To Frapress ήταν εκεί και στις ομιλίες του φεστιβάλ καριέρας!

Πολλές από τις εταιρίες που ήταν στα περίπτερα του Job Fair Athens 2018 είχαν και Ομιλίες, στις οποίες παρουσίασαν τι κάνουν, πώς δουλεύουν, τι ευκαιρίες υπάρχουν και κατά πόσο είναι εύκολο ή όχι ένας νέος που τελειώνει την σχολή του να βρει εργασία ανάμεσα σε εκατοντάδες υποψηφίους αλλά και εκατοντάδες εταιρείες.

Το Job Fair Athens 2018 άνοιξε τις πύλες του την Πέμπτη γύρω στις 10 με το καλώς όρισμα των ομιλητών αλλά και του κοινού στην Αίθουσα 6 και οι εκπρόσωποι των εταιρειών σιγά -σιγά άρχισαν να μιλούν για τις δυνανατότητες των νέων επιστημών και την ανάπτυξη των νέων τεχνολογιών.

Συνολικά οι εταιρείες που έλαβαν μέρος στις ομιλίες ήταν: MUTILINEOS , ORACLE HELLAS , DIALOG SEMICONDUSTOR , NEUROPUBLIC SA ,EWORX SA, EUROBANK, VICTUS NETWORK, ITRASOFT, ACCENTURE, CLOBAL PREP, ZULUTRADE, PWC, THENAMARIS, BEAT, ROBERT BOSH, PROTERA TECHONOLOGIES, VODAFONE.

Ας δούμε μερικές από αυτές τις εταιρείες:

Η MUTILINEOS, η οποία εξειδικεύεται στους μηχανικούς και η οποία παρουσίασε το πρόγραμμα κατάρτισης των νέων μηχανικών με τίτλο «Μηχανικοί στην Πράξη»

Η ORACLE HELLAS επεσήμανε μέσα από τα προγράμματά της ότι αυτό που ζητά είναι η ικανότητα των νέων για προσαρμοστικότητα και συνεργία. Ψάχνει νέους μηχανικούς με όρεξη για εξέλιξη και δημιουργικότητα.

Job Fair Athens 2018

Φωτογραφία: Ηλέκτρα Κατσίκη

Αυτό που μου έκανε αρκετή εντύπωση ήταν το panel με το πώς να ξεκινήσεις μία start up στην Ελλάδα του 2018. Ο Γιάννης Κατσιώτης και η Άννα Κασιμάτη μας παρουσίασαν πώς ξεκίνησαν τις επιχειρήσεις του στην Ελλάδα και τι προβλήματα αντιμετώπισαν αλλά και πώς τα επίλυσαν. Ο Γιάννης Κατσιώτης με την ιδέα του “Park Around” έλυσε τα χέρια των Ελλήνων οδηγών, οι οποίοι προσπαθούν να βρουν απεγνωσμένα parking στο ασφυκτικό κέντρο της Αθήνας. Η Άννα Κασιμάτη από την άλλη μεριά είναι ιδρυτικό μέλος της εταιρείας isMOOD, μιας καινοτόμου εταιρείας εξόρυξης πληροφοριών από τα κοινωνικά δίκτυα.

Είναι εύκολο, λοιπόν, να ξεκινήσεις μία start up εταιρεία στην Ελλάδα; Και οι δύο παρότι συνάντησαν αρκετές γραφειοκρατικές και όχι μόνο δυσκολίες κατάφεραν να επιβιώσουν και να δημιουργήσουν εταιρείες οι οποίες αρχίζουν να έχουν feedback στην αγορά. Πώς; Το κοινό και των δύο ανθρώπων που μίλησαν, με διαφορετικό αντικείμενο ήταν οι  λέξεις ιδέα, εμπιστοσύνη, προσαρμογή, αξιοπιστία και στρατηγική.  

Ακόμη και αν αποτύχεις, πρέπει να κρατήσεις ό,τι έμαθες και τα λάθη που έκανες για να μην επαναλάβεις στο μέλλον.

Job Fair Athens 2018

Φωτογραφία: Ηλέκτρα Κατσίκη

Χρήσιμη και ενδιαφέρουσα ήταν επίσης η ομιλία με τίτλο «Η διαπραγμάτευση ως εργαλείο προσωπικής και επαγγελματικής ανάπτυξης», της κύριας Αναστασίας Καρακίτσου. Η κ.Καρακίτσου μας παρουσίασε τους τρόπους με τους οποίους κάποιος θα παρουσιάσει τον εαυτό του σε μία συνέντευξη για εύρεση εργασίας. Για να προετοιμαστεί κάποιος για την συνέντευξη θα πρέπει καταρχάς να γνωρίζει ποιος είναι και επομένως η πρώτη διαπραγμάτευση, που κάνει κανείς είναι με τον εαυτό του.

Διάβασε όλα όσα μάθαμε μέσα από το Job Fair Athens 2018!

Έπειτα, ανέλυσε τους τρόπους που κάποιος πρέπει να πείσει ότι είναι κερδοφόρος και το πώς τα συμφέροντα τα δικά μου πρέπει να ισορροπούν με τα συμφέροντα του άλλου. Έτσι, δημιουργείται ένα confliv spiral όπως το ονόμασε που ακόμη και αν αποτύχεις να έρθεις σε συμφωνία θα έχεις λάβει τόσες ανατροφοδοτήσεις, οι οποίες θα σε βοηθήσουν για την μετ’ έπειτα αξιολόγηση του εαυτού σου.

«Επομένως, υποψήφιοι μη φοβάστε να μάθετε ποιοι είστε!»

Job Fair Athens 2018

Φωτογραφία: Ηλέκτρα Κατσίκη

Προς το τέλος της δεύτερης ημέρας ένα panel και μία ομιλία μας κέντρισαν ιδιαίτερα την προσοχή.

Το panel ονομαζόταν Fuckup Stories και έλαβαν μέρος οι Δημήτρης Τσούχλος και η Desy Karapchanska. Ο κ. Τσούχλος με πολύ θεατρικό τρόπο μας παρουσίασε τι θέλουν οι εταιρείες από τους υποφηφίους προκειμένου να κατακτήσουν μία θέση. Το παν είναι πώς συνδέεις τον εαυτό σου, τις αξίες σου, τον τρόπο ζωής σου, πώς κινήσε και αλληλεπιδράς μέσα στον χώρο που ζεις με τον χώρο της εργασίας σου.

Τα τρία βασικά στοιχεία, όπως υποστήριξε ο ίδιος είναι οι Άνθρωποι, οι Ομάδες και οι Οργανισμοί (Εταιρείες). Το θέμα είναι πώς καταφέρνεις να τα αναμείξεις όλα αυτά και να βελτιώσεις τα αποτελέσματά τους σε «άυλους» τομείς όπως είναι η επικοινωνία και η συνεργασία αλλά και σε «υλικούς» όπως η ανάπτυξη και η κερδοφορία.

«Και να θυμάστε ότι η επιτυχία αναδύεται μέσα από την επιτυχία!»

Job Fair Athens 2018

Job Fair Athens 2018

Το απόγευμα, λοιπόν, στην Αίθουσα 6 αν και ήταν όλοι κουρασμένοι μας μίλησε η εκπληκτική κατά την προσωπική μου άποψη Μαρία Αγγελοπούλου για το Personal Branding : How you create your own opportunities. 

H Μαρία είναι συνεργάτιδα στο Job Pairs, μία οργάνωση που στηρίζει τη δημιουργία επαγγελματιών ευκαιριών στον χώρο των επιχειρήσεων.

Το ξέρατε εσείς ότι εάν ξέρεις να χρησιμοποιήσεις σωστά τα social media μπορεί κάλλιστα μία εταιρεία να σου χτυπήσει την πόρτα; Αν ναι μπράβο σας, αν όχι θα πρέπει να ξεκινήσετε να χρησιμοποιείται και ιδιαίτερα το Linkendin.

Ήταν ένα από τα θέματα που έφερε στο τραπέζι η Μαρία. Τον τρόπο που χρησιμοποιούμε τα social media, τι πρέπει να αποφεύγουμε και τι είναι απαραίτητο προκειμένου μια εταιρεία να μας εντοπίσει. Παράλληλα, μας παρουσίασε κάποια εισαγωγικά και εξίσου σημαντικά στοιχεία τα οποία κάθε υποψήφιος εργαζόμενος θα πρέπει να αποφύγει όταν θα πάει σε μία συνέντευξη για εργασία από την γλώσσα του σώματος μέχρι την ενδυμασία που θα έχει κάποιος.

Και για να μην αφήσουμε κανέναν παραπονεμένο νομίζω ότι όλες οι ομιλίες και των δύο ημερών είχαν ένα κοινό. Πέρα από τις νέες τεχνολογίες και τα μέσα που έχουν δημιουργηθεί το πιο σημαντικό είναι ο ανθρώπινος παράγοντας.

Αν υπάρχει, λοιπόν, κάτι μου έμαθα παρακολουθώντας κάθε μία από αυτές τις ομιλίες και μιλώντας με ανθρώπους που ήταν «εκτός των νερών» μου συνειδητοποίησα ότι πέρα από το οικονομικό κέρδος και την κερδοφορία που αναζητά μία επιχείρηση, αλλά και το ίδιο το άτομο προκειμένου να επιβιώσει είναι η πίστη σε μία ιδέα και ο στόχος ότι αυτή η ιδέα θα επιτευχθεί!

Σχόλια