάποια remix;

Τυχαίνει, αν και μέχρι στιγμής δεν έχω κάνει κάποιο επίσημο release. Προτιμώ να επικεντρώνομαι σε δικές μου παραγωγές.


Τι θα ακούσει κάποιος αν έρθει να σε δει στη σκηνή;

Αναλόγως το project.

Δηλαδή;

Όταν παίζω dj set μπορεί να κινηθώ σε διάφορα μουσικά μονοπάτια ανάλογα με την περίσταση. Στο project Regulus οι ρυθμοί είναι πιο χορευτικοί και στο Pollux πιο ambient breaks και techno. Γενικότερα πιο ατμοσφαιρικό κλίμα.


Και τι παίζει στην ελληνική μουσική βιομηχανία όσο αφορά την ηλεκτρονική μουσική;

Η αλήθεια είναι ότι η ελληνική μουσική βιομηχανία δεν είναι καθόλου μεγάλη. Για να πετύχεις να γίνεις σχετικά γνωστός σε ένα ευρύ κοινό θα πρέπει να συνυπάρχουν τρεις συνιστώσες. Αρχικά, να είναι καλό το υλικό σου από άποψη περιεχομένου και ποιότητας. Δεύτερον, να έχεις την τύχη να το παρουσιάσεις σε άτομα τα οποία μπορούν να το ακούσουν και τρίτον φυσικά, να τους αρέσει.


Το ελληνικό κοινό είναι όμως έτοιμο να ακούσει ηλεκτρονική μουσική;

Σίγουρα υπάρχει κοινό που ακούει ηλεκτρονική μουσική, όμως, ακόμα είναι η μειονότητα. Μπορεί όμως σιγά σιγά να χτιστεί σε βάθος χρόνου μια κουλτούρα ηλεκτρονικής μουσικής.


Άρα θεωρείς ότι στο εξωτερικό θα είχε περισσότερο απήχηση;

Ούτε εκεί, καθώς υπάρχει πάρα πολύ υλικό και είναι πιο δύσκολο να ξεχωρίσεις.


Μίλησε μας για το Daisy. Γιατί Daisy και τι θα ακούσουμε στο δίσκο αυτό;

Ο τίτλος είναι εμπνευσμένος από το Great Gatsby. Η Daisy Buchanan μεταξύ άλλων συμβόλιζε και τον πόθο για την ανάκτηση του χαμένου χρόνου. Σ’ αυτό το δίσκο προσπάθησα να βρω και να συνδυάσω τις εμπνεύσεις μου που προήλθαν από μεγάλους παραγωγούς με το σήμερα, το τώρα.


Που μπορούμε να βρούμε την δουλειά σου;

Στην επίσημη σελίδα μου στο facebookNicola Regulus aka Pollux Rose, στις ιστοσελίδες των δισκογραφικών με τις οποίες συνεργάζομαι: Claap Records  και Numb Capsule, στο καινούριο official instagram account regulusorpollux. Αλλά και στο soundcloud.


Τι θα γίνει ένας καλλιτέχνης της ηλεκτρονικής μουσικής όταν μεγαλώσει;

Ακόμα δεν ξέρω. Ανάλογα με το πόσο θα τραβήξει.


Και κάτι τελευταίο. Τι είναι η ηλεκτρονική μουσική για σένα;

Είναι κάτι που θα σε κάνει να θέλεις να κλείσεις τα μάτια και να χορέψεις. Μια μουσική με ή χωρίς λόγια που σε αφήνει ελεύθερο να βγάλεις όποιο συναίσθημα θες εσύ.


Το άλμπουμ ‘Daisy‘ θα το βρείτε κι εδώ. Κυκλοφορεί από την Numb Capsule κι ανήκει στο project Pollux Rose.

Σχόλια