Να γιατί λατρεύουμε εμείς τα Ισπανικά!

Χρειάζεται άραγε να αναζητούμε ιδιαίτερους λόγους για να μάθουμε ξένες γλώσσες;

Είναι αποδεδειγμένο ότι η εκμάθηση οποιασδήποτε ξένης γλώσσας κρατά σε φόρμα το μυαλό και τη μνήμη και αυτομάτως ανοίγει τον δρόμο για νέες ευκαιρίες εργασίας, σπουδών και ταξιδιών.

7 λόγοι για να μάθεις Ισπανικά!

Μπορούμε όμως να δούμε μερικούς λόγους για τους οποίους η γλώσσα αυτή που θα κερδίσει την καρδιά, τον χρόνο, τα χρήματα και τη μελέτη σου μπορούν και αξίζουν να είναι τα ισπανικά.

Γιατί ναι, εκτός από το να είσαι σε ετοιμότητα να εκφράσεις τον έρωτά σου προς την Penelope Cruz (που λέγεται Κρουθ και όχι Κρουζ) ή τον Enrique Iglesias, υπάρχουν κι άλλοι λόγοι για να μάθεις ισπανικά!

1) Είναι μία από τις γλώσσες που ομιλούνται περισσότερο παγκοσμίως

Συγκεκριμένα, με 570.000.000 ομιλητές σε όλο τον κόσμο, τα ισπανικά είναι η δεύτερη περισσότερο ομιλούμενη γλώσσα μετά τα κινέζικα.

Είναι επίσημη γλώσσα σε 21 χώρες και ως μητρική είναι η δεύτερη γλώσσα (μετά την κινεζική) με τους περισσότερους ομιλητές (480.000.000), που σημαίνει ότι περίπου το 7% του παγκόσμιου πληθυσμού έχει ως μητρική του γλώσσα τα ισπανικά. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται επίσης και στη λίστα με τις πιο διαδεδομένες ξένες γλώσσες στον κόσμο μετά τα αγγλικά.

Τολέδο, Ισπανία

2) Είναι μία «εύκολη» γλώσσα

Συνήθως λέμε ότι το «εύκολη» και το «δύσκολη» είναι, έως ένα βαθμό, υποκειμενικοί χαρακτηρισμοί όσον αφορά τις ξένες γλώσσες.

Ωστόσο, το λατινικό αλφάβητο, η φωνητικότητα της γλώσσας, οι λέξεις που διαβάζονται όπως γράφονται (σε αντίθεση π.χ. με τα αγγλικά ή τα γαλλικά), η προφορά που μοιάζει με την ελληνική, είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά που κάνουν την ισπανική γλώσσα εύκολο αντικείμενο μελέτης για τον Έλληνα μαθητή.

Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι μαθήματα ακόμη και μερικών μόνο μηνών μπορούν να είναι αρκετά ώστε να οδηγήσουν στην απόκτηση ενός πτυχίου μεσαίου επιπέδου, καθιστώντας έτσι τα ισπανικά ιδανικά τόσο για εκείνους που θεωρούν ότι «δεν το έχουν» με τις ξένες γλώσσες και αναζητούν μια ασφαλή επιλογή, όσο και για εκείνους που «το έχουν» και θέλουν σε σύντομο χρονικό διάστημα να διευρύνουν τις γλωσσικές τους ικανότητες.

Μια εύκολη ξένη γλώσσα για αρχή είναι άλλωστε ο καλύτερος τρόπος να αποκτήσεις την απαιτούμενη αυτοπεποίθηση ώστε να δοκιμάσεις στη συνέχεια την τύχη σου και σε πιο δύσκολες γλώσσες.

Πόλη του Μεξικού, Μεξικό

3) Συνδέονται άμεσα με σπουδαίες προσωπικότητες και σημαντικά ιστορικά γεγονότα

Τα ισπανικά ήταν και είναι η μητρική γλώσσα μεγάλων ποιητών και συγγραφέων όπως του Gabriel García Márquez, του Federico García Lorca, του Jorge Luis Borges, του Pablo Neruda, σπουδαίων ζωγράφων όπως του Pablo Picasso, του Salvador Dali, της Frida Kahlo, διάσημων καλλιτεχνών όπως του Carlos Santana, του Anthony Quinn, του Pedro Almodóvar, κορυφαίων ποδοσφαιριστών όπως του Maradona, του Lionel Messi, του Gabriel Batistuta και σημαντικών ιστορικών προσωπικοτήτων όπως του Che Guevara, του Simón Bolívar, του Fidel Castro και αμέτρητων άλλων.

Αυτό συνεπάγεται ότι ένας τεράστιος όγκος λογοτεχνικών έργων, βιογραφιών, άρθρων, ιστορικών δοκιμίων και μαρτυριών είναι γραμμένα ως πρωτότυπα στην ισπανική γλώσσα και η γνώση ισπανικών προσφέρει άμεση πρόσβαση σε αυτά.

Είναι η γλώσσα του τάνγκο, της ρούμπα, της σάλσα και πολλών ακόμη μουσικών ειδών και χορών ενώ ο ισπανόφωνος κινηματογράφος περιλαμβάνει πληθώρα αξιόλογων έργων στα περισσότερα κινηματογραφικά είδη, από ιστορικές και κοινωνικές ταινίες μέχρι θρίλερ.

Μοντεβιδέο, Ουρουγουάη

4) Είναι «ξαδερφάκια» με πολλές άλλες γλώσσες

Με το 75% του ισπανικού λεξιλογίου να προέρχεται από τα λατινικά, η ισπανική γλώσσα διαθέτει ομοιότητες με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές γλώσσες που έχουν επηρεαστεί από τη λατινική. Ακόμη και η γνώση αγγλικών που πιθανόν διαθέτεις, παρόλο που τα αγγλικά δεν ανήκουν στις λατινογενείς γλώσσες, θα μειώσει το επίπεδο δυσκολίας που θα συναντήσεις μαθαίνοντας ισπανικά.

Τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο εύκολα αν γνωρίζεις ήδη ιταλικά ή/και γαλλικά. Αλλά και αντίστροφα, το να μάθεις ισπανικά θα αποδειχτεί ιδιαίτερα χρήσιμο αν αργότερα αποφασίσεις να μάθεις γαλλικά, ιταλικά ή πορτογαλικά.

Κι αν όλα τα παραπάνω μοιάζουν πολύ προφανή, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι λόγω της μουσουλμανικής κατάκτησης η ισπανική γλώσσα επηρεάστηκε από την αραβική. Μπορεί οι δύο γλώσσες να μη συγγενεύουν γραμματικά, ωστόσο πολλές λέξεις (περίπου το 8% του ισπανικού λεξιλογίου) όπως και πολλά ονόματα πόλεων της Ισπανίας είναι αραβικής προέλευσης.

Σαν Σαλβαδόρ, Ελ Σαλβαδόρ

5) Είναι μία από τις πιο sexy γλώσσες του κόσμου

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Babbel, της δημοφιλούς πλατφόρμας εκμάθησης ξένων γλωσσών, για την πιο σέξι γλώσσα, στην οποία συμμετείχαν 15.000 άτομα, τα ισπανικά κατέλαβαν την τρίτη θέση, μετά τα γαλλικά και τα ιταλικά.

Και δεν είναι μόνο η συγκεκριμένη έρευνα που αναδεικνύει τoν ερωτισμό που αποπνέει η ισπανική γλώσσα, αλλά η πλειοψηφία των ερευνών αυτού του είδους, στις οποίες τα ισπανικά καταλαμβάνουν κατά κανόνα μία από τις θέσεις 2 έως 5.

Είτε προτιμάς την καθαρή προφορά των δυναμικών Ισπανών και Ισπανίδων, είτε σου αρέσει περισσότερο η πιο παιχνιδιάρικη προφορά των εξωτικών Λατινοαμερικάνων, το σίγουρο είναι ότι η ισπανική γλώσσα έχει κάτι ιδιαίτερο που ξυπνά τις αισθήσεις και τα συναισθήματα!

Μπουένος Άιρες, Αργεντινή

6) Με τόσες προφορές και διαφορές, δεν πρόκειται να βαρεθείς ποτέ να μαθαίνεις!

Ακριβώς επειδή όπως είπαμε παραπάνω τα ισπανικά ομιλούνται από εκατομμύρια ανθρώπων, σε δεκάδες χώρες του κόσμου και σε διαφορετικές ηπείρους, αποτελούν μια γλώσσα που “πλάθεται” στην κάθε χώρα όπου ομιλείται και παρουσιάζει ποικιλία προφορών, φαινομένων, τοπικών εκφράσεων κ.ά.

Δεν μιλούν όλοι οι ισπανόφωνοι με τον ίδιο ακριβώς τρόπο και σε κάθε χώρα τα ισπανικά «ντύνονται» με έναν ξεχωριστό χαρακτήρα που αντικατοπτρίζει τις ιδιαιτερότητες και την κουλτούρα του εκάστοτε λαού. 

Αναμειγμένα με τοπικές ινδιάνικες διαλέκτους της λατινικής Αμερικής, με «ισπανοποιημένα» αγγλικά -ειδικά στις χώρες της Καραϊβικής- ή εμφανίζοντας ακόμη και γραμματικές διαφοροποιήσεις σε κάποιες περιπτώσεις, τα ισπανικά κρύβουν πολλούς θησαυρούς προς ανακάλυψη!

Σαν Χοσέ, Κόστα Ρίκα

7) Θα απογειώσουν τις ταξιδιωτικές σου εμπειρίες

Οι ισπανόφωνες χώρες είναι ιδιαιτέρως δημοφιλείς ταξιδιωτικοί προορισμοί και αποτελούν όνειρο ζωής για πολλούς ανθρώπους. Κουλτούρα, πολιτισμός, περιπέτεια, ιστορικά αξιοθέατα, πλούσια γαστρονομία προσφέρονται άφθονα τόσο στην Ισπανία όσο και στη λατινική Αμερική. Η γνώση των ισπανικών θα σου εξασφαλίσει αμεσότερη και αυθεντικότερη ταξιδιωτική εμπειρία και θα ανεβάσει κατά πολλά επίπεδα την ποιότητα των ταξιδιών σου.

Μάτσου Πίτσου, Περού

Ακόμη το σκέφτεσαι; Μη χάνεις καθόλου χρόνο, ξεκίνα να μαθαίνεις αυτή την υπέροχη γλώσσα το συντομότερο δυνατό κι από εμάς ¡Buena Suerte!

Σχόλια