Όλη η διαδικασία για την πιστοποίηση του δικαιώματός σας και την έκδοση κάρτας! Ποιοι δικαιούνται ηλεκτρονικό εισιτήριο ΔΩΡΕΑΝ!

Παιδιά από 6 ετών και κάτω μπορούν να μετακινούνται δωρεάν χωρίς να χρειάζεται έκδοση εισιτηρίου ή κάρτας.

Για άνεργους και ΑΜΕΑ και εργαζόμενους στις συγκοινωνίες είναι απαραίτητη η έκδοση προσωποποιημένης Ath.ena Card.

! Όσο οι πύλες ΑΜΕΑ (μία μπάρα ανά σταθμό) είναι ανοικτές στους σταθμούς του Μετρό, οι δικαιούχοι δωρεάν μετακίνησης μπορούν να τις χρησιμοποιούν για να διέρχονται χωρίς κάρτα Ath.ena Card (απαιτείται βεβαίωση ΟΑΕΔ ή πιστοποιητικό ΑΜΕΑ)

Δείτε τους 23 σταθμούς που έκλεισαν οι μπάρες!

Η διαδικασία για άνεργους και ΑΜΕΑ έχει ως εξής:

ΒΗΜΑ 1:  ΕΚΔΟΣΗ ΠΡΟΣΩΠΟΠΟΙΗΜΕΝΗΣ ATH.ENA CARD

Αν έχετε ήδη προσωποποιημένη Ath.ena Card (ακόμα και αν εκδόθηκε όταν δεν ήσασταν δικαιούχος δωρεάν μετακίνησης) προχωρήστε στο Βήμα 2.

Η έκδοση προσωποποιημένης Ath.ena Card μπορεί να γίνει είτε με αίτηση μέσω διαδικτύου και στη συνέχεια ταχυδρομική παραλαβή της κάρτας, είτε με έκδοση σε εκδοτήριο. Αν θέλετε την κάρτα άμεσα, είναι καλύτερα η έκδοση να γίνει σε εκδοτήριο.

Έκδοση προσωποποιημένης Ath.ena Card μέσω διαδικτύου:

Η αίτηση γίνεται συμπληρώνοντας την φόρμα εδώ –>  https://athenacard.gr/save_request.dev

Πέρα από όλα τα απαραίτητα στοιχεία (ονοματεπώνυμο, αριθμός ΑΜΚΑ, αριθμός διαβατηρίου για όσους δεν έχουν ΑΜΚΑ, ημερομηνία γέννησης, διεύθυνση και PIN) πρέπει να ανεβάσατε και τη φωτογραφία σας η οποία θα εμφανίζεται πάνω στην κάρτα (προσοχή το μέγεθος αρχείου να είναι μικρό -200 ΚΒ ή μικρότερο- διαφορετικά εμφανίζεται σφάλμα).

Το PIN είναι ένας 8ψήφιος αριθμός που ορίζετε εσείς. Κρατήστε τον γιατί είναι σημαντικός: είναι απαραίτητος για την ενεργοποίηση των δωρεάν μετακινήσεων αν είστε άνεργος ή ΑΜΕΑ αλλά και για επανέκδοση της κάρτας σας σε περίπτωση απώλειας ή κλοπής.

Η διεύθυνση χρειάζεται προκειμένου να αποσταλεί η κάρτα σας. Αυτή τη στιγμή οι κάρτες αποστέλνονται συστημένες μέσω ΕΛΤΑ Courier.

Προς το παρόν δεν στέλνεται κάποιο email επιβεβαίωσης και δεν υπάρχει η δυνατότητα παρακολούθησης της πορείας της αίτησης. Από τη στιγμή που η κάρτα παραδοθεί στα ΕΛΤΑ Courier μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί τους για να παρακολουθήσετε την πορεία της αποστολής (δίνοντας το όνομά σας).

 

Έκδοση προσωποποιημένης Ath.ena Card σε εκδοτήριο:

  1. Προαιρετικά, συμπληρώνετε την αίτηση εδώ–>  https://athenacard.gr/QR_request.dev και εκτυπώνετε το έντυπο με τον κωδικό QR (είναι διαφορετική, πιο απλή αίτηση από αυτή για την ταχυδρομική αποστολή της κάρτας). Έτσι απλοποιείται η διαδικασία στο εκδοτήριο.
  2. Πηγαίνετε σε ένα από τα εκδοτήρια με δυνατότητα έκδοσης προσωποποιημένων καρτών (βλ. παρακάτω) μαζί με τα δικαιολογητικά. Αυτά είναι: εκτύπωση του εντύπου με τον κωδικό QR (αν έχετε κάνει την αίτηση online), κάποιο έγγραφο που αναφέρει τον αριθμό ΑΜΚΑ (για παράδειγμα βιβλιάριο υγείας, εκτύπωση ή υπόδειξη από το κινητό σας εντύπου από τη σελίδα amka.gr) και αστυνομική ταυτότητα.
  3. Δεν είναι απαραίτητο να έχετε μαζί σας τυπωμένη φωτογραφία. Η φωτογράφιση γίνεται μέσω webcam στο εκδοτήριο.
  4. Θυμηθείτε να σημειώσετε τον 8ψήφιο αριθμό PIN. Είναι απαραίτητος για την ενεργοποίηση των δωρεάν μετακινήσεων.
  5. Λαμβάνετε αμέσως την κάρτα σας, δωρεάν και χωρίς να είναι φορτισμένη με κάποιο ποσό.

 

Εκδοτήρια με δυνατότητα έκδοσης προσωποποιημένων Ath.ena Card:

  • Γραμμή 1 ΗΣΑΠ: Πειραιάς, Καλλιθέα, Μοναστηράκι, Ομόνοια, Αττική, Κάτω Πατήσια, Ηράκλειο, Μαρούσι, Κηφισιά
  • Γραμμή 2 Μετρό: Όλοι οι σταθμοί ΠΛΗΝ Περιστέρι, Σεπόλια, Μεταξουργείο, Ακρόπολη, Ν. Κόσμος, Άγιος Ιωάννης, Ηλιούπολη, Άλιμος, Αργυρούπολη
  • Γραμμή 3 Μετρό: Όλοι οι σταθμοί ΠΛΗΝ Αεροδρόμιο, Κορωπί, Παιανία – Κάντζα, Παλλήνη, Χαλάνδρι, Αγία Παρασκευή, Χολαργός, Κατεχάκη, Κεραμεικός, Ελαιώνας
  • Στάσεις Τραμ: Σύνταγμα και Αγία Φωτεινή
  • Εκδοτήρια Λεωφορείων: Αεροδρόμιο – αφίξεις, Οδός Όθωνος (Σύνταγμα)

BHMA 2: ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ

Η διαδικασία πιστοποίησης μέσω online εφαρμογής της ΗΔΙΚΑ έχει ξεκινήσει από τις 11 Μαρτίου. Η διαδικασία έχει ως εξής:

  1. Μπαίνετε στην εφαρμογή της ΗΔΙΚΑ –> https://www.idika.gr/athenacard με τα διαπιστευτήρια του Taxisnet (πατάτε “Είσοδος με διαπιστευτήρια Taxisnet” και μετά “Συνέχεια στο Taxisnet”. Εισάγετε τους κωδικούς του Taxisnet και πατάτε “Εξουσιοδότηση”)
  2. Συμπληρώνετε το ΑΦΜ και ΑΜΚΑ
  3. Πατάτε “Δημιουργία Νέας Κάρτας” και συμπληρώνετε το 16ψήφιο αριθμό της προσωποποιημένης Ath.ena Card
  4. Κάνετε επαλήθευση της κάρτας συμπληρώνοντας το 8ψήφιο PIN που είχατε χρησιμοποιήσει για την έκδοση της κάρτας
  5. Επιλέγετε την κατηγορία δωρεάν κομίστρου ανάμεσα σε Ανέργων και Ατόμων με Αναπηρία
  6. Δηλώνετε τη συγκατάθεσή σας για την ενεργοποίηση της κάρτας.
  7. Εμφανίζεται μήνυμα πως η κάρτα σας είναι έτοιμη.
  • Σημείωση 1: Αν δεν έχετε κωδικούς Taxisnet με το δικό σας όνομα και ΑΦΜ μπορείτε να τους πάρετε από την τοπική σας εφορία (ακόμα και αν κάνετε κοινή φορολογική δήλωση ή είστε προστατευόμενο μέλος/δεν υποχρεούστε να κάνετε φορολογική δήλωση)
  • Σημείωση 2: Ο 8-ψήφιος κωδικός PIN είναι ο 8-ψήφιος αριθμός που ζητήθηκε  να συμπληρώσετε κατά την έκδοση της κάρτας. Αν κάνατε αίτηση online και δεν τον έχετε σημειώσει, δείτε μήπως τον “θυμάται” ο browser. Αν βγάλατε την κάρτα στο εκδοτήριο, ελέγξτε μήπως σας τον σημείωσε κάπου ο εκδότης. Ως ύστατη λύση απευθυνθείτε στην εξυπηρέτηση πελατών στο σταθμό του Συντάγματος.

ΒΗΜΑ 3: ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΚΑΡΤΑΣ

Τέλος, οι δωρεάν μετακινήσεις πρέπει να «φορτωθούν» στην κάρτα πηγαίνοντας σε αυτόματο μηχάνημα έκδοσης και επαναφόρτισης ηλεκτρονικών εισιτηρίων. Αν και ο ΟΑΣΑ είχε ανακοινώσει πως αυτό θα γίνει 3 μέρες μετά την ενεργοποίηση μέσω ΗΔΙΚΑ, μέχρι αυτή τη στιγμή (14/3) αυτό δεν είναι δυνατό.

Μέχρι να κλείσουν όλες οι μπάρες σε όλους του σταθμούς, οι δικαιούχοι δωρεάν μετακίνησης θα μπορούν να μετακινούνται όπως και πριν: οι άνεργοι με βεβαίωση ΟΑΕΔ και ταυτότητα, και τα ΑΜΕΑ με το ανάλογο πιστοποιητικό. 

 

Σε ποια μέσα ισχύει η δωρεάν μετακίνηση;

  • Για άνεργους, η δωρεάν μετακίνηση ισχύει σε: Λεωφορεία (συμπεριλαμβανομένων και των δρομολογίων Express αεροδρομίου), Τρόλεϊ, Μετρό (και προς/από το Αεροδρόμιο), ΗΣΑΠ, Τραμ. Η δωρεάν μετακίνηση ΔΕΝ ισχύει στον Προαστιακό, μέσα ή έξω από το αστικό τμήμα.
  • Για ΑΜΕΑ, παιδιά από 6 ετών και κάτω, οπλίτες θητείας, ΔΕΑ, η δωρεάν μετακίνηση ισχύει σε: Λεωφορεία (συμπεριλαμβανομένων και των δρομολογίων Express αεροδρομίου), Τρόλεϊ, Μετρό (και προς/από το Αεροδρόμιο), ΗΣΑΠ, Τραμ, αστικό τμήμα Προαστιακού. Η δωρεάν μετακίνηση ΔΕΝ ισχύει για δρομολόγια με τον Προαστιακό από και προς το Αεροδρόμιο ή από και προς σταθμούς δυτικά της Μαγούλας ή βόρεια του ΣΚΑ.
  • Για εργαζόμενους ΟΑΣΑ, ΟΣΥ και ΣΤΑΣΥ, η δωρεάν μετακίνηση ισχύει στα μέσα της εκάστοτε εταιρείας (υπάλληλοι ΟΑΣΑ σε όλα τα μέσα, υπάλληλοι ΟΣΥ σε Λεωφορεία και Τρόλεϊ, υπάλληλοι ΣΤΑΣΥ σε Μετρό, ΗΣΑΠ, Τραμ)

Πηγή: AthensTransport

Σχόλια