Τα άλλα 12 βιβλία που σημάδεψαν τη ζωή και το έργο του μεγάλου συγγραφέα!

Δες εδώ το Α’ μέρος του άρθρου με τις προηγούμενες 12 επιλογές του συγγραφέα!

13. “Mόμπι-Ντικ” του Χέρμαν Μέλβιλ

Διάβασε την υπόθεση και περισσότερα για το έργο εδώ.

Αγόρασέ το τώρα εδώ!

14. “Γιοι και εραστές” του Ντ.Χ. Λώρενς

Υπόθεση: Γνώστης προφανώς των νέων τότε θεωριών του Φρόιντ περί οιδιποδείου συμπλέγματος ο Λώρενς τοποθετεί τον πυρήνα της ιστορίας του στη σχέση του νεαρού ήρωα με τη μητέρα του. Παντρεμένη με έναν άξεστο και μέθυσο ανθρακωρύχο η μητέρα, πρώην δασκάλα, αφιερώνει τη ζωή της στους δύο γιους της και προσπαθεί να τους ευαισθητοποιήσει ώστε να ξεφύγουν από την κόλαση του ανθρακωρυχείου. Όταν ο πρώτος γιος πεθαίνει, η μητέρα αφοσιώνεται ολοκληρωτικά στον δεύτερο. Η υπερβολική αυτή μητρική αγάπη έχει αντίκτυπο στην ψυχοσύνθεση του εφήβου. Ο νέος δένεται συναισθηματικά τόσο πολύ με τη μητέρα του ώστε μεγαλώνοντας δεν μπορεί να αναπτύξει τη σεξουαλικότητά του. Οι σχέσεις του με τα κορίτσι είναι προβληματικές.

Αγόρασέ το τώρα με έκπτωση εδώ!

15.”Χίλιες και μία νύχτες” -Ανώνυμος συγγραφέας

Υπόθεση: Οι Χίλιες και Μία Νύχτες στηρίζονται στην κεντρική ιστορία ενός Πέρση βασιλιά, του Σαχριάρ, και της νέας του νύφης. Ο βασιλιάς συγκλονίζεται όταν ανακαλύπτει ότι η γυναίκα του αδελφού του είναι άπιστη και όταν ανακαλύπτει ότι και η δική του γυναίκα ήταν επίσης άπιστη, και μάλιστα με ένα δούλο του παλατιού, την εκτελεί. Όμως ήταν τόσο μεγάλη η πίκρα του και η θλίψη του, ώστε έγινε μισογύνης πιστεύοντας ότι όλες οι γυναίκες είναι ίδιες. Έτσι, ο βασιλιάς Σαχριάρ άρχισε να παντρεύεται κάθε μέρα και μία παρθένα, την οποία εκτελούσε το επόμενο πρωί ώστε να μην έχει την ευκαιρία να τον ατιμάσει.

Χωρίζεται σε 7-12 τόμους ανάλογα με την έκδοση.

Αγοράστε τον 1ο τόμο τώρα εδώ!

16. “Άνθρωποι και Ποντίκια” του Τζον Στάινμπεκ

Υπόθεση: Στην Αμερική του μεσοπολέμου, του Κραχ, ο γιγαντόσωμος κι απλοϊκός Λένι κι ο μικρόσωμος κι έξυπνος Τζορτζ γυρνούν από τόπο σε τόπο, πλανήτες, αναζητώντας δουλειά. Ο Λένι δεν μπορεί να ξεχωρίσει το σωστό από το λάθος και του αρέσει ν’ αγγίζει τα απαλά πράγματα – τη γούνα ενός ζώου, τα μαλλιά μιας κοπέλας. Οι δυο αταίριαστοι αλλά αχώριστοι φίλοι πιάνουν δουλειά σ’ ένα αγρόκτημα, και εκεί, με αφορμή την όμορφη γυναίκα του μοχθηρού Κέρλι, που είναι ο γιος του αφεντικού, μια τραγωδία ξετυλίγεται.

Αγόρασέ το τώρα εδώ !

17. “Τα σταφύλια της οργής” του Τζον Σταίνμπεκ

Υπόθεση:   Τα Σταφύλια της οργής είναι η ιστορία μιας από τις χιλιάδες οικογένειες του αμερικανικού Νότου που έχασαν τα πάντα στη διάρκεια της Μεγάλης Ύφεσης, όταν καταστράφηκαν οι σοδειές τους από την παρατεταμένη ξηρασία και από τους θυελλώδεις ανέμους. Με τα λιγοστά υπάρχοντά τους φορτωμένα σε ένα σαραβαλιασμένο φορτηγάκι ταξιδεύουν προς τη Γη της Επαγγελίας, την Καλιφόρνια, ελπίζοντας να βρουν δουλειά και ψωμί. Μα ακόμα και όταν φτάνουν στον προορισμό τους, δεν αργούν να αντιληφθούν ότι τα πράγματα δεν ήταν όπως είχαν ελπίσει.

Αγόρασέ το τώρα με έκπτωση εδώ!

18. “Καπνοτόπια” του Έρσκιν Κάλντγουελ

Υπόθεση: “Είναι μια σπάνια χαρά να ‘χουν περάσει δέκα χρόνια και συ, κοιτώντας πίσω σου, να μπορείς να βλέπεις σαν σήμερα πως έπιασε ρίζες ο πρώτος σπόρος ενός μυθιστορήματος.
Θυμάμαι ολοζώντανα, και δε θα το ξεχάσω ποτέ, πώς πιάσαν τις πρώτες τους ρίζες ΤΑ ΚΑΠΝΟΤΟΠΙΑ.
Περπάταγα σ’ έναν σκονισμένο καρόδρομο που τραβάει μες από τσαλόχαρτα. Είμουνα στη Γεωργία, κάτων από το Πιεντμόντ και βάδιζα μέσα στην κάψα του μεσοκαλόκαιρου.
Βρισκόμουνα στον τόπο που γεννήθηκα, ανάμεσα στις διαβρωμένες αργυλώδεις πλαγιές και στους γυμνούς αμμόλοφους, βρισκόμουνα σε μια χώρα που ήξερα απ’ τα παιδικά μου χρόνια.
Ολόγυρά μου έβλεπα τις μπαμπακιές κολοβομένες, ατροφικές και στρεβλές να πασκίζουν μάταια να ζήσουν στα κουρασμένα χώματα.
Ο τόπος ήταν έρημος.” (Από το οπισθόφυλλο)

Αγόρασέ το τώρα μόνο με 7,98 ευρώ εδώ!

19. “Stories” της Κάθριν Μάνσφιλντ

Yπόθεση: Μια αντιπροσωπευτική συλλογή πολλών σύντομων ιστοριών της, που αποτέλεσαν επανάσταση για την θέση των φύλων.

Αγόρασε τώρα την συλλογή εδώ!

20. “Manhattan Transfer” του Τζον Ντος Πάσσος

Υπόθεση: Μια εξπρεσιονιστική εικόνα της Νέας Υόρκης το 1920 με περιγραφές της ζωής ευπόρων και μεταναστών που παλεύουν να γίνουν μέρος του μοντερνισμού και τελικά καταστρέφονται από αυτόν.

Αγόρασε τώρα το βιβλίο εδώ!

21. “Η Κυρία Νταλογουέι” και 22. “Ορλάντο” της Βιρτζίνια Γούλφ

Ότι έχει γράψει η συγκεκριμένη αποτελεί ένα αριστούργημα. Ειδικά το Ορλάντο ΠΡΕΠΕΙ να το διαβάσετε.

Υπόθεση πρώτου: Στο κοσμοπολίτικο Λονδίνο του 1923 η μεσήλικη Κλαρίσα Νταλογουέι, ως άψογη οικοδέσποινα, προετοιμάζει άλλη μία κοσμική συγκέντρωση όταν δέχεται την απρόσμενη επίσκεψη του νεανικού έρωτά της Πίτερ Γουόλς. Η άφιξή του αναστατώνει την ήσυχη και βολεμένη ζωή της, που, πολλά χρόνια πριν, η Κλαρίσα είχε επιλέξει κάνοντας έναν γάμο με τον Ρίτσαρντ Νταλογουέι, μέλος του Κοινοβουλίου. Επανεκτιμά τις επιλογές της και συνειδητοποιεί ότι επέλεξε μια συζυγική ζωή χωρίς συγκινήσεις, περιορίζοντας τις φιλοδοξίες της στον τίτλο της “τέλειας οικοδέσποινας”.

Υπόθεση δεύτερου:  Κατά το διάστημα της μακραίωνης ζωής του ο Ορλάντο, στην αρχή σαν άντρας κι ύστερα σαν γυναίκα, δοκιμάζει όλες τις εμπειρίες – την αγωνία και το πάθος της καλλιτεχνικής δημιουργίας, τις χαρές και τις λύπες του έρωτα, τη λαχτάρα για δόξα, την απογοήτευση από τους ανθρώπους, την καταφυγή στη φύση και στα ζώα, τη μοναξιά και την περισυλλογή, εξωτικές περιπέτειες, την εύνοια των ισχυρών, πλούτη και μεγαλεία, την μποέμικη ζωή των τσιγγάνων… – όλες τις εμπειρίες εκτός από τη γέννηση και το θάνατο (ή μήπως η αλλαγή φύλου μπορεί να θεωρηθεί σαν μια γέννηση ή ένας θάνατος;)

Επειδή πρέπει να τα διαβάσεις και να μείνουν στην βιβλιοθήκη σου, αγόρασέ τα τώρα από 3,93 ευρώ εδώ και εδώ!

23. “Oδυσσέας” του Τζέιμς Τζόις

Υπόθεση: Ο “Οδυσσέας” είναι ο απολογισμός μιας μοναδικής μέρας, της 16 Ιουνίου 1904. Ο χώρος είναι συγκεκριμένος, το Δουβλίνο. Ένας πολίτης αυτής της πόλης, ο Λεοπόλδος Μπλουμ, ξυπνάει το πρωί και φεύγει για τη δουλειά του. Οι κοινωνικές, οι επαγγελματικές και οι συναισθηματικές υποχρεώσεις του καθυστερούν την επιστροφή του μέχρι τις πρώτες ώρες της επόμενης ημέρας. Αυτή η αργοπορία επιστροφής δεν συνιστά τη μοναδική ομοιότητα με το αρχαϊκό του πρότυπο.

Δυσνόητο αλλά διαχρονικά κλασσικό.

Αγόρασέ το τώρα εδώ!

24. “Portrait of Jennie” του Robert Nathan

Yπόθεση: Ένας καλλιτέχνης που παλεύει με την κατάθλιψη συναντά μια κοπέλα στο πάρκο, η οποία τον εμπνέει να ζωγραφίζει πορτραίτα και όχι τοπία. Όποτε την ξανασυναντά η κοπέλα φαίνεται να βρίσκεται σε διαφορετικές ηλικίες, ξεγλιστρώντας ανάμεσα στον χρόνο.

Δυστυχώς δεν υπάρχει ελληνική έκδοση.

 

Σχόλια