Γιατί η σχέση ανάμεσα στο σινεμά και τη ψυχανάλυση είναι πολύ παλιά…

Επιμέλεια κειμένου: Δέσποινα Μπαράκη

ταινίες και ψυχανάλυσηΣου έχουμε μια λίστα με γνωστές ταινίες που έχουν επηρεαστεί βαθύτατα από την ψυχανάλυση, πριν στις αποκαλύψουμε, όμως, ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή…

Η ψυχανάλυση επινοήθηκε από τον Sigmund Freud στα τέλη του 19ου αιώνα, ενώ παράλληλα δημιουργήθηκαν και οι πρώτες ταινίες από σκηνοθέτες, όπως οι George Méliès και Thomas Edison.

To πρώτο βιβλίο του Freud δημοσιεύθηκε στα 1890, σε μια περίοδο που βάσει ιστορικών κινηματογράφου ήταν η εναρκτήρια δεκαετία δημιουργίας ταινιών. Τότε, δημιουργήθηκε και το πρώτο κινηματογραφικό στούντιο του Thomas Edison, το Black Maria, και αναπτύχθηκε και εξελίχθηκε η τεχνολογία των καμερών και η τεχνική στη δημιουργία ταινιών.

Πολλοί πρωτοποριακοί κύκλοι της τέχνης, κυρίως σουρεαλιστές, επηρεάστηκαν αρκετά από τις θεωρίες του Freud και τις χρησιμοποίησαν στα έργα τους. Δες, λοιπόν, ταινίες που επηρεάζονται από τη ψυχανάλυση με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο.

Διάβασε αναλυτικά τις θεωρίες του Freud εδώ!

1. Sisters (1973)

Ένα καλτ θρίλερ σε σκηνοθεσία Brian De Palma που αφορά ένα φόνο με μάρτυρα ένα δημοσιογράφο, που παρακολουθούσε κρυφά. Ο φόνος διαπράχτηκε από ένα νεαρό μοντέλο που φαίνεται ότι έχει μια δίδυμη αδελφή… Η ταινία είναι, εν μέρει ένα αφιέρωμα στα έργα του Hitchcock, αφού βρίσκουμε πολλές αναφορές μέσα στην ταινία.

2. Un Chien Andalou (1928)

Τα δεκαεπτά πιο σοκαριστικά λεπτά στην ιστορία του κινηματογράφου. Δεκαεπτά περιβόητα, μεθυστικά λεπτά σουρεαλιστικής, ονειρικής απόλαυσης. Βασισμένο σε όνειρα του Louis Bunuel και του Salvador Dali, ο «Ανδαλουσιανός σκύλος» είναι ένα πείραμα με τους ελεύθερους συνειρμούς δύο εκ των πλέον αναρχικών μορφών της τέχνης του εικοστού αιώνα…

3. A Dangerous Method (2011)

Ο Ελβετός ψυχαναλυτής Καρλ Γιουνγκ αναλαμβάνει να κουράρει τη γοητευτική, σεξουαλικά καταπιεσμένη Σαμπίνα Σπίλρεϊν, η σχέση του με την οποία θα κλονίσει τις προσωπικές αλλά και τις επιστημονικές πεποιθήσεις του.

4. The Enigma of Kaspar Hauser (1974)

Η αληθινή ιστορία ενός νεαρού 16χρονου, που βρέθηκε σε μια κατακόμβη της Γερμανίας του 19ου αιώνα στην κατάσταση ανθρώπινου αγριμιού. Αιχμηρή, σχεδόν ενοχλητική ματιά του Χέρτζογκ στους κοινωνικούς θεσμούς και μηχανισμούς αφομοίωσης. Οι παγεροί ρυθμοί και η αποστασιοποιημένη κάμερα του σκηνοθέτη αφήνουν να ξεγυμνωθεί η δυσκαμψία ενός συστήματος μπροστά σε αυτό το ιδιαίτερο είδος «καθρέφτη» που αποτελεί ο ήρωας, ερμηνευμένος με ανατριχιαστική αληθοφάνεια από τον αινιγματικό Μπρούνο Ες.

5. The Piano Teacher (2001)

Μια αυστηρή καθηγήτρια μουσικής, η οποία μένει με τη μητέρα της κι έχει μάθει να καταπιέζει τις επιθυμίες της, ζει μια κρυφή ηδονοβλεπτική ζωή. Ώσπου ένας νεαρός μαθητής του ωδείου την ερωτεύεται και της δίνει μια μοναδική ευκαιρία να αγαπήσει.

6. Dogtooth (2009)

Σε μια απομονωμένη μονοκατοικία έξω από την Αθήνα ζει μια πενταμελής οικογένεια. Τα τρία παιδιά δεν έχουν βγει ποτέ από το σπίτι και μεγαλώνουν χωρίς κανένα εξωτερικό ερέθισμα. Ο μόνος άνθρωπος που τους επισκέπτεται είναι η Χριστίνα, υπάλληλος στο εργοστάσιο του πατέρα, με σκοπό να κατευνάζει τις σεξουαλικές ορμές του μεγάλου γιου.

Μάθε περισσότερα για την ταινία εδώ!

7. Blue Velvet (1986)

Ο Τζέφρι, που επέστρεψε πρόσφατα στην πατρική του κωμόπολη, βρίσκει ένα κομμένο αφτί κι αποφασίζει να λύσει το μυστήριο που κρύβει. Η έρευνά του τον οδηγεί σε μια μαζοχίστρια τραγουδίστρια κι έναν παρανοϊκό γκάνγκστερ, καθώς και σε ένα σκοτεινό κόσμο διαστροφών και μυστηρίου. Η πρώτη από τις ταινίες του Λιντς που μας εισάγει στην σκοτεινή πλευρά και παράνοια της αμερικανικής επαρχίας.

Δες τις υπόλοιπες ταινίες στην επόμενη σελίδα!

Σελίδες: 1 2

Σχόλια

1 2