Όντως η Ακαδημία αγαπά λίγο παραπάνω το method acting -αλλιώς μέθοδο Στανισλάφσκι-;

132 νικητές έχουν υπάρξει από τις απαρχές των βραβείων Όσκαρ στην κατηγορία καλύτερου-ης ηθοποιού και οι 59 από αυτούς ακολουθούσαν όλοι την μέθοδο Στανισλάφσκι.

Δείτε εδώ ολόκληρη την λίστα με τους φετινούς νικητές!

Τι ορίζει η μέθοδος Στανισλάφσκι για έναν ηθοποιό;

“Το σύστημα Στανισλάφσκι εστιάζει στην ανάπτυξη της καλλιτεχνικής αλήθειας πάνω στη σκηνή διδάσκοντας στους ηθοποιούς να “ζουν το ρόλο” κατά τη διάρκεια της παράστασης. Παρότι αρχικά έγινε γνωστός στις ΗΠΑ για το ρεαλισμό του, ο Στανισλάφσκι ανέπτυξε το σύστημα για να εφαρμόζεται σε όλες τις μορφές θεάτρου, σκηνοθετώντας μελόδραμα, βαριετέ, όπερα κλπ.

Αρχικά, πίστευε ότι οι ηθοποιοί έπρεπε να μελετούν και να ζουν υποκειμενικά συναισθήματα και να τα εκδηλώνουν στο κοινό με σωματικά και φωνητικά μέσα. Παρότι το σύστημά του εστίαζε στην παραγωγή αληθοφανών συναισθημάτων, αργότερα δούλεψε πάνω στη μέθοδο των σωματικών δράσεων. Αυτό αναπτύχθηκε στις αρχές του ’30 και λειτουργούσε αντίστροφα απ’ τη συναισθηματική μνήμη. Εστίαζε στις σωματικές δράσεις που ενέπνεαν αληθοφανή συναισθήματα και περιλάμβανε αυτοσχεδιασμό και συζήτηση. Χαρακτηριστική είναι για τον ηθοποιό η καλλιέργεια της συγκινησιακής μνήμης. Συνέχιζε να επιδιώκει να φτάσει στο υποσυνείδητο μέσω του συνειδητού.”

Για περισσότερα σινεφίλ νέα κάνε join σε αυτό το γκρουπάκι!

Γιατί, λοιπόν, η Ακαδημία φαίνεται να επιβραβεύει την συγκεκριμένη μέθοδο, ειδικά τελευταία κρίνοντας και από τις υποψηφιότητες; Ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο αν και υποψήφιος τόσα χρόνια κέρδισε όταν ακολούθησε την συγκεκριμένη μέθοδο. Έτρωγε ωμό συκώτι για να προετοιμαστεί για τον ρόλο.  Αντίστοιχα ο Heath Ledger και ο Daniel Day Lewis.

Δείτε τα ακραία πράγματα που έκανε ο Daniel Day Lewis για τους ρόλους του!

Σύμφωνα με το παρακάτω βίντεο όμως η αιτία ανάγεται πιο πολύ σε λόγους marketing!

Σχόλια