Από που προήλθαν αυτά τα πέντε σύμβολα που είναι παγκοσμίως αναγνωρίσιμα και που χρησιμοποιούνταν;

Το ανθρώπινο είδος εδώ και χιλιάδες χρόνια έχει επινοήσει την γλώσσα ως μέσο επικοινωνίας το οποίο εκτός από την λεκτική μπορεί να πάρει διάφορες μορφές.

Τα σύμβολα αποτελούν κομμάτι του επικοινωνιακού μας συστήματος επιδιώκοντας να χωρέσουν στην όψη τους μία σημασία που η περιγραφή της συνήθως ξεπερνά την μία λέξη. Είναι φανερό, πλέον, από την οθόνη πληκτρολογίου του κινητού μας πως τα emoji υπερχρησιμοποιούνται, βγάζοντας μας από την δύσκολη θέση να πληκτρολογήσουμε έστω και μία λεξούλα!

Νέοι συμβολισμοί δημιουργούνται συνεχώς είτε για διαφημιστικές ανάγκες είτε για τις ανάγκες συμβολοποίησης μίας έννοιας την οποία μοιράζεται μία ομάδα ανθρώπων και την υιοθετεί ως μέρος της ταυτότητας της.

Ίσως κι εσύ με το παρεόνι σου μοιράζεστε μία καλλιγραφία, ένα σχεδιάκι που κρύβει ένα εσωτερικό νόημα.


1.Το μάτι που τα βλέπει όλα

Μην πεις όχι! Κι εσύ βλέποντας ένα μονό οφθαλμό μέσα σε ένα τρίγωνο έχεις ψιθυρίσει στο αυτί φίλου σου ‘Ωχ δες! Illuminati ρε συ.’

Πέραν όμως των θεωριών συνωμοσίας και των μυστικών συντεχνιών των Μασόνων με τα οποία έχει συνδεθεί, λόγω της χρήσης του από κυβερνητικές υπηρεσίες και ανθρώπους της ελίτ, το γνωστό σύμβολο με το μάτι έχει χρησιμοποιηθεί από πολλούς λαούς απεικονίζοντας σοφία και προστασία.

Στον ινδουισμό και στον βουδισμό ‘το τρίτο μάτι’ που παρατηρείται σε πολλά αγάλματα εκφράζει την σοφία, την βαθύτερη συνείδηση και ενόραση. Στην αρχαία Αίγυπτο το μάτι του Ρα, του θεού ήλιου, αντικατοπτρίζει το σχήμα που σε μία τομή του εγκεφάλου έχει η επίφυση μαζί με τον θάλαμο και τον υποθάλαμο.

Η επίφυση αποτελεί το πνευματικό κέντρο του ανθρώπου και πολλοί ισχυρίζονται ότι το ‘άνοιγμά’ της οδηγεί στην διαύγεια. Λες αυτό να δουλεύει και με τις εξετάσεις;

2. Αρσενικό και θηλυκό

Αν και οι ταυτότητες φύλου, πλέον, δεν είναι μόνο δύο, είναι συχνή η χρήση των συμβολισμών του αρσενικού και του θηλυκού (κυρίως στις τουαλέτες των bars).

Η ενδιαφέρουσα καταγωγή των δύο σχεδίων φαίνεται να είναι αρκετά παλιά και να συνδέεται με την ενασχόληση των Αρχαίων με την αστρολογία.

Μελετώντας τους ουρανούς οι άνθρωποι αναγνωρίζοντας τη μεγαλειότητα του σύμπαντος απέδιδαν στα σώματα ονόματα των Θεών, ενώ παράλληλα τα συνέδεαν και με το όνομα ενός μετάλλου. Έτσι ο πλανήτης Άρης (Thouros), γένους αρσενικού, συνδέθηκε με τον σίδηρο, ενώ ο πλανήτης Αφροδίτη (Phosphoros), γένους θηλυκού, με τον χαλκό.

Οι αρχαίοι Έλληνες αναφερόμενοι στα υλικά αυτά αποτύπωναν τις παρακάτω συντομογραφίες.

Κάπου στην αναγέννηση, λοιπόν, με την χρήση των συμβόλων από τους αλχημιστές αυτά πέρασαν στην βιολογική επιστήμη και παρέμειναν έως τις μέρες μας.

3. Το σήμα της ειρήνης.

Το έχουμε ζωγραφίσει σε θρανία και σε τοίχους, το έχουμε φορέσει σε μπλουζάκια, κάποιοι ίσως να το έχουμε βάψει και στα μάγουλα μας θέλοντας να ικανοποιήσουμε εκείνο το μέρος του εαυτού μας που θα ήθελε να ζει ως χίπις στα ‘70s.

Το σήμα της ειρήνης είναι παγκοσμίως γνωστό και χρησιμοποιείται από οργανισμούς μέχρι καλλιτέχνες και απλούς ανθρώπους. Από που προέρχεται όμως αυτό το σύμβολο; Το 1957 στη Βρετανία ιδρύθηκε το Βρετανικό Κίνημα Πυρηνικού Αφοπλισμού, Campaign for Nuclear Disarmament (CND) το οποίο ανέθεσε στον Gerald Holtom την σύνθεση ενός logo, ώστε το κίνημα να αποκτήσει ευκολότερα φήμη. Ο σχεδιαστής ήθελε ένα σήμα το οποίο στο μάτι του κοινού θα εξέφραζε το ‘nuclear disarmament’, έτσι επινόησε αυτό. Ουσιαστικά, είναι η ένωση των γραμμάτων ‘N’ (Nuclear) και ‘D’(Disarmament) όταν σχηματίζονται από έναν σηματοφόρο, μέσα σε έναν κύκλο ο οποίος συμβολίζει την γη.

4.Η Σβάστικα

Ασυνείδητα, όταν το μάτι μας πέφτει στο σύμβολο της σβάστικας το πρώτο, και ίσως μοναδικό, πράγμα που μας έρχεται στο μυαλό είναι ο Ναζισμός και η Γερμανία του Χίτλερ.

Ωστόσο, πόσοι από εμάς γνωρίζουμε ότι ο άνθρωπος που πέρασε στην ιστορία ως ένας από τους πιο μισητούς σε όλον τον κόσμο κατάφερε να δυσφημίσει ένας αρχαίο σύμβολο ευδαιμονίας;

Η λέξη Σβάστικα (=स्वस्तिक) στα σανσκριτικά, την κλασσική ινδική γλώσσα, σημαίνει το να είσαι καλά. Το πολλών χρόνων ιστορίας σύμβολο συναντάται σε πολλούς πολιτισμούς και δηλώνει την καλή τύχη, την ευημερία.

Ακόμη και σε στρατιωτικά αεροπλάνα ευρωπαϊκών χωρών,όπως η Γαλλία και η Φινλανδία, το σήμα της σβάστικας χρησιμοποιούνταν ως μία ελπίδα για προστασία.

5. Η καρδιά

Ουκ ολίγες φορές έχουμε όλοι αναρωτηθεί γιατί σχεδιάζουμε αυτό το σχήμα αναφερόμενοι στην καρδιά μας, καθώς οπτικά δεν έχει και πολλές ομοιότητες με το φυσικό όργανο. Μία πολύ διαδεδομένη θεωρία για το πως αποδόθηκε αυτό το νόημα στο συγκεκριμένο σύμβολο μας γυρνάει πίσω, κάπου στα χρόνια που οι Ρωμαίοι έγραφαν ιστορία.

Το φυτό Silphium χρησιμοποιούνταν από τους Έλληνες και τους Ρωμαίους ως ένα αποτελεσματικό αντισυλληπτικό. Οι βολβοί του εν λόγω φυτού σχημάτιζαν καρδιά, έτσι συνδέοντας το φυτό με την σεξουαλικότητα το οποίο οδήγησε κατ’ επέκταση στην συσχέτιση με αισθήματα αγάπης.

Fun fact: Η χρήση του ως αντισυλληπτικό αυξήθηκε τόσο πολύ που το φυτό έχει εξαφανιστεί από τον πρώτο αιώνα μ.Χ.

Πηγές: list25.com, todayifoundout.com

Σχόλια