Δες ποιες χώρες έχουν μηδενικά δίδακτρα και σε ποιες τα πτυχία κοστίζουν ακριβά!

Αν σκέφτεσαι να κάνεις σπουδές στο εξωτερικό και ειδικά εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να γνωρίζεις το κόστος σπουδών στα Πανεπιστήμιων των κρατών-μελών. Παρακάτω, λοιπόν, σου έχουμε αναλυτικά τι ισχύει σε κάθε χώρα αναφοικά με το κόστος σπουδών στην Ευρωπαϊκή Ένωση!

Ας ξεκινήσουμε με τις χώρες στις οποίες το κράτος πληρώνει για σπουδές, ανάμεσά τους είναι και η Ελλάδα. Στην Ελλάδα, όπως ξέρουμε ήδη σε προπτυχιακό επίπεδο οι φοιτητές δεν πληρώνουν, εκτός αν φοιτούν στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο. Σε μεταπτυχιακό επίπεδο τα πράγματα είναι κάπως διαφορετικά, αφού εκεί υπάρχουν δίδακτρα.

Δες εδώ τα προσφερόμενα δωρεάν μεταπτυχιακά!

Οι υπόλοιπες χώρες είναι η Δανία, που δεν έχει δίδακτρα ούτε σε προπτυχιακό, ούτε σε μεταπτυχιακό επίπεδο. Η Κύπρος που έχει δωρεάν προπτυχιακά, αλλά τα μεταπτυχιακά τις ξεκινούν από περίπου 4.000 ευρώ. Στη Μάλτα είναι εντελώς δωρεάν οι σπουδές, όπως ακριβώς και στη Φινλανδία.

Στην Γερμανία οι σπουδές είναι δωρεάν, εκτός αν υπερβείς τη κανονική διάρκεια των σπουδών σου, το ίδιο και στην Σουηδία.

Από την άλλη πλευρά στη Σλοβενία υπάρχουν μόνο τέλη εγγραφής που δεν υπερβαίνουν τα 30 ευρώ, όπως και στην Τσεχία με το ποσό να μην υπερβαίνει τα 19 ευρώ. Διοικητικά τέλη από 10 έως 100 ευρώ πληρώνουν και στην Σλοβακία, ενώ στην Πολωνία δίνεται ένα ποσό εφάπαξ που δεν υπερβαίνει τα 35 ευρώ.

Ανάλογα με τα ECTS γνωρίζουν αν θα πληρώσουν ή όχι οι φοιτητές σε Εσθονία και Κροατία. Στην πρώτη χώρα πρέπει να συμπληρωθούν 30 ECTS ανά εξάμηνο, αλλιώς θα πρέπει να πληρώσουν κάποιο ποσό ανά ECTS. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και στην δεύτερη χώρα μόνο που ο φοιτητής πρέπει να πετύχει 55 ECTS το χρόνο, αλλιώς θα πρέπει να πληρώσει κάτι παραπάνω.

Διάβασε εδώ αναλυτικά που θα βρεις τα πιο φθηνά ακόμη και δωρεάν μεταπτυχιακά!

Διττό σύστημα εκπαίδευσης παρατηρείται σε μόλις 4 χώρες: την Λετονία, την Ουγγαρία, τη Λιθουανία και τη Ρουμανία.

Πιο συγκεκριμένα:

  • Λετονία: Υπάρχουν θέσεις επιχορηγημένες, συνεπώς και δωρεάν. Από εκεί και πέρα όμως για τις υπόλοιπες θέσεις τα δίδακτρα κυμαίνονται από 700 έως και 6.000 ευρώ.
  • Ουγγαρία: Πάνω από το 50% των φοιτητών χρηματοδοτούνται από το κράτος. Οι υπόλοιποι πληρώνουν από 700 ευρώ, με τον μέσο όρο να κινείται στα 1.200 ευρώ.
  • Λιθουανία: Το 50% των φοιτητών πληρώνει από 1.000 μέχρι και 11.500 ευρώ.
  • Ρουμανία: Και εδώ υπάρχουν αυτοχρηματοδοτούμενοι φοιτητές που πληρώνουν δίδακτρα από 500 ευρώ μέχρι και 5.200.

Κανονικά δίδακτρα βρίσκουμε στις παρακάτω χώρες. Πιο συγκεκριμένα σε Βέλγιο, με ανώτατο ποσό τα 890 ευρώ το χρόνο, Βουλγαρία, με ανώτατο ποσό τα 770 ευρώ, Ιρλανδία, με το ποσό να ανέρχεται στα 3.000 ευρώ τον χρόνο.

Αυτοί είναι οι καλύτεροι τρόποι να ενισχύσεις την αυτοπεποίθησή σου στις σπουδές σου!

Επιπλέον, στην Ισπανία τα δίδακτρα καθορίζονται σύμφωνα με τον κλάδο, αλλά και τον αριθμό των ECTS. Στη Γαλλία τα δίδακτρα είναι λιγότερα από 300 ευρώ, εκτός αν κάνεις σπουδές σε κάποιο Grandes Ecoles που εκεί τα δίδακτρα ετησίως μπορούν να φτάσουν μέχρι και τα 10.000 ευρώ.

Στην Ιταλία τα δίδακτρα καθορίζονται από τα Ιδρύματα, ωστόσο το ανώτερο ποσό ανέρχεται στα 2.100 ευρώ ετησίως. Στο Λουξεμβούργο το κόστος εγγραφής ανέρχεται στα 400 ευρώ μόνο για το πρώτο εξάμηνο, ενώ στην Ολλανδία τα δίδακτρα καθορίζονται σε κεντρικό επίπεδο. Στην Πορτογαλία οι φοιτητές καλούνται να πληρώσουν δίδακτρα ύψους έως 1.100 ευρώ.

Μπορεί το Brexit να είναι γεγονός, αλλά το Ηνωμένο Βασίλειο ανήκει στην Ευρώπη και τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά εκεί, αφού οι προπτυχιακοί φοιτητές πληρώνουν κατά μέσο όρο 10.000 ευρώ, ενώ τα ίδια δίδακτρα βρίσκουμε στην Ουαλία. Τέλος, στη Βόρεια Ιρλανδία τα δίδακτρα μειώνονται κατά το ήμισι.

Διάβασε ποια είναι τα καλύτερα πανεπιστήμια για σπουδές στο Ηνωμένο Βασίλειο!

Σχόλια