5 κορυφαίοι αθλητές που αναδείχθηκαν και για το κοινωνικό τους πρόσωπο

5 κορυφαίοι αθλητές που ξεχώρισαν για την προσφορά τους στην κοινωνία!

Είναι γεγονός ότι ο αθλητής από την Αρχαία Ελλάδα συμβόλιζε τον «ευδαίμων» άνθρωπο και όλοι οι Αρχαίοι Έλληνες πρέσβευαν το γνωστό ρητό «νοῦς ὑγιής ἐν σώματι ὑγιεῖ». Πίστευαν ότι για να έχεις την κατάλληλη νόηση, οφείλεις να ασκείς εκτός από το μυαλό και το σώμα.

Οι αθλητές ήταν ένα πρότυπο για εκείνους και όλοι τους σεβόντουσαν, διότι καθρέφτιζαν σπουδαίες αξίες για την κοινωνία όπως το «ευ αγωνίζεσθαι» και την εντιμότητα.

Σήμερα, μέσα στην νεότερη παγκόσμια αθλητική ιστορία ξεχώρισαν αθλητές- σύμβολα που πέρα των εξαιρετικών αθλητικών επιδόσεων που είχαν, προσέφεραν αξίες και έδειξαν ένα αξιοθαύμαστο κοινωνικό πρόσωπο. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι οι εξής:

1) Pelé

O Έντσον Αράντες ντο Νασιμέντο, γνωστός ως Πελέ, αποτελεί ένα εξαιρετικό παράδειγμα αθλητή που πάλεψε και παλεύει ενάντια του ρατσισμού. Θεωρείται ως ο καλύτερος ποδοσφαιριστής του 20ού αιώνα από την FIFA και τη Διεθνή Ομοσπονδία Ιστορίας και Στατιστικής Ποδοσφαίρου και αποτελεί πρότυπο των περισσότερων νέων ποδοσφαιριστών.

Τα χρόνια που έπαιζε εκείνος ποδόσφαιρο οι μελαμψοί παίχτες αποτελούσαν τη μειοψηφία στις ομάδες και δεν είχαν τον ίδιο σεβασμό από τους συμπαίκτες τους. Ο Πελέ  δήλωσε  σε συνέντευξή του  ότι «θα βοηθήσει την κοινωνία του και το ποδόσφαιρο δίνοντας καθημερινά μάχη εναντίον του ρατσισμού».

Πιστεύει ότι οι κανόνες του ποδοσφαίρου, οι οποίοι είναι ίσοι και ίδιοι για όλους, αποτελούν μια καλή εκπαίδευση για τους οπαδούς του.

Η διαφορετικότητα σε κουλτούρα, σε χρώμα και σε αντιλήψεις δε πρέπει να είναι εμπόδιο για την πραγμάτωση ενός ποδοσφαιρικού αγώνα αλλά και μιας γενικότερης συνύπαρξης στην κοινωνία.

2) Michael Phelps

Η «ανθρώπινη τορπίλη» που τον φωνάζουν τα άτομα στον χώρο της κολύμβησης προέβη πριν λίγους μήνες σε μία απρόσμενη δήλωση για πολλούς. Ο διεθνούς βεληνεκούς αθλητής κολύμβησης, κατέχοντας 28 Ολυμπιακά μετάλλια στο ενεργητικό του, δήλωσε ότι πέρασε σοβαρή κατάθλιψη φτάνοντας ακόμα να σκέφτεται και την αυτοχειρία.

«Δεν ήθελα να ζήσω πια», δήλωσε ο αθλητής στην ετήσια συνάντηση του Φόρουμ Kennedy, το οποίο ασχολείται με το πως θα αντιμετωπισθούν καλύτερα οι ψυχικές ασθένειες.

Αυτή η περιπέτειά του, όμως, τον έκανε να βάλει στόχο της ζωής του να βοηθήσει όσο το δυνατόν περισσότερα άτομα με ψυχικές ασθένειες. Θεωρεί ηθικό του χρέος να χρησιμοποιήσει τη φήμη που έχει για να μπορέσει να βοηθήσει περισσότερους ανθρώπους.

Θέλει να αποτελέσει παράδειγμα, καθώς η κατάθλιψη δε κοιτάει ούτε χρήματα ούτε δόξα όταν είναι να σου χτυπήσει την πόρτα. Θα επενδύσει μάλιστα και στη δημιουργία ενός ιδρύματος, ώστε όλοι οι άνθρωποι να έχουν ένα χέρι βοηθείας για να ξεπεράσουν τις ψυχικές διαταραχές που αντιμετωπίζουν.

3) Νίκος Γκάλης

Ο πρώτος Έλληνας μπασκεντμπολίστας που μπήκε στο Hall of Fame. Θεωρείται σύμβολο για την Ελλάδα τόσο για τις αθλητικές του επιδόσεις όσο και για την κοινωνική του ευαισθησία. Δεν είναι λίγες οι φορές που ο Νίκος Γκάλης στάθηκε δίπλα σε αυτούς που έχουν ανάγκη αθόρυβα και με διακριτικότητα.

Έχει δηλώσει ότι τα παιδιά είναι το μέλλον της Ελλάδας και ότι πρέπει με κάθε τρόπο να τα στηρίζουμε. Διοργάνωσε κιόλας πρόσφατα μια εκδήλωση φιλανθρωπικού χαρακτήρα για την ενίσχυση του «Χαμόγελου του παιδιού» και της «Κιβωτού του κόσμου». Ταυτόχρονα, παρουσιάστηκε σε διαφήμιση του ΟΠΑΠ για να στηρίξει την Παραολυμπιακή ομάδα μπάσκετ.

Δε δίστασε μάλιστα να βάλει σε δημοπρασία τα παπούτσια του για να στηρίξει οικονομικά ένα μικρό παιδί που έπασχε από καρκίνο, το μικρό Χριστόφορο. Ο Νίκος Γκάλης όπως δήλωσαν συμπαίκτες του, εκτός από μεγάλος αθλητής είναι και μεγάλος άνθρωπος.

 

4) Michael Jordan

Ο Μάικλ Τζέφρι Τζόρνταν θεωρείται  ο καλύτερος καλαθοσφαιριστής όλων των εποχών. Ο μπασκεντμπολίστας έχοντας γεννηθεί στη Βόρεια Καρολίνα της Αμερικής θέλησε να βελτιώσει τις δυσχερείς συνθήκες των κατοίκων.Μέχρι το 2020 θα έχουν δημιουργηθεί 2 πολύ μεγάλες κλινικές που θα προσφέρουν καλύτερη υγειονομική περίθαλψη στους κατοίκους και θα βελτιώσουν την καθημερινότητά τους.

Η φιλανθρωπική του δράση, όμως, δεν έμεινε μόνο εκεί αλλά τάχθηκε και κατά του ρατσισμού με αφορμή τον πυροβολισμό Αφροαμερικάνων από αστυνομικούς. Θέλει να συνεισφέρει για να δημιουργηθεί ένας κόσμος με ίσες ευκαιρίες και παροχές. Ο Μάικλ Τζόρνταν εκτός από σύμβολο του μπάσκετ θεωρείται και σύμβολο της φιλανθρωπίας.

5) Roger Federer

Ο Roger Federer  έχει γραφτεί με χρυσά γράμματα στην ιστορία του τένις. Εκτός από μεγάλος, όμως, αθλητής είναι και ένας άνθρωπος με έντονη φιλανθρωπική δράση. Έχει δημιουργήσει το Roger Federer Foundation και συγκεντρώνει μεγάλα ποσά κάθε χρόνο, που διατίθενται για την εκπαίδευση των άπορων παιδιών στη Νότια Αφρική. Η γεωγραφική επιλογή δεν είναι τυχαία, αφού εκεί έχει μεγαλώσει η μητέρα του.

Το Roger Federer Foundation, μάλιστα, σε συνεργασία με την Credit Suisse και την Action Aid Malawi, έχει βοηθήσει περισσότερα από 30.000 παιδιά, προκειμένου να έχουν πρόσβαση σε τροφή, στέγη και εκπαίδευση. Το μότο του είναι ότι δε πρέπει ποτέ να παρατάς τα όνειρά σου είτε στη ζωή είτε στον αθλητισμό.

Αυτά τα κατορθώματα των σπουδαίων αθλητών πρέπει να αποτελέσουν για όλους μας παράδειγμα, ώστε να δημιουργήσουμε ένα κόσμο του εμείς και όχι του εγώ. Ας στηρίξουμε όλοι τον συνάνθρωπό μας.

Σχόλια