Είναι όντως δύσκολο όταν δουλεύεις τόσες ώρες να διαχωρίσεις δουλειά από προσωπική ζωή!

 

Ας είμαστε ειλικρινείς. Η δουλειά που κάνεις καθημερινά ξεκάθαρα επηρεάζει το πώς σκέφτεσαι. Πόσο μάλλον αν πρόκειται για μια δουλειά στην οποία προωθείται ένας συγκεκριμένος τρόπος σκέψης και η ανάπτυξη δεξιοτήτων και νοοτροπιών που μπορεί επαγγελματικά να σε ωφελούν, στην κοινωνική και οικογενειακή σου ζωή όμως είναι πολύ λανθασμένες και οδηγούν σε περίεργα μονοπάτια.

Ας δούμε, λοιπόν, 10 επαγγέλματα που πραγματικά μπορούν να αλλάξουν τον τρόπο που συμπεριφέρεσαι και αυτά που πιστεύεις.

1. Στρατιωτικός

Η δουλειά στον στρατό επηρεάζει πάρα πολύ την συμπεριφορά του ατόμου μέσα στο οικογενειακό περιβάλλον. Όλοι πρέπει να ζουν σε αυστηρή πειθαρχία καθώς συγχέεται στα μάτια του προσώπου η σειρά της οικογένειας με την σειρά στην ταξιαρχία του. Όσο περνά ο καιρός μάλιστα ένας στρατιωτικός γίνεται όλο και πιο σκληρός και κυνικός, ενώ η ικανότητα ενσυναίσθησης χάνεται. Προτιμά να αναλύει τις καταστάσεις με βάση τη λογική και όχι το συναίσθημα. Γι’αυτό είναι τόσο δύσκολο να βρουν ισορροπία όσον αφορά την σχέση τους με την οικογένειά τους.

2. Γιατρός

Το πρόβλημα με τους γιατρούς είναι το πόσο συνηθίζουν την αρρώστια, τον θάνατο και το αποστειρωμένο περιβάλλον και γίνονται όλοι πιο ψυχροί και κυνικοί, φτάνοντας πολλές φορές στα όρια της αδιαφορίας. Η προσπάθεια να κρύψουν τα συναισθήματά τους και να συμπεριφέρονται με ψυχραιμία διευρύνει την συναισθηματική απόσταση από τους γύρω και συνήθως δεν είναι πρόθυμοι να μοιραστούν τα προβλήματά τους. Μην αναφερθούμε στην τάση ξερολίασης.

3. Δάσκαλος/α

Το γεγονός ότι μια δασκάλα καλείται κάθε μέρα να διαχειριστεί μια τόσο μεγάλη ομάδα παιδιών και με τα χρόνια το καταφέρνει όλο και καλύτερα, μπορεί να οδηγήσει σε μια αυστηρότητα στο σπίτι. Tα χαρακτηριστικά που παρατηρούνται σε άτομα που ασκούν αυτό το επάγγελμα είναι μια τάση απολυταρχισμου, συντηρητισμός, διδακτισμός μέσω μονολόγων και συμμόρφωση στους τύπους. Επιπλέον, ακριβώς επειδή συναναστρέφονται όλοι μέρα με παιδιά, αρχίζουν και στους γύρω τους να μιλάνε με τον ίδιο τρόπο, δίνοντας συμβουλές, νιώθοντας την ανάγκη να έχουν τα πάντα προετοιμασμένα και εξηγόντας κάτι πολλές φορές.

4.Επιχειρηματίες

Το να είσαι businessman δεν είναι δουλειά αλλά τρόπος ζωής. Αυτό είναι γεγονός. Αυτή η δουλειά δεν σου αφήνει περιθώρια να είσαι συμβιβαστικός και επιεικής. Για να πετύχεις η δουλειά πρέπει να είναι ο σκοπός και η προτεραιότητα της ζωής σου. Αυτοί οι άνθρωποι σκέφτονται όλο το 24ωρο ιδέες για την εξέλιξη της δουλειάς τους. Μια συνεχής προσπάθεια ανάπτυξης χωρίς τελικό στόχο. Ακριβώς, λοιπόν, αυτός ο τρόπος σκέψης τους οδηγεί στο να πιστεύουν ότι και οι γύρω τους είναι ή θα πρέπει να είναι έτσι, έχοντας πολλές απαιτήσεις από αυτούς και όντας πολύ αυστηροί.

5. Δικηγόροι

 

Το γεγονός ότι επίσης είναι πολύ στην πίεση και προσπαθούν να προλάβουν προθεσμίες και να βρουν λύσεις μέσα σε ένα σύστημα γραφειοκρατίας που δεν βοηθάει μπορεί να τους οδηγήσει σε αγχώδεις διαταραχές και άγχος. Πολλές φορές, λοιπόν, φτάνουν στα όρια της υπερκόπωσης και κρύβουν τα αληθινά τους προβλήματα, ενώ ο τρόπος για να βγάλουν λεφτά πολλές φορές μπορεί να τους οδηγήσει στην διαφθορά.

6. Λογιστές

Είναι πολύ δύσκολο για εκείνους να περάσουν από την δουλειά στην προσωπική ζωή. Έχουν συνηθίσει να δουλεύουν με αριθμούς. Η σχολαστικότητα, λοιπόν, είναι κάτι που επηρεάζει τους λογιστές και στην προσωπική τους ζωή. Όλη αυτή η μονότονη εργασιακή ζωή τους οδηγεί σε απουσία πολιτιστικών ενδιαφερόντων και άγχος για να ολοκληρώνουν τα πάντα όποτε πρέπει. Διαχειρίζονται με συνέπεια τα οικονομικά του σπιτιού και θέλουν πάντα καθαρό και τακτικό περιβάλλον.

7. Δημοσιογράφοι

Όταν βρίσκεται κάποιος στην ενεργή δημοσιογραφία, και μάλιστα στο σκληρό κομμάτι της, πόλεμος, διαφθορά, πολιτική, επηρεάζεται η ψυχολογία του με αρνητικό τρόπο. Δεν μπορούν να μείνουν μακριά απ’όσα γίνονται γύρω τους γιατί κάθε καινούρια πληροφορία μπορεί να είναι πιθανό θέμα. Η δουλειά απαιτεί επικοινωνία με κάθε είδους κόσμο και αυτό πολλές φορές σημαίνει ότι ο συνομιλητής σου θα είναι αδιάφορος και έτσι κουράζεσαι. Η λογοκρισία επίσης καθώς και οι προτιμήσεις του κοινού μπορεί να τον περιορίσουν και να καταλήξει τελείως απογοητευμένος. Επιπλέον το να δουλεύεις χωρίς ωράριο και ο περιστασιακός ύπνος σε εξαντλεί.

8. Ψυχολόγοι

Πολλοί συχνά όσοι σπουδάζουν ψυχολογία το κάνουν για να αναγνωρίσουν και τις δικές τους αδυναμίες και να τις τοποθετήσουν σε ένα πλαίσιο, αποκτώντας εμπειρία και μιλώντας με πολλούς ασθενείς. Κάποια στιγμή εννοείται κουράζονται συναισθηματικά καθώς όλοι απευθύνονται σε εκείνους με τα προβλήματά τους. Επιπλέον, το γεγονός ότι γνωρίζουν ότι ασκούν μεγάλη επίδραση στη ζωή των ασθενών τους μπορεί να τους οδηγήσει σε πολύ άγχος, ειδικά με περιπτώσεις όπως αυτοκτονικές τάσεις κλπ.

9. Eλεύθεροι επαγγελματίες (Freelancers)

Κοινωνικοί και με αυτοπειθαρχία. Μπορεί να γίνουν επιτυχημένοι αν έχουν τα παραπάνω χαρακτηριστικά. Αλλά η συνεχής αβεβαιότητα για ένα σταθερό εισόδημα και το κυνήγι για νέες συνεργασίες μπορεί να αποβούν πολύ κουραστικά για την ψυχολογία κάποιου. Το να δουλεύεις επίσης συνεχώς από το σπίτι μπορεί να σε ρίξει. Τα μη σταθερά ωράρια επίσης είναι πρόβλημα. Γενικά απαιτείται ένας καλός συνδυασμός μεταξύ στιγμών χαλάρωσης και αλλαγής παραστάσεων.

 

10. Αρχιτέκτονες

Φημίζονται για την εμμονή με την δουλειά τους και την τελειομανία τους. Υπάρχει μια πληθώρα αστείων για το πόσο κουρασμένοι φαίνονται συνέχεια. Ξενύχτια στο γραφείο, χωρίς αργίες και έλλειψη ύπνου μπορούν να αποβούν εξαντλητικά. Οι συχνές διαφωνίες με τον πελάτη και τις δημόσιες υπηρεσίες, το αίσθημα ευθύνης, η κρίση ότι δεν κάνουν κάτι δημιουργικό και μεγάλο οδηγούν τελικά στα πρόθυρα της κατάθλιψης.
Πηγή: Brightside

Σχόλια