Eναλλακτικές συνταγές για αλμυρές και γλυκές κρέπες που θα λατρέψετε!

Ας ξεκινήσουμε από την βασική συνταγή…

Ζύμη κρέπας:

Υλικά:

  • 2 φλιτζάνια γάλα
  • 1 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 3 αβγά
  • 1 κ.γ. bakin powder
  • 1 κουταλάκι αλάτι [για αρμυρές κρέπες]
  • 1 βανίλια + 50 γρ. ζάχαρη [για γλυκές κρέπες]
  • Βιτάμ για το τηγάνισμα

Εκτέλεση:

  1. Βάζετε στο κάδο του μίξερ όλα τα προαναφερόμενα υλικά με τη σειρά που αναφέρονται  [εκτός από το βιτάμ]. Χτυπάτε σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να γίνει ένας λείος χυλός.
  2. Σε ένα τηγάνι [αντικολλητικό]  20 εκατοστών βάζετε μια κουταλιά βιτάμ να κάψει.
  3. Μόλις κάψει, παίρνετε ένα φλιντζανάκι του καφέ και γεμίζετε με το χυλό σας  όχι μέχρι επάνω  το φλυτζανάκι σας , το ρίχνετε στο καυτό βούτυρο και μετακινείτε το χυλό με το τηγάνι σας,  κάνοντας κυκλικές κινήσεις, με τρόπο ώστε να πάει παντού ο χυλός.
  4. Σιγοτηγανίζετε σε μέτρια θερμοκρασία μέχρι να πήξει και να σταθεροποιηθεί από τη κάτω πλευρά -3′ περίπου- και μετά με τη βοήθεια φαρδιάς σπάτουλας το γυρίζετε να τηγανισθεί και από την άλλη.
  5. Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία – καυτό βιτάμ, χυλός- για όλες τις κρέπες σας.
  6. Τις τοποθετείτε τη μια πάνω στην άλλη σε μεγάλο πιάτο.

 

Αλμυρες συνταγες

Κρέπες με σπανάκι και τυριά

Υλικά:

  • Υλικά για βασικές κρέπες
  • 1/2 κιλό σπανάκι ψιλοκομμένο
  • 3-4 κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • άνηθο ψιλοκομμένο
  • 1 κρέμα γάλακτος
  • 100 γρ. μανιτάρια [προαιρετικά]
  • 1 1/2 κ.σ. corn flower
  • 1 1/2 φλυτζάνια τυριά κίτρινα τριμμένα [κατά προτίμηση και γραβιέρα]
  • 1 φλυτζάνι τυρί άσπρο [μισό φιλαδέλφια, μισό φέτα]
  • 3 κουταλιές βούτυρο [βιτάμ]
  • Αλάτι – Πιπέρι

Εκτέλεση:

  1. Φτιάχνουμε τις κρέπες [βλέπε την εκτέλεστη πιο πάνω στην ίδια κάρτα με τα υλικά].
  2. Ζεματίζουμε το σπανάκι και το στραγγίζουμε. Τσιγαρίζουμε στις 3 κουταλιές βούτυρο τα ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια, σβήνουμε με το μισό λεμόνι, προσθέτουμε το σπανάκι, τα μανιτάρια, αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε νερό και το βράζουμε για 15-20΄ σε μέτρια θερμοκρασία. Πέντε λεπτά πριν το κατεβάσουμε από τη φωτιά προσθέτουμε τον άνηθο.
  3. Μόλις βράσει ρίχνουμε το κορν φλάουερ,  τα τυριά και τη μισή κρέμα γάλακτος. Ανακατεύουμε και το μείγμα μας είναι έτοιμο.
  4. Παίρνουμε μία μία τις κρέπες μας βάζουμε 2-3 κ.σ. μείγματος σε κάθε κρέπα, τυλίγουμε σφιχτό ρολό και τις τοποθετούμε σε βουτυρωμένο μακρόστενο πυρέξ τη μία δίπλα στην άλλη.
  5. Προσθέτουμε από πάνω την άλλη μισή κρέμα γάλακτος , συμπληρώνουμε με γάλα, λίγο ακόμα μαργαρίνη και ανακινούμε το πυρέξ για να πάει και από τη κάτω μεριά [για καλύτερο αποτέλεσμα βάλτε λίγο γάλα στο πυρέξ πριν τοποθετήσετε τις κρέπες].
  6. Πασπαλίζετε με λίγο τριμμένο τυρί και φρεσκοτριμένο πιπέρι  και τις σερβίρετε ζεστές.

Κρέπες λαχανικών

Χρησιμοποιείτε την βασική ζύμη με την παρακάτω γέμιση:

Υλικά:

  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 450 γρ. βρασμένες πατάτες, κομμένες σε κυβάκια 1 εκ.
  • 250 γρ. κολοκυθάκια, κομμένα σε κυβάκια 1 εκ.
  • 2 ξερά κρεμμύδια
  • 1 τσίλι, ψιλοκομμένο
  • 2 σκ. σκόρδο, ψιλοκομμένο
  • 100 γρ. φρέσκο σπανάκι
  • 1 κ.σ. κύμινο
  •  1 κ.σ. απαλό κάρυ
  • 2 κ.σ. κόλιανδρο, ψιλοκομμένο

Εκτέλεση:

  • Στο ίδιο τηγάνι, αφού πρώτα το έχουμε σκουπίσει καλά, σε μέτρια φωτιά, προσθέτουμε λίγο λάδι και σοτάρουμε τις πατάτες. Μόλις πάρουν χρυσαφί χρώμα τις αφαιρούμε με μία τρυπητή κουτάλα και τις τοποθετούμε σε ένα ταψάκι. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία και για τα κολοκυθάκια και τα αφήνουμε στο ίδιο ταψάκι.
  • Πάλι στο τηγάνι μας προσθέτουμε λίγο λάδι, το κρεμμύδι, το τσίλι και το σκόρδο. Όταν μαλακώσουν ρίχνουμε μέσα το σπανάκι, σοτάρουμε μέχρι να χάσει τα υγρά του.
  • Προσθέτουμε τις πατάτες και τα κολοκύθια και βάζουμε και το κύμινο, το κάρυ, τον κόλιανδρο και ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά.
Γλυκες συνταγες

Σοκολατένιες κρέπες με Nutella, παγωτό & σως καραμελωμένου πορτοκαλιού

Υλικά:

  • 75 γρ. αλεύρι
  • 2 κ.σ. σκόνη κακάο
  • 185 ml [3/4 φλ.] γάλα
  • 2 αυγά
  • 2 μεγάλα πορτοκάλια [τη φλούδα και το χυμό]
  • 60 γρ. βούτυρο + 6-7 κ.γ. επιπλέον για το τηγάνι
  • 55 γρ. [1/4 φλ.] καστανή ζάχαρη
  • Nutella για γέμιση
  • Παγωτό βανίλια για συνοδευτικό

Εκτέλεση:

  1. Για τις κρέπες: Κοσκινίστε το αλεύρι με το κακάο σε μεγάλο μπολ, τα ανακατεύετε και κάνετε μια “λακουβίτσα” στο κέντρο. Χτυπήστε σε άλλο μπολ το γάλα και τα αυγά να ενσωματωθούν, τα βάζετε στη λακουβίτσα και ανακατεύετε με το χέρι [ή χτυπάτε αν προτιμάτε με το μίξερ χειρός] να ομογενοποιηθούν. Καλύπτετε με πλαστική μεμβράνη το μπολ και το βάζετε στο ψυγείο για 20 λ. να “ξεκουραστεί”.
  2. Ζεσταίνετε λίγο βούτυρο σε ένα αντικολητικό τηγάνι 18-20 εκ. Μόλις κάψει το βούτυρο, χαμηλώνετε τη θερμοκρασία στη μέση, προσθέτετε 2 κ.σ. από το σοκολατένιο κουρκούτι και κινείτε με κυκλικές κινήσεις το τηγάνι ώστε να απλωθεί το κουρκούτι σε όλη τη βάση του τηγανιού. Τη τηγανίζετε για 2 λ. μετά με μεγάλη σπάτουλα τη γυρίζετε από την άλλη και τη τηγανίζετε για 1 λ. ακόμη.
  3. Συνεχίζετε τη ίδια διαδικασία για 6-7 περίπου κρέπες, μέχρι να τελειώσει το κουρκούτι. Βάζετε τις έτοιμες κρέπες σε πιάτο, τη μία πάνω στην άλλη και τις σκεπάζετε με μια πετσέτα.
  4. Για τη σως πορτοκαλιού: Χρησιμοποιείστε ένα “zester” ή ένα αποφλοιωτή λαχανικών και ξεφλουδίζετε το πορτοκάλι. Με ένα κοφτερό μαχαιράκι αφαιρείτε όσο μπορείτε περισσότερο, την άσπρη ψίχα από τη φλούδα. Κόψτε τη φλούδα σε πολύ λεπτές λωριδίτσες. Στύβετε τα πορτοκάλια [θα χρειαστείτε 100 ml χυμό πορτοκάλι].
  5. Λιώστε τα 60 γρ. βούτυρο σε κατσαρολίτσα και μόλις έλθει σε σημείο βρασμού προσθέτετε τη ζάχαρη, τα 100 ml χυμό πορτοκαλιού και τις λωριδίτσες του πορτοκαλού και σιγοβράστε για 3 λ. μέχρι να πήξει ελαφρά το σιρόπι.
  6. Για το σερβίρισμα: Απλώνετε στην άκρη κάθε κρέπας 1-2 κ.σ. Nutella και τις τυλίγετε σε “ρολά”. Σερβίρετε με το παγωτό περιχύνοντας από πάνω το σιρόπι με τις λωριδίτσες πορτοκαλιού.

Κρέπες με μους φράουλας

Για τη γέμιση:

Υλικά:

  • 300 γρ. τυρί κρέμα τύπου Philadelphia
  • 250 γρ. φράουλες
  • 3-4 κ.σ. ζάχαρη
  • ζάχαρη άχνη και τριμμένη σοκολάτα για πασπάλισμα

Εκτέλεση:

  1. Πλένετε καλά τις φράουλες. Παίρνετε τα 50 γρ. φράουλες και τις κόβετε στα τέσσερα.  Πολτοποιείτε τα υπόλοιπα 200 γρ. φράουλας μαζί με τη ζάχαρη στο multi.
  2. Χτυπάτε σε μπολ, με το μίξερ χειρός, το φρέσκο τυρί κρέμα μέχρι να αφρατέψει και προσθέτετε το πολτό φράουλας. Συνεχίζετε το χτύπημα μέχρι να ενσωματωθούν πλήρως. Αφήνετε το μίξερ, προσθέτετε στο μείγμα τις κομμένες στα 4 φράουλες και ανακατεύετε απαλά με σπάτουλα. Σκεπάζετε με μεμβράνη το μείγμα και το αφήνετε για 40-50 λεπτά στο ψυγείο για να σφίξει η μους.
  3. Γεμίζετε τις κρέπες με τη μους, τις τυλίγετε, πασπαλίζετε με ζάχαρη άχνη και τριμμένη στο πολύ λεπτό μέρος του τρίφτη σοκολάτα κουβερτούρα ή με σιρόπι φράουλας ή σοκολάτας. Σερβίρετε γαρνίροντας με επιπλέον φρέσκες φράουλες.

Πηγή: sintayes.gr

Σχόλια