Μια σύντομη πλην μοναδική βόλτα στην πιο γραφική ίσως γειτονιά της Αθήνας μέσα από τα μάτια μιας μη- Αθηναίας που ερωτεύτηκε όμως την πρωτεύουσα!

Από μικρή μου άρεσε να ταξιδεύω, να γνωρίζω νέους τόπους, να περιηγούμαι στα πλακόστρωτα των νησιών. Όσο μεγαλώνω μου αρέσει ακόμη περισσότερο να χάνομαι στο μυστήριο που κλείνει μέσα του κάθε τόπος.

Παρατηρώ τους κατοίκους, τα μαγαζιά, τα σπίτια και τη διακόσμηση τους και προσπαθώ να μαντέψω την ιστορία που κρύβει ο καινούργιος αυτός για εμένα τόπος. Ακόμη όμως περισσότερο από τα ταξίδια μου αρέσει να περπατάω σε αγαπημένες μου γειτονιές και να τις ανακαλύπτω από την αρχή.

Μια από αυτές είναι και η Πλάκα.

Καθώς δεν είμαι Αθηναία, η πρώτη μου επίσκεψη εκεί θα χαρακτηριζόταν ως «έρωτας με την πρώτη ματιά».

Τα μυστικά πλατειάκια, τα δρομάκια που θυμίζουν καμβά κάποιου ιμπρεσιονιστή ή μετα-ιμπρεσιονιστή ζωγράφου, τα γραφικά καφενεδάκια, οι φουντωτές βουκαμβίλιες, τα μπλε παραθυρόφυλλα, τα λευκά κεντημένα στο χέρι κουρτινάκια που ξεπροβάλλουν και τα ασβεστωμένα σπιτάκια είναι μερικοί μόνο από τους λόγους που την αγαπώ και αγαπάμε – όπως καταλαβαίνετε ο κατάλογος “Τι μου άρεσε στην Πλάκα” δεν μπορεί να παρουσιαστεί μόνο σε μερικές γραμμές.

Πλάκα

Η Πλάκα είναι εκεί που το μοντέρνο συναντάει το παλιό, εκεί αναρωτιέσαι, αν πρόκειται πράγματι για μια Αθηναϊκή γειτονιά ή για κάποια Κυκλαδίτικη γωνιά .

Κάθε περπάτημα στα σοκάκια της δίνει την αίσθηση ότι είναι σαν να κάνεις την πρώτη σου επίσκεψη. Πάντα κάποια νέα λεπτομέρεια θα αποκαλυφθεί μπροστά στα μάτια σου ∙ άλλο ένα σκιερό δρομάκι να περπατήσεις, άλλο ένα χρωματιστό και φρεσκοβαμμένο μπαλκονάκι, που θα ορκιζόσουν ότι δεν υπήρχε στον τελευταίο σου περίπατο εκεί ή άλλο ένα ημιφωτισμένο μικρό καφενείο , που περιμένει να σε φιλοξενήσει μόνο ή με την παρέα σου και να σου προσφέρει τον καφέ ή το ζεστό τσάι του, προσφέροντας σου μοναδικές στιγμές χαλάρωσης κάτω από τον ήλιο ή τη σκιά κάποιου δέντρου.

Αυτά θυμήθηκα λοιπόν και ζήλεψα και νομίζω και εσείς. Γι’αυτό νομίζω ότι είναι η κατάλληλη στιγμή να αφήσουμε τη θεωρία και να περάσουμε στην πράξη, γνωρίζοντας τρία από τα μαγαζάκια που προσωπικά με κέρδισαν με τον πρώτο καφέ!

Όσοι τα ξέρετε ήδη σας συνιστώ άμεση επαναληπτική επίσκεψη, ενώ για εσάς που έτυχε να μην έχετε επισκεφτεί ακόμη αυτή τη σαν από ελληνική ταινία βγαλμένη γειτονιά, ήρθε η ώρα να οργανωθείτε!

1. Πλάκα

Καφέ Μελίνα

Ένα μαγαζί σημείο αναφοράς της οδού Λυσίου, κάτι ανάμεσα σε ελληνικό καφενείο και γαλλικό μπιστρό.

Ένα καφέ αφιερωμένο στην Ελληνίδα γυναίκα θρύλο, τη Μελίνα Μερκούρη. Τα μαρμάρινα τραπεζάκια του, ο ιδιαίτερος πολυέλαιος του (όχι δε θα σου αποκαλύψω τι είναι) και οι γεμισμένοι με φωτογραφίες της μεγάλης αυτής Ελληνίδας από τον κινηματογράφο, την προσωπική της ζωή, καθώς και με εμβληματικές προσωπικότητες της εποχής κόκκινοι τοίχοι του κλέβουν την παράσταση.

Έτσι μέσα σε λίγα λεπτά βρίσκεσαι να απολαμβάνεις τον καφέ ή το ρόφημα σου συνοδεία των Ούλωφ Πάλμε, Καζαντζάκη, Φεντερίκο Φελλίνι, του Χατζηδάκη, Κακογιάννη και πολλών ακόμη προσώπων – συμβόλων της οικουμένης.

Το «Μελίνα» είναι εκεί για το πρώτο πρωινό καφέ, το μεσημεριανό, το απογευματινό γλυκό, ακόμη και για το βραδινό σας ποτό υπό το φως παλιών κηροπηγίων. Μοναδικό πλεονέκτημα του: μπορείτε να απολαύσετε όλα τα παραπάνω τόσο το χειμώνα, στον ατμοσφαιρικό του εσωτερικό χώρο, όσο και το καλοκαίρι, στα ηλιόλουστα σκαλάκια του .

Πριν την τελευταία σας επίσκεψη μην ξεχάσετε να δοκιμάσετε τη φημισμένη μηλόπιτα του!!

2. 

Πλάκα

Ο Γλυκύς

Ένα παραδοσιακό καφενείο με τον αέρα της παλιάς Αθήνα, έτοιμο να φιλοξενήσει τα γέλια, τις παρέες μας ή απλώς την ανάγκη μας πολλές φορές να απολαύσουμε μόνοι ένα καλό μερακλίδικο ελληνικό καφέ.

Και όλα αυτά προσφέροντας στον επισκέπτη του ένα άκρως cozy πακέτο! Μέσα στον κατάλογο του θα βρείτε τσίπουρο, ρακί, καφέ και γευστικούς μεζέδες.

«Ο Γλυκύς» βρίσκεται πίσω από τα τουριστικά μαγαζιά της πλατείας Κυδαθηναίων , αναλλοίωτο στο χρόνο και πιστό στην πλακιώτικη φιλοσοφία είναι έτοιμο να προσφέρει αξέχαστες στιγμές ηρεμίας και ξεγνοιασιάς, δίπλα στη ζέστης της ξυλόσομπας ή στη δροσιά της κληματαριάς

3.

Πλάκα

Το Γιασεμί

…και η νύχτα μυρίζει «Γιασεμί», ενίοτε και η μέρα!

Ίσως το πιο γνωστό καφέ της Πλάκας. Το «Γιασεμί», ένα από τα πιο ρομαντικά αθηναϊκά καφέ, βρίσκεται στα σκαλοπάτια της οδού Μνησικλέους και καθημερινά εδώ και αρκετά χρόνια κατακλύζει τα social media προβάλλοντας κάθε πιθανή version της οδού. Ο κόσμος ανυπομονεί για μια θέση στα πέτρινα σκαλοπάτια του, ενώ τα γήινα χρώματα του μαγαζιού φέρνουν μαζί τους ένας αέρα χαράς, ζωντάνιας και ζεστασιάς.

Ο χώρος μέσα μυρίζει πορτοκάλι, λεμόνι, τσάι γιασεμί και πολλά – πολλά ακόμη. Πιατάκια και φλιτζάνια από αυτά που έχουν οι γιαγιάδες μας στις γυάλινες βιτρίνες περιμένουν να σου σερβίρουν κάποιο ιδιαίτερο ρόφημα, κάποιο ελαφρύ φαγητό, όπως και κάποιο λαχταριστό κομμάτι κέικ ή πίτας.

Εγώ θα σας έλεγα, αν δεν το έχετε ήδη κάνει να δοκιμάσετε την μοναδική, ακόμη και για τους πιο απαιτητικούς pastry lovers, πορτοκαλόπιτα. Πιστέψτε με η γεύση της θα απογειώσει το όποιο συναίσθημα της στιγμής!

Tip

Πριν αποφασίσετε από το διαφορετικό αυτό σύμπαν με τον φοκλόρ χαρακτήρα μη ξεχάσετε να αφιερώσετε λίγο από το χρόνο σας για έναν διερευνητικό περίπατο. Η γειτονιά θα σας ανταμείψει για την αγάπη σας αποκαλύπτοντας σας μικρά street art θαυματάκια!

Σχόλια