Αν είσαι από τους τυχερούς που σπουδάζουν σε άλλη πόλη, well done! Αν, πάλι, είσαι σταθερή αξία στο πατρικό σου σπίτι (ελπίζουμε οι δικοί σου να μη σε κάνουν έξωση), θα βρεις τρόπους να μην πέσεις σε κατάθλιψη!
Viva η φοιτητική ζωή!
1. Να ταξιδέψεις.
Ναι, υπάρχει μια “ταξιδομανία” τα τελευταία χρόνια αλλά δε σου μιλώ μόνο να πας σε ένα μέρος, να τραβήξεις 10-20-100 selfies, 5-6 live videos και να γυρίσεις γεμάτος hashtags. Σου λέω να βγάλεις τον Indiana Jones από μέσα σου. Να πάρεις το τρένο Interrail ή τον Υπερσιβηρικό Σιδηρόδρομο και να απολαύσεις μέρη που δεν μπορείς αλλιώς να γνωρίσεις.
Να μοιραστείς τη διαδρομή με άτομα που επιθυμούν να μεταβούν προς την ίδια κατεύθυνση. Να πας μαζί με άλλους περιπετειώδεις (ίσως οι περισσότεροί τους να είναι και Τοξότες) στον Αμαζόνιο να ταΐσεις ροζ δελφίνια και να ζήσεις μαζί με τους ντόπιους. Να πας για διαλογισμό στο Θιβέτ ή για σαφάρι στην Αφρική. Επιλογές πολλές ακόμη και για μικρό budget και καλή αντάμωση!
2. Να ζήσεις για ένα διάστημα στο εξωτερικό.
Η πρώτη και προφανής επιλογή είναι μέσω των προγραμμάτων Erasmus+ που προσφέρει η κάθε σχολή και μπορείς να αναζητήσεις. Επίσης, μπορείς να επιλέξεις κάποιο εθελοντικό πρόγραμμα το οποίο προσφέρει δωρεάν διαμονή και διατροφή με αντάλλαγμα ένα αρχικό μικρό κόστος και την παροχή εργασίας. Τέλος, ψάξε αν η σχολή σου προσφέρει κάποιο πρόγραμμα πρακτικής άσκησης.
3. Να κάνεις extreme sports.
Η φοιτητική, και όχι μόνο, ζωή θέλει τρέλα (Α. Παπαδάκη) και ποιος καλύτερος τρόπος υπάρχει από το να πέσεις από ένα αεροπλάνο και έστω και για ένα περίπου λεπτό να είσαι στο απόλυτο κενό; Ή κρεμάμενος από ένα σκοινί να βλέπεις τη θάλασσα στον ισθμό της Κορίνθου; Ας μη μιλήσουμε για rafting και ορειβασία (μην το διαβάσουν οι γονείς σου).. Καλή φυσική κατάσταση (τσέκαρε το επόμενο to-do) και ετοίμασε ένα σακίδιο με όλα τα απαραίτητα!
4. Να πας γυμναστήριο.
Και να κάνεις και διατροφή. Στην εξεταστική επιτρέπονται παρελκόμενα (καλά και κάθε Δευτέρα που είναι να ξεκινήσεις δίαιτα). Απλά σκέψου πόσο ωραία θα νιώθεις και την ενέργεια που θα έχεις όταν θα βλέπεις το σώμα σου να αλλάζει. «ἀγαθός δέ τῇ ψυχῇ, ὑγιής δέ τῷ σώματι» (Αριστοτέλης).
5. Να μάθεις μια ξένη γλώσσα (ή και δύο).
Θα σε βοηθήσει όχι μόνο στο 1 και 2 της λίστας αλλά και σε κάποιο μετέπειτα μεταπτυχιακό/διδακτορικό σου και φυσικά θα έρθεις σε επαφή με ένα νέο πολιτισμό!
6. Να δουλέψεις.
Για δύο λόγους: οικονομική ανεξαρτησία και εμπλουτίζεις το βιογραφικό σου από νωρίς. Ακόμη και η πιο άσχετη δουλειά με το αντικείμενο των σπουδών σου μετρά θετικά στο μελλοντικό σου εργοδότη (δεν ήσουν μόνο αραλίκι και καφέδες στο κυλικείο).
7. Να κάνεις αληθινούς φίλους.
Τυχεροί όσοι έχουν παιδικές φιλίες και ακόμη περισσότερο όσοι έχουν αληθινές. Το συγκεκριμένο δεν μπαίνει σε πρόγραμμα οπότε κοινωνικοποιήσου, δείξε τον καλύτερο και πιο τρελιάρη εαυτό σου και να θυμάσαι πως οι φίλοι είναι οικογένεια!
8. Μάθε να μαγειρεύεις.
Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα: Να μάθεις να μαγειρεύεις κάτι εκτός από μακαρόνια, αυγά και πατάτες. Και τοστ. Εκτός αν τα καις και αυτά. Τότε θα πρέπει να κάνεις τάμα στη φοιτητική λέσχη (όπως και οι περισσότεροι από εμάς) για όλες τις στιγμές πείνας και πενίας που σε κάλυψε!
9. Να γίνεις πρωινός τύπος/να πας σε πρωινό μάθημα.
Οι έξυπνοι άνθρωποι λένε είναι night owls αλλά δε ζούμε σε εκείνη τη φανταστική (κυριολεκτικά) χώρα όπου όλες οι σημαντικές δουλειές γίνονται το βράδυ. Οπότε wake up!!
10. Να πάρεις το πτυχίο!
Ξέρω δεν το περίμενες..και…