Όλα όσα είδαμε στο TEDxAUEB στην Τεχνόπολη και μας οδήγησαν λίγο πιο κοντά στη δική μας άρκτο!
Άρκτος μια λέξη που έχεις συνηθίσει να ακούς να αναφέρεται στους αστερισμούς, σ’ αυτό το TEDxAUEB μας έπεισε ότι μπορεί τελικά να είναι πολύ περισσότερα απ’ όσα φανταζόμαστε. Ο αστερισμός για πολλούς αιώνες οδηγούσε τους ανθρώπους στον προορισμό τους. Αποτελούσε ένα σημείο αναφοράς, που επέτρεπε- και επιτρέπει- στον καθένα από εμάς να προσανατολιστεί και να ανακαλύψει τον κόσμο. Κάπως έτσι, ξεκίνησε το πρωϊνό του Σαββάτου, το TEDxAUEB 2018, με σύνθημα “Box the Compass”.
Ποιά είναι, λοιπόν, η δική σου άρκτος; Μπορεί να είναι κάτι μεγαλεπίβολο. Μπορεί πάλι να είναι ένας άνθρωπος ή μια ίδεα ή ακόμη και μια εμπειρία ζωής…
Μέσα από 12 πολύ διαφορετικές ομιλίες, 3 perfomances, αλλά και με τη βοήθεια της παρουσιάστριας και δημοσιογράφου Έλενας Παπαδημητρίου έγινε μια προσπάθεια να προσεγγιστεί αυτή η ιδιαίτερη και πολυδιάστατη σημασία της άρκτου ή αλλιώς του “arctos” και μπορώ να σου επιβεβαιώσω ότι κανείς δεν έφυγε από τη Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, χωρίς να αναρωτιέται ποιά είναι, τελικά, η δική του.
Ας δούμε, όμως, πως κύλισε ολόκληρο το TEDxAUEB 2018!
Η μέρα ξεκίνησε με τον καλύτερο τρόπο και αυτός δεν ήταν άλλος από τους Balcan Familia. Ένα μουσικό σύνολο που αποτελείται από 14 άτομα, κυρίως φοιτητές, που η πλειονότητα σπουδάζει στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών. Με τον δικό τους μουσικό τρόπο, μέσω πολύ γνωστών τραγούδιων όπως τα “Βασιλική”, “Ακρογιαλιές δειλινά” μας ταξίδεψαν στην μουσική κουλτούρα των Βαλκανίων, με τις ευχάριστες προσθήκες ανατολίτικων και δυτικών στοιχείων!
Η ομιλία της κ. Καρανίκα ήταν εκείνη η ομιλία που σίγουρα κάποιος περίμενε να ακούσει όσο τίποτε άλλο, διότι έχοντας ως βασικό θέμα την Άρκτο δεν μπορείς να μην αναφερθείς στη μυθολογία. Με αφορμή, λοιπόν, τη μυθολογία -ένα εργαλείο που μπορεί να βοηθήσει τον καθένα να αναλύσει συμπεριφορές και καταστάσεις- μας μίλησε για τους πολλούς Αγαμέμνονες που συναντούμε στην καθημερινότητα μας, που με την αυταρχική τους συμπεριφορά μας απομακρύνουν από τους στόχους μας.
Μας μίλησε για την Καλλιστώ που, σύμφωνα με τον μύθο, μεταμορφώθηκε από την θεά Άρτεμις σε άρκτο (αρκούδα) και έπειτα ο Δίας μεταμόρφωσε και την Καλλιστώ, αλλά και το γιο του, Αρκάδα, σε αστερισμούς την Μεγάλη και τη Μικρή Άρκτο, αντίστοιχα.
“Σημασία έχει ο τρόπος που το ΕΓΩ γίνεται ΕΜΕΙΣ και το ΕΜΕΙΣ γίνεται ΕΓΩ.”
Ένα από τα σημαντικότερα θέματα, που τέθηκαν ήταν η σχέση μεταξύ μητέρας και παιδιού, μια σχέση άρρηκτη στον χρόνο. Μια σχέση που αποτυπώνει το παρελθόν και το μέλλον. Την πηγή και τη συνέχεια. Έχοντας αυτό το γεγονός στο μυαλό μας θα καταλάβουμε πως ο σκοπός του μύθου είναι να μας διαμορφώσει και να μας δώσει τη δυνατότητα να κάνουμε ένα δικό μας αστερισμό, μετουσιώνοντας το εγώ στο εμείς και το αντίστροφο!
Ο φωτογράφος Ton Koene με τις φωτογραφίες του μας έδειξε πόσο σημαντικοί είναι δύο παράγοντες στη ζωή μας. Ο χρόνος και ο τόπος στον οποίο γεννηθήκαμε. Δυνητικά θα μπορούσαμε όλοι να έχουμε την ίδια ζωή και στην πραγματικότητα όλοι ψάχνουμε τα ίδια πράγματα την επιτυχία και την ευτυχία.
Για παράδειγμα, ένας πολίτης του Πακιστάν με έναν πολίτη της Γαλλίας ακούγονται δύο εκ διαμέτρου αντίθετοι άνθρωποι… Στην πραγματικότητα, όμως, έχουν τους ίδιους φόβους, τις ίδιες ανησυχίες. Ναι, έχουν διαφορετική κουλτούρα, μπορεί ο ένας να είναι φτωχός και ο άλλος πλούσιος, ο ένας να είναι επιτυχημένος και ο άλλος όχι, αλλά στην πραγματικότητα και οι δύο κυνηγούν την επιτυχία. Και οι δύο αυτοί πολίτες επιθυμούν τη δική τους οικογένεια και θέλουν να τη διαφυλάξουν.
“Κανείς δεν γεννιέται κακός. Οι κυβερνήσεις και η θρησκεία, όμως, καθοδηγούν πολλές φορές τους ανθρώπους με τέτοιο τρόπο που τελικά φαίνονται κακοί.”
Μέσα από ένα πλούσιο φωτογραφικό υλικό, που πραγματικά αξίζει να δεις, έδειξε όλες αυτές τις αντιθέσεις, που τελικά μας ενώνουν και μας θύμισε πόσο εύκολα μπορείς να καταλήξεις να διαπράξεις μια εγκληματική πράξη για να προστατεύσεις τον εαυτό σου ή την οικογένειά σου.
Δες τις ομιλίες του επόμενου μέρους του TEDxAUEB 2018 στην 2η σελίδα!