Η Ρώμη είναι μία από τις πιο τουριστικές πόλεις του κόσμου. Οι επισκέπτες της, όμως, ίσως δεν μπορούν να παρατηρήσουν όλες τις ενδιαφέρουσες λεπτομέρειές της.

Η ταπεινή μου παρουσία στη Ρώμη ξεκίνησε από τις αρχές Φεβρουαρίου και θα διαρκέσει μέχρι τα μέσα Ιουλίου. Ωραίο το να σπουδάζεις σε μια άλλη χώρα, σε μια γλώσσα που με δυσκολία να καταλαβαίνεις και όλα τα συναφή του Erasmus, αλλά το πιο ενδιαφέρον πράγμα, κατά τη γνώμη μου, είναι η ζωή σε μια άλλη χώρα. Τα καθημερινά πράγματα, όπως ένα ποτό το βράδυ, η βόλτα στο κέντρο και το καθιερωμένο σουπερμάρκετ.

Η Ρώμη δεν είναι εύκολη πόλη και σίγουρα δεν είναι ακριβώς όπως περίμενα να είναι. Το να επισκεφτείς μια πόλη ως τουρίστας δεν σου δίνει καμία ιδέα για το πως περνούν οι κάτοικοι την καθημερινότητα τους.

Παρατήρησα, λοιπόν, 5 πράγματα τα οποία δεν περίμενα να δω στη Ρώμη…

 

5 πράγματα που δεν περίμενα να δω στη Ρώμη

H Piazza Navona.

1. Πόσα άτομα πίνουν Aperol Spritz

Φαίνεται ωραίο και δροσερό αλλά δεν είναι. Είναι η πίκρα σε ποτήρι. Αλλά αυτή είναι, μάλλον, η προσωπική μου γνώμη για το περίφημο ιταλικό ποτό καθώς το πίνουν ΟΛΟΙ σε ΟΛΕΣ τις περιστάσεις. Στο aperitivo, στο βραδινό, στο μεσημεριανό, στη βραδινή έξοδο. Πάντα και παντού θα υπάρχει κάποιος ο οποίος θα παραγγείλει Aperol Spritz.

5 πράγματα που δεν περίμενα να δω στη Ρώμη

 

2. Πόσο δεν δουλεύουν τα μέσα μαζικής μεταφοράς

Για την Αθήνα το ξέραμε το πόσο δεν δουλεύουν τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Για τη Ρώμη, όμως; Πόλη εκατομμυρίων κατοίκων με άλλα τόσα εκατομμύρια επισκέπτες κάθε χρόνο, δεν γίνεται να έχει τα ίδια μέσα μεταφοράς με την Αθήνα.

Οι (μόνο) 2 γραμμές μετρό λειτουργούν μια χαρά. Αρκεί να μένεις κοντά σε στάση του μετρό. Η τρίτη γραμμή του μετρό λειτουργεί μέχρι ένα σημείο (προφανώς δεν φτάνει στο κέντρο), έχει δρομολόγια ανά 15 λεπτά και υποτίθεται ότι θα έπρεπε να είχε συνδεθεί με άλλη γραμμή του μετρό πριν από ένα χρόνο. Τα τραμ είναι σαν να έχουν βγει από τη μεταπολεμική εποχή. Τα λεωφορεία απλά δεν έρχονται ποτέ. Εν τέλει, αν θες να βγεις στο κέντρο, πρέπει να έχεις υπομονή. Πολλή υπομονή.

Δες εδώ 20 πράγματα που μπορείς να κάνεις στη Ρώμη ξοδεύοντας το πολύ 10 ευρώ!

3. Πόσο βροχερή είναι

Είμαι εδώ περίπου 40 μέρες και από αυτές οι 30 ήταν με βροχή. Μάλιστα, όταν χιόνισε, πρωτοφανές φαινόμενο για τη Ρώμη, τα πάντα σταμάτησαν να λειτουργούν καθώς η θερμοκρασία σε συνδυασμό με το σπαστικό ψιλόβροχο, γέμισε με πάγο όλη την πόλη. Σε αυτή τη φάση απλά περιμένουμε να εμφανιστεί αυτός ο υπέροχος ανοιξιάτικος καιρός της Ρώμης.

5 πράγματα που δεν περίμενα να δω στη Ρώμη

4. Πώς όλα λειτουργούν με κάρτες

Στο μετρό; Χρησιμοποιούν κάρτες. Στη σίτιση; Πρέπει να βγάλεις κάρτα; Στη βιβλιοθήκη; Κάρτα. Δεν ξέρω αν αυτό σημαίνει ότι είναι πολύ πιο μπροστά από εμάς ή αν απλά είναι τζάμπα κόπος. Το αποτέλεσμα είναι ότι έχω γεμίσει κάρτες και δεν έχω πού να τις βάλω.

5. Πόσο πολλά μακαρόνια (όντως) τρώνε

Αν ρωτήσεις οποιοδήποτε κοντινό μου άτομο θα σου πει ότι θα μπορούσα να τρώω μακαρόνια 365 μέρες τον χρόνο. Είμαι πολύ ενθουσιασμένη, λοιπόν, που επιτέλους θα κάνω το όνειρο μου πραγματικότητα. Μην ρωτήσεις αν είναι υγιεινό ή όχι αλλά το point είναι ότι η σχέση των Ιταλών με τα μακαρόνια δεν είναι μύθος. Τα τρώνε ως πρώτο πιάτο σχεδόν πάντα και μετά συνεχίζουν τρώγοντας κάποιο άλλο γεύμα. Καθόλου κακό, θα έλεγα εγώ…

5 πράγματα που δεν περίμενα να δω στη Ρώμη


Τελικά, συνειδητοποίησα ότι μεγάλες και τουριστικές πόλεις σαν τη Ρώμη έχουν πολλά περισσότερα να δείξουν από αυτά που βλέπουμε ως τουρίστες. Το να μένεις σε μια τέτοια πόλη σου επιτρέπει να παρατηρήσεις πράγματα που δεν θα παρατηρούσες υπό άλλες συνθήκες. Και κάπως έτσι, γίνεσαι μέρος της πόλης αυτής…

Νυχτερινή ζωή στη Ρώμη

 

Σχόλια