Όλοι γνωρίζουμε αυτό τον κύκλο. Όλοι γνωρίζουμε τι σημαίνει. Ειρήνη. Ποιoς όμως είναι ο άνθρωπος πίσω από τη σύλληψη του και πώς προέκυψε αυτό το σύμβολο;

σύμβολο

Το σύμβολο της ειρήνης γεννήθηκε στις 21 Φεβρουαρίου 1958, όταν ο εικαστικός και αντιρρησίας συνείδησης Τζέραλντ Χόλτομ θέλησε να αποτυπώσει ένα σύμβολο κατά του πολέμου. Αφορμή για τη σχεδίαση του, στάθηκε μια διαμαρτυρία  στη Μεγάλη Βρετανία κατά των πυρηνικών όπλων.

Η σύλληψη της ιδέας δεν ήταν μια εύκολη υπόθεση για τον Χόλτομ, ο οποίος αργότερα εξομολογήθηκε ότι βρισκόταν σε σύγχυση κατά τη διάρκεια της σχεδίασης και σίγουρα δεν περίμενε ότι το σκίτσο του θα γινόταν παγκόσμιο σύμβολο. Αρχικά, ο εικαστικός  ήθελε το σύμβολο να είναι ανάποδα για να εκπέμπει περισσότερη αισιοδοξία, ωστόσο κατέληξε στη σημερινή του μορφή.

«Σκιτσάριζα τον εαυτό μου, όπως ένας άνθρωπος που βρίσκεται σε αμηχανία, με τα χέρια τεντωμένα πότε πάνω και πότε κάτω, με τον τρόπο που ο χωρικός αντιμετωπίζει το εκτελεστικό απόσπασμα στον γνωστό πίνακα του Γκόγια. Τελικά, το σκιτσάρισα με μια γραμμή και έβαλα ένα κύκλο γύρω του», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά.

Το σύμβολο αποτελείται από τα λατινικά γράμματα N και D που χρησιμοποιούνται στη ναυτική γλώσσα και παραπέμπουν στις λέξεις Nuclear Disarmarment που σημαίνει πυρηνικός αφοπλισμός και εξελίχθηκε σε  επίσημο σήμα της οργάνωσης «Καμπάνια για τον πυρηνικό αφοπλισμό» (CND) με επικεφαλής τον διανοούμενο και βραβευμένο με νόμπελ φιλόσοφο Μπέρτραντ Ράσελ. Σύντομα ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο και υιοθετήθηκε  στις Η.Π.Α από τον ακτιβιστή και  φίλο του Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ, Μπάγιαρντ Ράστιν ενώ πρωτοστάτησε ως σύμβολο στις διαδηλώσεις κατά του πολέμου του Βιετνάμ τη δεκαετία του 1960.

Στην Ελλάδα, το ειρηνευτικό σύμβολο εμφανίστηκε στο πανό του Γρηγόρη Λαμπράκη στις 21 Απριλίου 1963, όταν ο ίδιος παρέλασε μόνος του παρά τις απαγορεύσεις της αστυνομίας  στην πρώτη Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης στην Αθήνα.

Το 2017, περίπου 15.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο φεστιβάλ του Glastonbury σχηματίζοντας το μεγαλύτερο σύμβολο ειρήνης που δημιουργήθηκε ποτέ από ανθρώπους, στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα ειρήνης με αφορμή τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Μάντσεστερ και το Λονδίνο.

σύμβολο

* Με πληροφορίες από BBC ideas

 

 

 

Σχόλια