Μια σουρεαλιστική ιστορία μέσα από τη ματιά του Σταν Λόρισενς, που βασίζεται στις εμπειρίες που απέκτησε δίπλα στο μεγάλο ζωγράφο.

Ο Νταλί κι εγώΟ Σταν Λόρισενς γεννήθηκε το 1946 και κατάγεται από το Βέλγιο. Στις δεκαετίες του εβδομήντα και του ογδόντα ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο ως δημοσιογράφος και πήρε συνεντεύξεις από προσωπικότητες όπως ο Ντε Γκολ και ο Άντι Γουόρχολ.

Έχει γράψει πέντε βιβλία για τους ναζί έπειτα από εκτενείς συναντήσεις, που είχε με πρόσωπα κλειδιά του χιτλερικού καθεστώτος, όπως ο Καρλ Ντένιτς. Το βιβλίο “Ο Νταλί κι εγώ” βασίζεται στις εμπειρίες που απέκτησε ο συγγραφέας κοντά στο μεγάλο  σουρεαλιστή ζωγράφο.

“Ο Νταλί κι εγώ”

“Ο έμπορος έργων τέχνης Σταν Λόρισενς κέρδισε εκατομμύρια δολάρια στο χώρο της μοντέρνας τέχνης. Τα έργα του Σαλβαντόρ Νταλί αποτελούσαν το μήλον της έριδος για τους νέους επενδυτές και επιχειρηματίες, που επιδίωκαν να ξεπλύνουν μαύρο χρήμα.

Ο Σταν δεν είχε πρόβλημα να κάνει τα στραβά μάτια, ελπίζοντας ότι οι αγοραστές του θα έκαναν το ίδιο. Τα έργα τέχνης που πουλούσε προέρχονταν από αμφισβητήσιμες πηγές και σύντομα ανακάλυψε ότι η πιο σκοτεινή από αυτές ήταν ο ίδιος ο Νταλί.Ο Νταλί κι εγώ

Όσο πιο πετυχημένος γινόταν ο Σταν τόσο πιο κοντά ερχόταν στον Νταλί, μέχρι που κατάφερε να  μείνει στο διπλανό σπίτι. Το χρονικό διάστημα που κρυβόταν απ΄την Ιντερπολ, ο Σταν περνούσε τον καιρό του με καλλιτέχνες, μουσικούς και διάφορους εκκεντρικούς που αποτελούσαν τον κύκλο του Νταλί.

Ανακάλυψε τη μυστική ιστορία του καλλιτέχνη, το στούντιο των καλλιτεχνών, όπου παρήγαγε τη δουλειά του, καθώς και τη μηχανή χρήματος, χάρη στην οποία ο Νταλί ζούσε μέσα στην πολυτέλεια, ενώ η δημιουργικότητα του είχε αρχίσει να ξεθωριάζει.”

To βιβλίο του Σταν Λόρισενς είναι ελκυστικό μείγμα βιογραφίας και μυθιστορήματος. Εξερευνά τις λεπτές διαφορές ανάμεσα στο αυθεντικό και το ψεύτικο, όχι μόνο στη βιομηχανία της τέχνης, αλλά, κυρίως, στις ανθρώπινες σχέσεις.

Ο Νταλί κι εγώΩστόσο, αποκαλύπτει συνωμοσίες και υπόγειες συμφωνίες που έγιναν στο χώρο της τέχνης μέσα από τη μαρτύρια ενός άντρα που έφτασε στην κορυφή για να ανακαλύψει ότι δεν διαφέρει και τόσο από τον πάτο.

Διαβάζοντας το βιβλίο του Λόρισενς και φτάνοντας στις τελευταίες σελίδες, αυτό που σίγουρα μένει στον αναγνώστη είναι ότι ο Νταλί είναι μια ιδιαίτερη προσωπικότητα. Ένα άτομο που σε κάνει να αναρωτιέσαι ποιος ήταν τελικά ο Νταλί;

 

Μια σπουδαία και ευφυής προσωπικότητα ή μια μεγάλη απάτη;

Σχόλια