Αυτά είναι τα πιο τρελά φεστιβάλ στον κόσμο και εάν δεν τα ξέρεις ήρθε η ώρα να τα ανακαλύψεις!

Για να έχεις μπει σε αυτό το άρθρο, ξέρω σίγουρα ένα πράγμα για σένα. Σ’αρέσουν τα ταξίδια. Θες να εξερευνήσεις απεγνωσμένα όλο τον κόσμο, να δεις κάθε γωνιά του, κάθε άνθρωπο, κάθε κτήριο, κάθε φυτό, κάθε έθιμο, κάθε παράδοση, χωρίς σταματημό.

Φυσικά…και δεν είσαι ο μόνος. Είμαστε πολλοί. Και αυτή η ανάγκη όλο και μεγαλώνει. Πιθανότατα, αυτό οφείλεται στο ίντερνετ.

Με τις εικόνες του, όλο μας ”τσιγκλάει”, μας προκαλεί, μας δημιουργεί την επιθυμία να δουμε και εμείς, με τα δικά μας μάτια αυτή την ομορφιά, να την εισπνεύσουμε, να την αγγίξουμε, να την μυρίσουμε, να νιώσουμε τον καινούργιο αέρα να εισβάλλει μέσα μας και να πλημμυρίσουμε με πληροφορίες.

Και όταν μιλώ για πληροφορίες, δεν μιλώ μόνο για τον περιβάλλοντα χώρο. Αλλά και για αυτά που είναι κρυμμένα και σε περιμένουν να τα ανακαλύψεις.

Όταν είσαι ταξιδευτής, επικεντρώνεσαι συνειδητά ή ασυνείδητα στην ”γρήγορη” αφομοίωση του περιβάλλοντα χώρου. Δηλαδή του ότι είναι γύρω σου και φαίνεται. Η ιστορία, η αρχιτεκτονική, η καθημερινότητα, η γλώσσα, τα ψώνια, τα φαγητά, τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Αυτά σε απασχολούν περισσότερο γιατί αυτά είναι η προτεραιότητά σου. Βρίσκεσαι σε έναν ξένο τόπο.

Όσο χαρούμενος και να είσαι για αυτό, πάντα θα υπάρχει ένα άγχος για το τι θα κάνεις πρώτα.

Ο εξερευνητής όμως, δεν αρκείται μόνο σε αυτά. Παρατηρεί κάθε λεπτομέρεια. Τον ενδιαφέρει να κατανοήσει την νοοτροπία, τα ήθη και τα έθιμα, την θρησκεία, τον πολιτισμό, ότι είναι κρυμμένο κάτω από τις λεπτομέρειες. Και πάνω από όλα, ψάχνεται! Δεν σταματάει να αναζητά ουσιαστικές πληροφορίες για να ”δει” πραγματικά την χώρα την οποία επισκέπτεται.

Αν είσαι ένας τέτοιος, οι παρακάτω πολιτισμικές εκδηλώσεις θα σου είναι πιθανότατα γνώριμες, ίσως και να έχεις παρευρεθεί σε κάποια από αυτές, αν δεν είσαι, θα σου κάνω την χάρη και θα σου δώσω συνοπτικά τα ”insides” στο πιάτο. 

#11 Thaipusam, The Hindu Piercing Festival

Κάθε χειμώνα στην Mαλαισία και στην Σιγκαπούρη, διοργανώνεται αυτό το, ίσως παράξενο και extreme φεστιβάλ, με πάνω από ένα εκατομμύριο συμμετέχοντες. Οι ντόπιοι, μπορεί να τρυπούν όλο το σώμα τους και να περπατούν κουβαλώντας μεγάλα βάρη, τα λεγόμενα ”Cavitus” τα οποία είναι τοποθετημένα, ραμμένα ή συραμμένα πάνω στο σώμα τους, για 10 ώρες.

Η τελετουργία αυτή, είναι μια ένδειξη θρησκευτικής αφοσοίωσης, καθώς με αυτό τον τρόπο, πιστεύουν ότι ”εκκαθαρίζονται” από τις αμαρτίες.

#10 El Colachio: Baby Jumping Festival, Spain 

Ναι, καλά βλέπεις! Αυτή είναι πράγματι μια παραδοσιακή ισπανική εκδήλωση που λαμβάνει χώρα κάθε Ιούνιο, στο χωριό Castrillo de Murcia. Αυτή η παράδοση, είναι για τον ισπανικό πολιτισμό, κάτι σαν τελετουργικό βάπτισης. Ετησίως, οι συμμετέχοντες καθώς και οι τουρίστες που το παρακολουθούν, αποτελούν εξαιρετικά μεγάλο αριθμό που όλο και αυξάνεται.

Ξεκινά με ισπανούς άντρες, μεταμφιεσμένοι ως ”διάβολοι”, φορώντας κίτρινες και κόκκινες στολές και μάσκες, να τρέχουν γύρω από τα χωριό, βρίζοντας το πλήθος και χτυπώντας αυτούς που μπαίνουν στον δρόμο τους με μια ουρά αλόγου.

Στην συνέχεια, τα τύμπανα, δίνουν το σήμα για το δεύτερο κομμάτι της τελετής. Οι ”διάβολοι” πηδούν πάνω από ενός έτους μωρά, τα οποία είναι τοποθετημένα στο δρόμο, πάνω σε στρώματα.

Αυτό το τελετουργικό, πιστεύεται ότι προστατεύει τα μωρά από την κακή τύχη και τα εξαγνίζει από τις αμαρτίες της προηγούμενης ζωής. Αν και φαίνεται επικίνδυνο, τα άλματα γίνονται από επαγγελματίες και μέχρι τώρα, εδώ και 400 χρόνια, δεν έχει καταγραφεί κάποιο ατύχημα.

 

#9 Boryeong Mud Festival, South Korea 

Το φεστιβάλ αυτό, δεν μοιάζει με κανένα σπα που έχεις δει. Και σίγουρα δεν γίνεται για λόγους χαλάρωσης. Το γεγονός αυτό, αν μη τι άλλο, είναι αρκετά διασκεδαστικό για τους παρευρισκόμενους.

Κάθε Ιούλιο, μπορείς να πάρεις μέρος σε όλα τα είδη διασκέδασης στην ακτή του LOC, η οποία σφίζει από λάσπη μεταλλικών στοιχείων. Παιχνίδια με λάσπη, μασάζ με λάσπη, μπάνιο με λάσπη, λασπο-πόλεμο, ακόμα και μαραθώνιο λάσπης με εμπόδια, συνοδευόμενο με μουσικούς και χορευτικούς διαγωνισμούς. Αυτές οι δραστηριότητες προσελκύουν πάρα πολλούς τουρίστες ετησίως και πιστεύεται, ότι είναι πολύ καλό και για την υγεία του σώματος.

 

#8  Monkey Buffet Festival, Thailand 

 

Κάθε Νοέμβριο, στην παλιά πόλη του Lop Buri, οι ντόπιοι καλούν χιλιάδες μαιμούδες να δειπνήσουν και να απολαύσουν πάνω σπό 4.000 φαγητά που ετοίμασαν για αυτές, οι κάτοικοι.  Οι εν λόγω νοστιμιές, τοποθετούνται κυρίως σε σχήμα πυραμίδας και σερβίρονται κοντά στον κεντρικό ναό. Φυσικά, μετά το φαί, δεν θα μπορούσε να λείπει μια σόδα για την χώνεψη, την οποία και πίνουν από το κουτάκι. ”What a day to be a monkey” !

Η ιδέα πίσω από αυτό το φεστιβάλ, είναι να τιμήσουν τα αξιολάτρευτα αυτά πλάσματα που πιστεύεται πως φέρνουν καλοτυχία.

 

#7 La Tomatina Festival, Spain

Κάθε χρόνο, η μικρή πόλη του Buñol της Ισπανίας, διοργανώνει την μεγαλύτερη μάχη φαγητού στον κόσμο. Αν δεν είναι αυτό το απόλυτο φεστιβάλ, τότε ποιο είναι;

Για μια ώρα, οι δρόμοι της πόλης αλλά και οι συμμετέχοντες, είναι γεμάτοι με τοματοπολτό, αφού πετούν τομάτες ο ένας στον άλλον, τις οποίες προμυθεύονται από φορτηγά που κουβαλούν αμέτρητες ποσότητες τομάτας.

O κανόνας είναι ένας και μοναδικός. Να ”συνθλίψεις” την ντομάτα πριν την πετάξεις, για λόγους ασφάλειας. Η εκδήλωση αυτή γίνεται καθαρά για διασκέδαση και συγκεντρώνει κόσμο από όλη την Ισπανία αλλά και από τον υπόλοιπο κόσμο. ”Sounds like fun” !

 

#6 Hair Freezing Day Festival, Canada

Κάθε Φεβρουάριο, μπορείς να πας από τον πάγο στην ζέστη -στην κυριολεξία- αν επισκεφθείς τις Takini hot pools του Καναδά και να μαζέψεις, ακόμα και χρήματα.

Οι κανόνες είναι απλοί. Απαραίτητη προυπόθεση είναι να διαθέτεις μαλλιά (duh), κατά προτίμηση μακριά, να μπεις μέσα σε νερό -20 βαθμών και να έχεις πολλή υπομονή. Το μόνο που έχεις να κάνεις, είναι να βουτήξεις τα μαλλιά στο νερό και να περιμένεις. Το κρύο θα κάνει τα υπόλοιπα. Όταν το μαλλί σου αρχίζει να μοιάζει με παγάκια, τράβηξε μια φωτογραφία. Η καλύτερη, κερδίζει το χρηματικό έπαθλο.

Φαίνεται σαν μια καλή εναλλακτική για αυτούς που δεν προτιμούν το σκι.

 

#5 Day Of Silence Festival, Bali

Η πρώτη μέρα του χρόνου στο Μπαλί, είναι αρκετά διαφορετική από ότι έχουμε συνηθίσει. Σε αντίθεση με τις υπόλοιπες χώρες του κόσμου, όπου η πρωτοχρονιά γιορτάζεται με πάρτυ, εξόδους, ξενύχτια, φαγητό και ποτό, οι κάτοικοι του Μπαλί επιλέγουν μια πιο ”ήσυχη” εκδοχή καλωσορίσματος του νέου έτους.

Την συγκεκριμένη λοιπόν μέρα, ντόπιοι αλλά και τουρίστες, συγκεντρώνονται όλοι μαζί και υποχρεούνται να υπακούσουν ορισμένους πολύ αυστηρούς κανόνες, όπως η απαγόρευση της φωτιάς, της μεταφοράς σε άλλο μέρος, του ηλεκτρικού ρεύματος, της διασκέδασης και γενικά οποιαsδήποτε δραστηριότητας για τις επόμενες 24 ώρες.

Αντί αυτού,  επικεντρώνονται στην προσευχή και τον διαλογισμό, με σκοπό τον αναστοχασμό και την αυτοπαρατήρηση, πιστεύοντας πως αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος να υποδεχτούν την καινούργια αρχή.

 

#4 Pikachu Festival, Japan 

To παρακάτω φεστιβάλ και προσωπικό μου αγαπημένο, δεν χρειάζεται πολλές επεξηγήσεις. Όπως κατάλαβες, ο Pikachu έχει την δική του παρέλαση.

Κάθε χρόνο πάνω σπό 1.000 performers, ντυμμένοι με στολές του γνωστού και αγαπημένου χαρακτήρα των Pokemon, καταλαμβάνουν τους δρόμους της Yokohama. Φέτος και για πρώτη φορά, στην παρέλαση, θα παρευρεθούν και άλλα Pokemon, προσελκύοντας έτσι αμέτρητους fans.

 

#3 Battle of the Oranges Festival, Italy 

H Ισπανία μπορεί να έχει τον τοματοπόλεμο αλλά η Ιταλία έχει τα πορτοκάλια. Άλλη μια μάχη -φρούτων αυτή τη φορά- που αξίζει να επισκεφθείς.

Ετησίως, τρεις μέρες πριν την ”Fat Tuesday”,  η πόλη Ivrea, της Ιταλίας, μετατρέπεται σε πεδίο μάχης, σε ομάδες 4-9 ατόμων, πολεμώντας για το καλό της δικαιοσύνης. Κάθε ομάδα, έχει τον δικό της αρχηγό και πολλά πορτοκάλια για να εκτοξεύσουν στους αντιπάλους.

Στο τέλος της τρίτης μέρας, οι κριτές φτάνουν σε μια τελική απόφαση και η νικητήρια ομάδα, τιμάται από ολόκληρη την πόλη. Για λόγους ασφαλείας και λόγω αρκετών ατυχημάτων, η τοποθέτηση κράνους είναι υποχρεωτική. Για τους τουρίστες, καλό είναι να παρακολουθήσουν το γεγονός, κρατώντας μια απόσταση.

 

#2 Τhe Viking Festival, Iceland

Η μικρή πόλη Hafnarfjordur της Ισλανδίας, κάθε χρόνο, γίνεται ο χώρος εκδήλωσης, για μια τεράστια ιστορική αναπαράσταση.

Για πέντε μέρες, οι επισκέπτες έχουν την δυνατότητα να φορέσουν ενδυμασίες, όμοιες με εκείνες των Viking και να βυθιστούν στον τρόπο ζωής τους. Ακόμα και στον τρόπο που μάχονταν. Οι σκηνοθετημένες μάχες, τα παραδοσιακά φαγητά, οι παραδοσιακή μουσική, οι χοροί και οι ιστορικές φορεσίες, θυμίζουν κάτι από την εποχή των Viking, μια εποχή που όλοι θαυμάζουμε.

 

#1 The Burning Man Festival, USA

Το τελευταίο φεστιβάλ που θα δούμε, είναι ένας συνδυασμός τέχνης, απελευθέρωσης και ανεξαρτησίας. Οκτώ μέρες στην Black Rock Desert και δεν θα είσαι ποτέ ξανά ο ίδιος άνθρωπος!

Η εκδήλωση αυτή, είναι μια συγκέντρωση ανθρώπων, οι οποίοι αρέσκονται να ξεφεύγουν από την συνηθισμένη νορμα ζωής και να δημιουργούν, μια καινούργια και εξελιγμένη κοινότητα βασισμένη στις αρχές της δοτικότητας, αυτοέκφρασης, αστικής υπευθυνότητας και σεβασμού. Αν μη τι άλλο, είναι μια πνευματική και συμβολική συγκέντρωση που όλοι οι ιδεολόγοι θα αγαπήσουμε.

Την επόμενη φορά λοιπόν, που θα ταξιδέψεις, πέρα από τα γνωστά κτήρια, μνημεία και ιστορικές τοποθεσίες που σου προτείνει ο φίλος μας το Google, ψάξε για τέτοιες εκδηλώσεις, που θα σε βοηθήσουν να δεις τον πολιτισμό που σε φιλοξενεί από ”μέσα” και να τον κατανοήσεις καλύτερα. Και ο καλύτερος τρόπος να μάθεις για αυτές, είναι ρωτώντας τους ντόπιους.

Σχόλια