Οι γαλλικές ταινίες έχουν έναν ιδιαίτερο τρόπο να αφηγούνται τον έρωτα. Αυτό ακριβώς θα ανακαλύψουμε σε αυτή τη λίστα!

Χώρισα από σένα
Μα ο έρωτας προϋπήρχε ακόμα
Κι όταν άπλωσα τα χέρια
Η οδύνη ήρθε να τον κάνει πιο πικρό
Να πιω όλη την έρημο
Για να αποχωριστώ τον εαυτό μου.

Πωλ Ελυάρ

1.Au bout de souffle

Αν το σινεμά έπρεπε να επαναστατήσει, να αποτινάξει τους κανόνες του και να μάθει να ονειρεύεται από την αρχή, το έκανε … με κομμένη την ανάσα.

ΥΠΟΘΕΣΗ

Ένας νεαρός τυχοδιώκτης δολοφονεί έναν αστυνομικό. Παρέα με την κοπέλα του κρύβονται από τις διωκτικές αρχές, όμως το τέλος θα είναι τραγικό.

ΓΙΑΤΙ ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΤΗ ΔΕΙΣ

Ένας μαραθώνιος αναποφασιστικότητας όπου ένα ζευγάρι προσπαθεί να λύσει τα μικρά του τίποτα θα σε κάνει να ταυτιστείς με τους διαλόγους του σε τέτοιο σημείο που σίγουρα θα σ’ εντυπωσιάσει.

Ε, δεν είναι τυχαίος και αυτός ο Γκοντάρ! 

2. Paris je t’ aime

Ένα κινηματογραφικό ταξίδι στο Παρίσι και τα προάστια του μέσα από διαφορετικές ιστορίες αγάπης.

ΥΠΟΘΕΣΗ

18 σκετς γυρισμένα σε αντίστοιχες συνοικίες του Παρισιού, μέσα από τα οποία 18 σκηνοθέτες εκφράζουν τη σχέση και λατρεία τους για την πόλη του φωτός.

ΓΙΑΤΙ ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΤΗ ΔΕΙΣ

Αν και μπορεί κάποιος να υποστηρίξει ότι 18 μεγάλοι σκηνοθέτες όπως οι αδερφοί Κοέν, ο Αλφόνσο Κουαρόν και άλλοι περιορίστηκαν σε ελάχιστα λεπτά για να πουν την ιστορία τους ή ότι κάποιες στιγμές αισθάνεσαι πως η ταινία γυρίστηκε από τον γαλλικό οργανισμό τουρισμού, μάλλον το συνολικό αποτέλεσμα θα τους διαψεύσει.

Πράγματι, κάθε ιστορία έχει κάτι διαφορετικό να πει και τελικά πρόκειται για ένα αστείο, συγκινητικό, δραματικό, επίκαιρο ταξίδι στο Παρίσι και τον έρωτα.

3. Les parapluies de CherbourgΤο μιούζικαλ όπως δε θα το γύριζε ποτέ το Hollywood! 

ΥΠΟΘΕΣΗ

Η 17χρονη Ζενεβιέβ, κόρη μιας χήρας, ιδιοκτήτριας ενός χρεωμένου ομπρελάδικου, είναι ερωτευμένη με τον Γκι, νεαρό μηχανικό αυτοκινήτων. Όταν όμως εκείνος φεύγει για τον πόλεμο της Αλγερίας, τα ίχνη του χάνονται.

ΓΙΑΤΙ ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΤΗ ΔΕΙΣ

Μάλλον θα είναι η πρώτη φορά που θα δεις ένα μιούζικαλ το οποίο θα σου φανεί τόσο ανατριχιαστικά ρεαλιστικό. Εκτός βέβαια από το σενάριο, το πόσο συγκινητικό είναι, αυτό που θα σε εντυπωσιάσει είναι και η υπέροχη μουσική.

4. Love me if you dareΤι πιο ρεαλιστικό από την τραγικότητα της αγάπης; 

ΥΠΟΘΕΣΗ

Μια ολόκληρη ζωή για να πεις ‘Σ’ αγαπώ’, αρκετά χρόνια για να αρχίσει μια ιστορία αγάπης. Και όλα αυτά εξαιτίας ενός παιχνιδιού. Η Σοφί (Μαριόν Κοτιγιάρ) και ο Ζυλιέν (Γκιγιόμ Κανέ), έφτιαξαν τους κανόνες του παιχνιδιού, θα είναι οι διαιτητές για το υπόλοιπο της ζωής τους… και συχνά τα θύματά του.

ΓΙΑΤΙ ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΤΗ ΔΕΙΣ

Μπορεί το παιχνίδι των δύο πρωταγωνιστών που καθορίζει τη ζωή τους να μην είναι κάτι που συμβαίνει στην πραγματικότητα, όμως η τραγική ιστορία τους είναι πολύ πιο αληθινή από άλλες. Η ζωή προφανώς δεν είναι ρόδινη, τα εμπόδια είναι πολλά, ειδικά στον έρωτα, πόσο σημαντικό είναι όμως να έχει βρει τον συμπαίκτη σου;

5. My kingΕάν έπρεπε να διαλέξω μια ταινία για να εκφράσω τον “ανεκπλήρωτο έρωτα” θα διάλεγα σίγουρα αυτή. 

ΥΠΟΘΕΣΗ

Η Τόνι νοσηλεύεται μετά από σοβαρό ατύχημα στο σκι. Εξαρτημένη από το ιατρικό προσωπικό και τα παυσίπονα, βρίσκει τον χρόνο να αναπολήσει την ιστορία της με τον Ζορζ. Ποιος ήταν στην πραγματικότητα ο άντρας που αγαπούσε; Πώς ήταν σε θέση να την υποβάλει σε ένα τόσο ασφυκτικό και καταστροφικό πάθος;

ΓΙΑΤΙ ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΤΗ ΔΕΙΣ

Δε θα μπω σε πομπώδεις αναλύσεις. Η ταινία μιλάει ξεκάθαρα για αυτή την έλξη που όλες οι γυναίκες έχουμε στα “κακά παιδιά”, αυτά που ξέρουμε ότι δεν πρέπει να μπλέξουμε αλλά συνεχίζουμε γιατί εμείς είμαστε αυτές που “θα τους αλλάξουμε”. Ρεαλιστική, ωμή, τραγική όπως πολύ συχνά είναι εξάλλου και ο έρωτας.

6. Pierrot le fouΕάν αισθάνεσαι πνιγμένος από την καθημερινότητα και απλά θέλεις να τα παρατήσεις όλα, να ζήσεις τον έρωτα και να κάνεις μια τρέλα, τότε ο Pierrot είναι ο άνθρωπός σου. 

ΥΠΟΘΕΣΗ

Ο Πιερό ξεφεύγει από την πληκτική ζωή του Παρισιού, παρέα με τη φίλη του που καταζητείται από αλγερινούς επαγγελματίες δολοφόνους και οι δύο τους μαζί καταλήγουν σε μια απίστευτη κούρσα στη Μεσόγειο.

ΓΙΑΤΙ ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΤΗ ΔΕΙΣ

Δεν μου αρέσουν οι βαθυστόχαστες αναλύσεις στις ταινίες αλλά στην περίπτωση του Γκοντάρ είναι αρκετά δύσκολο να τις αποφύγεις. Θα περιοριστώ σ’ ένα χαρακτηρισμό που έδωσε ο Ραφαηλίδης για τη συγκεκριμένη ταινία αναφερόμενος σε αυτή ως ένα “φιλοσοφικό δοκίμιο” και ένα “μικρό λεξικό της γκονταρικής γλώσσας”.

Εδώ απλά θα πρέπει να με εμπιστευτείς και να την δεις. Μια πραγματικά γρήγορη, πολλές στιγμές αστεία ταινία που σίγουρα θα σε βάλει σε σκέψεις.

7. Jules et Jim

Μια ωδή στο έρωτα και τη φιλία, βασισμένο στο μυθιστόρημα Henri-Pierre Roche.

ΥΠΟΘΕΣΗ

 Οι δύο φίλοι του τίτλου θα γνωρίσουν την όμορφη Κατρίν στο Παρίσι του 1914 και θα την ερωτευτούν με ένα μοναδικό τρόπο, που ταξιδεύει τον θεατή πέρα από τις κλισαρισμένες ηθικοπλαστικές ταμπέλες

ΓΙΑΤΙ ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΤΗ ΔΕΙΣ

Θα σου πω τι ισχύει πραγματικά με αυτή τη ταινία. Μπορεί και να σε κουράσει, θα το παραδεχτώ. Λίγο που είναι ασπρόμαυρη, λίγο που δεν κυλάει και τόσο γρήγορα. Ωστόσο, πρόκειται για μια ταινία που έχει γράψει ιστορία, οπότε εάν ο κινηματογράφος είναι κάτι που σε γοητεύει, τότε σίγουρα αξίζει να τη δεις.

Για αρχή, η ταινία χειροκροτήθηκε για 15 λεπτά στην πρεμιέρα. Είναι η πρώτη που αφηγήθηκε την ιστορία ενός ερωτικού τριγώνου και έγινε σύμβολο της νέας ηθικής του ’60. Το μαγικό είναι πως ο τρόπος που παρουσιάζεται η ιστορία από τον Τρυφώ σε κάνει να μην μπορείς να πάρεις το μέρος κανενός ήρωα!

Για να λέμε και την αλήθεια λοιπόν μετά το Ζιλ και Ζιμ έχουμε δει αρκετές φορές τέτοιου είδους σενάρια ωστόσο το πρωτότυπο και πιο ολοκληρωμένο ανήκει ξεκάθαρα στον Τριφώ.

8. La fille sur le pont

Εάν αναρωτιέσαι γιατί η Vanesa Paradis είναι ένα από τα αγαπημένα κορίτσια των Γάλλων, αυτή η ταινία θα σε πείσει. 

ΥΠΟΘΕΣΗ

Η Αντέλ αποπειράται ν’ αυτοκτονήσει, αλλά σώζεται από τον Γκαμπόρ, δεξιοτέχνη στο πέταγμα μαχαιριών, που χρειάζεται μια γυναίκα για το νούμερό του

ΓΙΑΤΙ ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΤΗ ΔΕΙΣ

Δε ξέρω πως να το εξηγήσω αλλά η συγκεκριμένη ταινία είναι απλά πολύ…γαλλική! Μια πρωτότυπη σεναριακά ιστορία αγάπης, με όμορφους διαλόγους και σκηνοθεσία. Δεν πρόκειται για μια ταινία που θα σου αλλάξει τη ζωή αλλά σίγουρα κυλάει εύκολα και παραμένει μια εξαιρετική ιστορία αγάπης.

9. Hiroshima, mon amour

Ένα αξέχαστο κινηματογραφικό ποίημα που πάνω απ’ όλα είναι μια υπέροχη ιστορία ενός τρελού έρωτα!

ΥΠΟΘΕΣΗ

Μια Γαλλίδα ηθοποιός ζει στην ανοικοδομημένη Χιροσίμα έναν τρελό, σύντομο έρωτα με έναν Γιαπωνέζο αρχιτέκτονα. Ταυτόχρονα, αναπολεί στιγμές από το τραυματικό παρελθόν της, όταν είχε δεσμό μ’ έναν Γερμανό στρατιώτη στην περίοδο της Κατοχής.

ΓΙΑΤΙ ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΤΗ ΔΕΙΣ

Μια ταινία-σταθμός της νουβέλ βαγκ. Ο ιδιαίτερος τρόπος που προσεγγίζεται το έγκλημα της πυρηνικής βόμβας στη Χιροσίμα παραμένει ακόμα και σήμερα μάθημα για τους σύγχρονους κινηματογραφιστές. Ο έρωτας παρουσιάζεται σαν πηγή αναγέννησης, όπως η ψυχανάλυση, του απωθημένου τραύματος.

10. Les amants reguliers
Ε δε γινόταν να κάνω λίστα με γαλλικές ταινίες και ούτε μια να μην αναφέρεται στον Μάη του ’68! 

ΥΠΟΘΕΣΗ

Ο Φρανσουά, ένας νεαρός ποιητής που θέλει να αποφύγει τη στρατιωτική θητεία, συμμετέχει στις διαδηλώσεις του Μάη του ’68, γνωρίζει στη συνέχεια τη Λιλί, μια φοιτήτρια των Καλών Τεχνών και με μια παρέα φίλων παραδίδεται στις χαρές του όποιου.

ΓΙΑΤΙ ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΤΗ ΔΕΙΣ

Μιας και ήμουν ειλικρινής μέχρι στιγμής μαζί σου, θα σου δηλώσω ξεκάθαρα ότι ίσως αυτή η ταινία βρίσκεται στη λίστα λόγω της αδυναμίας μου στον Louis Garrel. Ναι, πρόκειται για αυτόν που έπαιζε στο “Οι Ονειροπόλοι” του Μπερτολούτσι. Σε αυτή την περίπτωση τον σκηνοθετεί ο πατέρας του και μας ταξιδεύει πολύ εύστοχα σε εκείνο το Μάη.

Το μεγάλο μειονέκτημα της ταινίας είναι ότι διαρκεί 3 ώρες. Οπότε είτε θα κάνεις ένα μεγάλο και ξεκούραστο ύπνο είτε θα ταξιδέψεις σε ένα μεγάλο έρωτα και στο Παρίσι του ’68.

Άλλες γαλλικές ταινίες που θα σε κάνουν να ερωτευτείς:

  • Amelie
  • Le mepris
  • Πέρυσι στο Μαρίενμπαντ
  • La vie d’Adele

Σχόλια