Χρήσιμες συμβουλές για να καταφέρεις να ηρεμήσεις την κατάσταση σε έναν τσακωμό!

Το να εκφράζουμε τα αρνητικά συναισθήματά μας ανοιχτά έχει γίνει πια ταμπού στην εποχή μας. Για πολλούς τέτοιες καταστάσεις είναι τεράστια πηγή άγχους, ενώ είναι πολύ λογικό να συμβαίνουν και πολύ πιο απλό απ΄όσο νομίζεις να τις διαχειριστείς.

Ας δούμε συγκεκριμένα μερικούς τρόπους:

1. Nα παραμένεις ευγενικός και να σκέφτεσαι τον άλλον

Όταν κάποιος είναι θυμωμένος δεν φταίει ο ίδιος αλλά η συναισθηματική του κατάσταση. Προσπάθησε να μιλάς ευγενικά και να μην δείχνεις υπερβάλλουσα ανωτερότητα γιατί κι αυτό θα τον εκνευρίσει περισσότερο.

2. Έλεγξε και τα δικά σου συναισθήματα

Κράτα καθαρή την σκέψη σου και μην αποκτάς κι εσύ την διάθεση και τον τόνο του άλλου και σε καταβάλει ο θυμός.

3. Εντόπισε το πρόβλημα που υπάρχει

Πολλές φορές σε έναν καυγά χάνεσαι στον θυμό σου και δεν λες ακριβώς τα πράγματα όπως είναι, ούτε εστιάζεις στην πηγή τους. Είναι σημαντικό, λοιπόν, να το δείτε όσο πιο λογικά γίνεται και αυτό θα γίνει κάνοντας ερωτήσεις ο ένας στον άλλον για να κατανοήσετε ακριβώς την σκέψη του άλλου.

4. Μην δικαιολογείσαι

Συνήθως δεν ενδιαφέρει τον άλλον ότι και να λες προς υπεράσπισή σου όταν είναι θυμωμένος. Ίσα ίσα τα ακούει όλα ως δικαιολογίες  όταν είναι κατακλυσμένος από τα συναισθήματά του.

5. Στόχευσε στο κοινό πρόβλημα

Προσπαθήστε να ξεκαθαρίσετε κάθε σημείο της παρεξήγησης. Τι είναι αυτό που ειπώθηκε και πείραξε, τι ήθελε ο άλλος να συμβεί, τι θεωρεί ότι δεν έκανες σωστά;

6. Μην φοβάσαι να κάνεις λάθος

Δεν υπάρχει τίποτα κακό στο να έχεις κάνει λάθος, αρκεί να το παραδεχτείς και να μην φερθείς εγωιστικά. Κοίτα να είσαι αμερόληπτος και προετοιμασμένος για οποιαδήποτε κατάληξη.

7. Μην παίζεις τον αδιάφορο

Μην προσποιείσαι ότι δεν σε νοιάζει για να κρύψεις τον δικό σου θυμό. Αυτό σίγουρα θα εκνευρίσει παραπάνω τον συνομιλητή σου και δεν θα έχει καλή έκβαση.

9. Ρώτησε στα ίσια τι μπορείς να κάνεις για να καλυτερεύσεις την κατάσταση

Η ερώτηση “τι μπορώ να κάνω τώρα;” μπορεί να είναι πολύ καθησυχαστική. Δείχνει διάθεση για επίλυση τι προβλήματος.

10. Αν ο άλλος δεν έχει διάθεση να μιλήσει, μην γίνεσαι πιεστικός

 Δώσε στον άλλον τον χρόνο του να ηρεμήσει γιατί αλλιώς δεν θα έχει νόημα καμία συζήτηση. Μην μπαίνεις σε έναν διάλογο αν δεν έχει ωριμάσει μέσα σας η κατάσταση.

Σχόλια