Μιλάμε για αστερισμούς και θα έλειπε απ’ το TEDxAUEB μια αστροφυσικός; Λίγο δύσκολο θα ήταν. Έχοντας ως αφόρμηση την περιγραφή του ουρανού στην Οδύσσεια αναφέρθηκε στους 88 επίσημους αστερισμούς, αλλά και την επίδραση του πολικού αστέρα, στην εύρεση των σημείων του ορίζοντα και τον τρόπο που μπορούμε μέσα σ’ αυτό το αχανές σύμπαν να βρούμε τη δική μας θέση. Να βρούμε το δικό μας φωτεινό άστρο, που όπως ο ήλιος που εξερράγει στην Άρκτο μπορεί να μας μεταμορφώσει, να μας κάνει καλύτερους και πιο φωτεινούς!
Ενδεικτικά αξίζει να σου αναφέρω τα παρακάτω στοιχεία:
ΥΠΑΡΧΟΥΝ:
- 2761 ηλιακά συστήματα
- 3706 επιβεβαιωμένοι εξωπλανήτες
- 926 απ’ αυτούς μοιάζουν πολύ με τη Γη
Ο Αναστάσιος Διόλατζης είχε ένα όνειρο, που έγινε πραγματικότητα και πλέον είναι θεσμός της Θεσσαλονίκης. Το Reworks. Πιστεύοντας στη δύναμη της άρκτου του, αλλά και τα οφέλη των Φεστιβάλ σε μια πόλη μας μίλησε με απτές αποδείξεις για όλα όσα μπορεί να προσφέρει ένα φεστιβάλ και επειδή είμαι σίγουρη ότι αναρωτιέσαι τι μπορεί να προσφέρει ένα φεστιβάλ σε μια πόλη εκτός από την προαγωγή του πολιτισμού θα σου πω ότι υπολογίζεται ότι τα παγκόσμια κέρδη από τα φεστιβάλ για το 2018 θα είναι 3.5 δις ευρώ.
Μερικά ακόμα οφέλη είναι:
- Νέες θέσεις εργασίας
- Αύξηση των επισκεπτών και σε low cost περιόδους
- Διάνθυση των πνευματικών μας οριζόντων, εστιάζοντας και προς το εξωτερικό
Και το προσωπικό μου αγαπημένο… Διαφήμιση!
Πας σε μια νέα πόλη έχοντας ψάξει πρώτα, που θα πας, τι θα κάνεις, τι θα δεις. Βγάζεις σίγουρα φωτογραφίες- πιθανότατα τις δημοσιεύεις κιόλας- και γυρνάς πίσω στην πόλη σου μιλώντας για την εμπειρία σου. Είναι το καλύτερο και θα μπορούσε κανείς να το χαρακτηρίσει ως το πραγματικό είδος διαφήμισης, γιατί κανείς δεν θα σε πληρώσει να πεις ψέματα. Γιατί περάσεις δεν περάσεις καλά θα μοιραστείς σίγουρα την εμπειρία σου με τον περίγυρό σου.
Λίγα λόγια για την παρουσίαση…
Η δημοσιογράφος Έλενα Παπαδημητρίου έκανε πραγματικά τρομερά καλή δουλειά στην παρουσίαση, ειδικά πριν την ομιλία που αναφερόταν στο Trafficking. Αυτός είναι και ο λόγος που στην αναφέρω τώρα. Λίγες φορές νιώθεις τέτοια σύνδεση με τον παρουσιαστή ενός τέτοιου event. Ελάχιστες φορές η παρουσίαση έχει όσο ενδιαφέρον έχουν και οι ομιλητές και αυτός είναι και ο λόγος που ήταν για άλλη μια φορά στο τιμόνι της παρουσίασης του TEDxAUEB!
Πώς καταλήγει ένας άνθρωπος να είναι αφανής; Πώς είναι να σε εκφοβίζουν και να σε εκβιάζουν κάθε μέρα; Ποιος ορίζει την προσφορά και τη ζήτηση;
Αυτά είναι μόνο λίγα από τα ερωτήματα που τέθηκαν σ’ αυτή την ομιλία. Μέσω μιας προσωπικής εμπειρίας για δεύτερη φορά θυμηθήκαμε όλα όσα αγνοούμε. Όλους τους ανθρώπους κάθε ηλικίας και φύλου που, εν έτει 2018, ζουν σε καθεστώς σκλαβιάς. Μέσω της ιστορίας της “Γιασμίν”*, μιας κοπέλας που κακοποιήθηκε από τον πατέρα της και που κατάφερε να απελευθερωθεί από τους διακινητές της, μας έδειξε ότι δεν πρέπει να εθελοτυφλούμε. Αν παρατηρήσουμε κάποια περίεργη συμπεριφορά πρέπει να μιλήσουμε σε κάποιον. Η “Γιασμίν”*, μέσω της κ. Καρρά θέλησε να μοιραστεί κάτι με όλους όσους ήταν στο TEDxAUEB και αυτό είναι:
“Θα ήθελα κάποιος να με είχε δει. Να με είχε δει και ας μην είχα σωθεί ποτέ. Απλώς να με είχε κάποιος προσέξει.”
Αν και εσύ παρατηρείς κάποια περίεργη συμπεριφορά μη διστάσεις. Κάλεσε στη γραμμή καταγγελιών 1109.
*Επιλέχθηκε αυτό το όνομα, διότι είναι το αγαπημένο λουλούδι της γυναίκας που ήταν θύμα Trafficking.
Καμιά φορά τον ρόλο της Άρκτου τον έχουν κάποιοι άνθρωποι και όχι κάποια ιδέα. Αυτή ήταν και η ιστορία της Φωτεινής Πατζιά, που όπως η ίδια δήλωσε είχε δύο όνειρα να φτιάξει το δικό της μαγαζί και να υιοθετήσει το δικό της παιδί. Δύο αρκετά δύσκολα εγχειρήματα, που τελικά μετά από πολύ κόπο κατάφερε να πραγματοποιήσει επιτυχώς.
Ίσως έφταιξε η τύχη για όσα της συνέβησαν. Ίσως πάλι δεν ήταν η τύχη που την βοήθησε να βρει τη δική της Άρκτο, τον γιο της. Μια αρκετά συγκινητική ομιλία, που τόνισε τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην Ελλάδα όλοι όσοι επιθυμούν να υιοθετήσουν ένα παιδί.
Δες τις ομιλίες του τρίτου session του TEDxAUEB 2018 στην 3η σελίδα!