Τα  emojis προκαλούν αναστάτωση στην Ελλάδα και όχι άδικα.

Είναι από αυτές τις μέρες που βαριέσαι γενικά να σηκωθείς μέχρι και από το κρεβάτι και απλά σκρολάρεις. Από το ένα άρθρο φτάνεις σε ένα άλλο και μετά σε άλλο και εκεί που σκέφτεσαι πόσο πάτο θα πιάσεις πια, πετάγεται μπροστά σου ένα τρομερό γεγονός, για τα Ελληνικά δεδομένα. Η πρώτη δικαστική διαμάχη που έγινε στον Βόλο και αφορά τα emojis.

Ας πάρουμε τα γεγονότα από την αρχή όμως.

Τι είναι τα emojis.

Εντάξει όλοι τα ξέρουμε, αλλά μια στο τρισεκατομμύριο βρε αδερφέ μπορεί να υπάρχει έστω και ένα άτομο που δεν τα γνωρίζει. Τα emojis, λοιπόν, είναι αυτές οι κίτρινες φατσούλες στο facebook οι οποίες αντιπροσωπεύουν συναισθήματα και εμείς πολλές φορές τα χρησιμοποιούμε αντί για λόγια. Επίσης, μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε για να αντιδράσουμε σε ένα άρθρο (καλή ώρα), αντί για comment. Και τώρα που είμαστε σίγουροι όλοι για τι μιλάμε, πάμε να δούμε τι έγινε ακριβώς στον Βόλο.

Emoji’s gone legal

Μια επιχειρηματίας (πολλές πληροφορίες δεν έχουν δημοσιευθεί), στις 2 Φεβρουαρίου 2017 ανήρτησε στην προσωπική της σελίδα στο facebook διαφήμιση της επιχείρησής της και ο κατηγορούμενος «απάντησε» κάτω από την ανάρτηση με ένα emoticon που γελούσε. Και μόνο αυτή η φατσούλα ήταν αρκετή για να τον φέρει στο εδώλιο.

Και μη φανταστείτε. Δεν είναι απλά περίεργη η γυναίκα ούτε το δικαστήριο που ένα απλό react τους εξώθησε στα άκρα. Υπάρχει προηγούμενο μεταξύ των δύο πλευρών. Η Βολιώτισσα επιχειρηματίας, στο παρελθόν, είχε προχωρήσει σε ασφαλιστικά μέτρα κατηγορώντας την άλλη πλευρά για συκοφαντική δυσφήμιση. Με απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Βόλου, απαγορεύτηκε στον Βολιώτη να αναφέρεται άμεσα ή έμμεσα στην επαγγελματία.

Το emoji λοιπόν αυτό, ήταν αυτό που ξεσήκωσε την επιχειρηματία και την οδήγησε στην καταγγελία (διάρρηξη των ασφαλιστικών μέτρων, εν ολίγοις).

Ο δικηγόρος της επιχειρηματία ισχυρίστηκε πως το emoji αυτό, αλλά και όλα τα emojis που χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητα μας, εκφράζουν τα συναισθήματά μας. Για τον λόγο αυτό και το συγκεκριμένο react χαρακτηρίστηκε ως προσβλητικό και μειωτικό για την επιχειρηματία.

Το δικαστήριο συντάχθηκε επίσης υπέρ αυτής άποψης, την θεώρησε ως αξιόποινη πράξη και συγκεκριμένα παραβίαση των ασφαλιστικών μέτρων που του είχαν γίνει και σαν, επιστέγασμα, του επεβλήθη ποινή φυλάκισης έξι μηνών για παραβίαση δικαστικής απόφασης. Σε γενικές γραμμές, του Βόλου έγινε!

Έτσι, την επόμενη φορά έσο λίγο προσεκτικότερος και όχι τόσο τσαχπίνης, γιατί ποτέ δεν ξέρεις τι ταραχή θα φέρεις στους παραλήπτες.

 

Σχόλια