Αν σκέφτεσαι να κάνεις μεταπτυχιακό αλλά σε περιορίζει πολύ το κόστος του υπάρχει λύση, αφού οι παρακάτω χώρες έχουν είτε δωρεάν μεταπτυχιακά είτε μεταπτυχιακά με χαμηλά δίδακτρα!

Δες αναλυτικά ποιες είναι αυτές οι χώρες.

1. Γαλλία

Τα περισσότερα μεταπτυχιακά δεν είναι τελείως δωρεάν, ωστόσο είναι εξαιρετικά προσιτά και μάλιστα τα πανεπιστήμια ζητούν μόλις 180 ευρώ τον χρόνο.

2. Νορβηγία

Αν μιλάς νορβηγικά τότε είσαι τυχερός αφού ΌΛΑ τα πανεπιστήμια προσφέρουν δωρεάν δίδακτρα. Αν πάλι δεν γνωρίζεις μπορείς να διαλέξεις κάποια από τις παρακάτω χώρες!

Θες να επισκεφτείς το Μπουένος Άιρες ΔΩΡΕΑΝ; Υπάρχει τρόπος! Δες εδώ με ποιο εθελεντικό πρόγραμμα μπορείς να το κάνεις!

3. Δανία

Άλλη μια χώρα που προσφέρει δωρεάν δίδακτρα στην τριτοβάθμια εκπαίδευση σε όλους τους φοιτητές από την Ε.Ε. Πολλά μαθήματα γίνονται στα αγγλικά, ωστόσο ίσως χρειαστείς και κάποιο πιστοποιητικό γλωσσομάθειας.

4. Σουηδία

Όπως και στη Δανία έτσι και εδώ υπάρχουν δωρεάν δίδακτρα αλλά θα πρέπει να έχεις σίγουρα ένα πιστοποιητικό που να αναφέρει το επίπεδο των γνώσεών σου στα σουηδικά.

5. Φινλανδία

Άλλη μια Σκανδιναβική χώρα και μάλιστα αυτή που έχει ένα από τα καλύτερα εκπαιδευτικά συστήματα παγκοσμίως έχει δωρεάν δίδακτρα, όμως, και εδώ πρέπει να έχει πιστοποιητικό γλωσσομάθειας!

Δες εδώ μεταπτυχιακά από όλη την Ελλάδα που είναι δωρεάν!

6. Αυστρία

Οι Ευρωπαίοι φοιτητές έχοντας τα ίδια δικαιώματα με τους Αυστριακούς φοιτητές μπορούν να σπουδάσουν αρκετά οικονομικά- αν όχι δωρεάν- για τα δύο πρώτα εξάμηνα. Επιπλέον, ειδικά στα μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών τα μαθήματα γίνονται σχεδόν όλα στα αγγλικά.

7. Τσεχική Δημοκρατία

Τα δίδακτρα εδώ εξαρτώνται από το εάν γνωρίζεις τη γλώσσα, αφού αν τη γνωρίζεις τότε τα δίδακτρα είναι εντελώς δωρεάν ανεξαρτήτως εθνικότητας. Αν όμως θες να παρακολουθήσεις τα μαθήματα στην αγγλική γλώσσα θα πρέπει να πληρώσεις δίδακτρα ύψους 4.000 ευρώ!

8. Ιταλία

Η δημόσια εκπαίδευση στη γείτονα χώρα δεν είναι δωρεάν, αλλά είναι αρκετά οικονομική με τα δίδακτρα να κυμαίνονται μεταξύ 870 και 1.000 ευρώ τον χρόνο.

9. Ισπανία

Αν και τα μαθήματα στα αγγλικά είναι περιορισμένα, στην Ισπανία η εκπαίδευση είναι δωρεάν τόσο για τους Ισπανούς όσο και για τους Ευρωπαίους!

10. Αργεντινή

Εδώ τα μαθήματα δεν γίνονται καθόλου στα αγγλικα και έτσι πρέπει να γνωρίζεις τέλεια την γλώσσα. Επιπλέον, υπάρχουν δίδακτρα αλλά είναι αρκετά χαμηλά!

Σχόλια