Η Αρχή

Η Ματίλντα ένα 12χρονο κορίτσι με βλέμμα γυναίκας, ζει με την αλλοπρόσαλλη οικογένεια της που κατά κόρον δεν της δείχνει τον παραμικρό σεβασμό, με εξαίρεση το μικρό της αδερφό που του έχει και αδυναμία. Στο διπλανό διαμέρισμα ζει ο Λεόν, ένας πληρωμένος δολοφόνος που όπως θα δείξει η ιστορία έχει μια εξαιρετικά τρυφερή και αδέξια ερωτική πλευρά.

Ο βίαιος πατέρας της Ματίλντα, όντας μπλεγμένος σε υποθέσεις με ναρκωτικά, βρίσκεται σε δύσκολη θέση, έχοντας ανοίξει παρτίδες με «ευυπόληπτα» πρεζάκια-πράκτορες του Υπουργείου Δικαιοσύνης, οι οποίοι ασφαλώς είναι διεφθαρμένοι ως το κόκκαλο.

Ένα πρωινό που η Ματίλντα, για καλή της τύχη, λείπει για ψώνια, οι πράκτορες μπουκάρουν στο διαμέρισμα και σκοτώνουν όλη της την οικογένεια και μαζί το μικρό της αδερφό. Τη στιγμή που πλέον όλοι ήταν νεκροί, η Ματίλντα μπαίνει με τα ψώνια στην αγκαλιά της και αντικρίζει το χάος, αλλά χωρίς να χάσει την ψυχραιμία της προσπερνά τις στάχτες και χτυπά την πόρτα του Λεόν επίμονα. Εκείνος της ανοίγει όσες πόρτες είχε κλείσει ως τότε. Εκείνη τη στιγμή άρχισαν και τελείωσαν όλα.

Σινεφίλ Επιλογές: Léon The Professional – Μια ιστορία για τον ασυνήθιστο έρωτα

Η Συγκατοίκηση

Ο Λεόν κατάλαβε από την πρώτη στιγμή που την κοίταξε στα μάτια ότι θα χρειαστεί να επιλέξει ανάμεσα στη ζωή του και τον έρωτα. Προσπάθησε να αποφύγει την επαφή με τον έρωτα, θέλησε να διώξει τη Ματίλντα για να σώσει τον εαυτό του από αυτό το χάος, αλλά ήταν ήδη αργά γιατί εκείνη τον έχει πείσει.

Γεμάτη μίσος ήθελε να εκδικηθεί για τον αδερφό της και ζήτησε από το Λεόν να την εκπαιδεύσει, θέλοντας να γίνει και αυτή επαγγελματίας δολοφόνος. Κάθε λίγο καιρό και ενώ προχωρούσε η εκπαίδευση, μετακόμιζαν, κάνοντας δουλειές μαζί. Όλα πήγαιναν φαινομενικά καλά, αλλά ο έρωτας της για εκείνον και η ανάγκη της για εκδίκηση φόρτισαν την κατάσταση μέχρι το σημείο της έκρηξης της, με θύμα το Λεόν.

Ο Έρωτας

Τα όσα ακολούθησαν είναι αναμενόμενα. Ένας τραγικός επίλογος. Ένας έρωτας αντισυμβατικός και απαγορευμένος που έμεινε ανεκπλήρωτος. Ένα φορτίο που κουβάλησε η Ματίλντα για την υπόλοιπη ζωή της.

Τι τρόπος και αυτός για να πεθάνει κάποιος, να ερωτευτεί χωρίς όρια. Ένα διαχρονικό δράμα, ένα θέατρο με αληθινές επιπτώσεις. Να βλέπεις το «εγώ» μέσα από το «εσύ», με απόλυτο στόχο το «εμείς».

Το να ζεις αυτόν τον έρωτα είναι η απόλυτη παραίτηση από τα προνόμια της παραισθητικής ζωής, της παρασιτικής αυταπάτης ότι διαλέγεις. Είναι ένα ασίγαστο πάθος που ηλεκτρίζει το σώμα και σε φέρνει σε επαφή με αυτό που σου λείπει και θες ο άλλος να σου δώσει. Τι πιο απειλητικό από το να αποδεχτείς ότι κάτι σου λείπει και ας μην ξέρεις τι!

Ο έρωτας είναι ιδέα και σώμα, φαντασία και παραλογισμός. Ενώ εσύ είσαι ελλειπής, ο έρωτας είναι πλήρης και για αυτό είναι σαν γυμνό καλώδιο γεμάτο με δυνατό ρεύμα. Ο Λεόν και η Ματίλντα το έπιασαν…

Σχόλια