Ο Γιώργος Αχιλλιάς μας συστήνει το TEDxUAegean μέσα από τη δική του μοναδική εμπειρία στο θεσμό!

Για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά, το TEDxUniversityoftheAegean είναι έτοιμο να κάνει την επανεμφάνισή του στις 11 Μαρτίου στο θέατρο Απόλλων, στην Ερμούπολη της Σύρου. Όμως, θέλουμε να μάθουμε κάποια βαθύτερα μυστικά από κάποιους ανθρώπους, οι οποίοι πρωταγωνίστησαν τα περασμένα χρόνια.

Πάμε να γνωρίσουμε το TEDxUAegean και τη Σύρο μέσω του Γιώργου Αχιλλιά!

Ονομάζομαι Γιώργος Αχιλλιάς, δουλεύω στο Λονδίνο και ασχολούμαι με την ανάλυση των μοντέλων συμπεριφοράς και ανταλλαγής πληροφορίας μεταξύ των υποδομών μιας έξυπνης πόλης και των χρηστών της. Ταυτόχρονα, είμαι διδακτορικός ερευνητής στο Πολυτεχνείο Κρήτης.

Η ομιλία μου στο TEDxUniversityoftheAegean είχε να κάνει με την δημιουργία έξυπνων κόσμων, που όχι μόνο αντιλαμβάνονται τις ανάγκες μας σαν χρήστες αυτών, αλλά βασισμένοι στην τεχνολογία που τους κινεί, μπορούν να αρχίσουν να νοιάζονται για εμάς.

Μόλις δέχθηκα το mail με την πρόταση αντέδρασα με ενθουσιασμό, καθώς γνώριζα και τον θεσμό των TEDx πολύ καλά, αλλά και έχω παρακολουθήσει TED στο παρελθόν. Το να βρεθώ λοιπόν κι εγώ πάνω στον κόκκινο κύκλο και να μοιραστώ με το κοινό του πανεπιστήμιου και εσάς αυτά που με ενθουσιάζουν, ήταν κάτι μοναδικό.

Γνωρίζοντας το TEDxUAegean και τη Σύρο μέσω του Γιώργου Αχιλλιά!
Αυτό που με εξίταρε και απάντησα θετικά, δεν ήταν μόνο το θέμα, που ήταν πολύ ενδιαφέρον, η πρωτοβουλία και ο χώρος τέλεσης του TEDxUAegean, αλλά το πιο σημαντικό το πάθος και το μεράκι των διοργανωτών. Το να αφήσω την δουλειά μου και να ταξιδέψω στην Σύρο, δεν ήταν εύκολο, όμως δεν είμαστε για τα εύκολα, αλλά για τα όμορφα και απαιτητικά.

Φτάνοντας στο νησί, αυτό που με εντυπωσίασε ήταν το ίδιο το νησί. Μου φάνηκε υπέροχο, ένας τόπος αρχοντικός. Η εποχή, δε, που έγινε η εκδήλωση ήταν εξόχως όμορφη. Καθώς μόλις είχε τελειώσει ο χειμώνας και έβλεπες παντού την όρεξη και την προσμονή για τις φωτεινές μεγάλες ζεστές μέρες που ερχόντουσαν. Επίσης, βρήκα ένα τρομερά φιλόξενο περιβάλλον, αν εξαιρέσουμε το γεγονός ότι ακόμα καπνίζουν σε κλειστούς χώρους, κατά τ’ άλλα όλα ήταν πολύ όμορφα. Όλη η πόλη της Ερμούπολης ζούσε στο ρυθμό της διοργάνωσης. Το δωμάτιο ήταν ξεχωριστά καλό, το φαγητό παντού υπέροχο. Γενικά ένας χώρος και ένας τόπος πολύ ξεχωριστός.

Γνωρίζοντας το TEDxUAegean και τη Σύρο μέσω του Γιώργου Αχιλλιά!

Οι πρόβες για την ομιλία μου και η συναναστροφή μου με την ομάδα, με βοήθησαν να αποβάλω το άγχος και να γεμίσω με προσμονή. Όλοι θέλουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και κάνουμε ότι μπορούμε γι’ αυτό. Ένα δευτερόλεπτο πριν βγω στη σκηνή, ένιωθα φανταστικά. Ο χώρος της εκδήλωσης είναι μαγικός, οπότε ένιωθα σαν ένας μικρός ροκ σταρ, έτοιμος να απευθυνθώ σε ένα πολύ ιδιαίτερο κοινό. Ένα δευτερόλεπτο μετά, ένιωθα ότι είχα, αλλά και ότι δεν είχα, μεταδώσει το νόημα της ομιλίας μου. Ναι, γιατί είχα πει ότι μπορούσα να πω μέσα σε 13 λεπτά, και όχι γιατί ποτέ ο χρόνος δεν θα είναι αρκετός γι’ αυτά τα θέματα.

Το συναίσθημα που μου άφησε το TEDxUAegean και γενικότερα το κλίμα στο νησί, ήταν της δημιουργίας. Η σχολή του Πανεπιστήμιου Αιγαίου είναι ο,τι πιο σύγχρονο σε θεματική. Εδώ στο Λονδίνο οι πάντες μιλούν για το πώς πρέπει να σχεδιάζουμε πράγματα, υπηρεσίες και οικοσυστήματα, έχοντας τον χρήστη πάντα στο κέντρο, την εμπειρία πάντα σαν πυξίδα, και το τμήμα στην Σύρο το κάνει αυτό. Το κλίμα στο νησί, απλά όμορφο, χαλαρό, με ανυπομονησία για το καλοκαίρι.

Γνωρίζοντας το TEDxUAegean και τη Σύρο μέσω του Γιώργου Αχιλλιά!

Σε λιγότερο από ένα μήνα στον ίδιο φανταστικό χώρο θα έρθει για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά το TEDxUAegean με ένα πολύ ιδιαίτερο θέμα. Απλά να καταλάβουμε γρήγορα, ότι τίποτα στον κόσμο δεν είναι γραμμικό, αλλά τα πάντα είναι δυναμικά, με διαφορετικά σημεία αναφοράς, ταχύτητες, ενέργειες.

Μάθε κι εσύ για ό,τι συνέβη στο περσινό TEDxUAegean εδώ!

Σχόλια