3 πεντανόστιμες συνταγές για την Καθαρά Δευτέρα 2018!

Δεν ξέρουμε για εσάς, αλλά εμείς το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας το λατρεύουμε. Είναι λίγο διαφορετικό από τα συνηθισμένα βρε αδερφέ! Λαγάνα, ταραμοσαλάτα, γαριδομακαρονάδα, ντολμαδάκια γιαλατζί, σπανακόπιτα, καλαμαράκια τηγανιτά… τι καλύτερο;

Αν έχει και καλό καιρό τι καλύτερο να μαζευτείτε με τους φίλους σας, να φτιάξετε 5 πράγματα και να φάτε όλοι μαζί κάνοντας πικ-νικ!

Γι’αυτό, λοιπόν, σας δίνουμε 3 κλασσικές συνταγές στην εύκολη εκδοχή τους για την Καθαρά Δευτέρα 2018 και για εσάς που δεν έχετε ιδιαίτερη εμπειρία!

1.Χταπόδι με κοφτό μακαρονάκι

Υλικά

  • 1 χταπόδι 900-100 γρ. περίπου φρέσκο ή κατεψυγμένο
  • 1/4 φλ. τσαγιού κρασί μαδέρα ή μαυροδάφνη
  • 3/4 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 1 καρότο τριμμένο
  • ¾ ποτηράκι κρασιού λευκό ξηρό κρασί
  • 1 κουτί ντοματάκια κονκασέ
  • 1 κ.σ. ντοματοπελτέ
  • 1 κ.γ. ζάχαρη
  • μια πρέζα μπαχάρι
  • 2-3 στικ γαρύφαλλα
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 400 γρ. κοφτό μακαρονάκι
  • αλάτι – πιπέρι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι και μαϊντανό ψιλοκομμένο για πασπάλισμα (προαιρετικά)

Εκτέλεση

  1. Καθαρίζετε καλά το χταπόδι, αφαιρώντας τα δόντια και τα μάτια. Σε μια κατσαρόλα βάζετε το χταπόδι, το κρασί μαδέρα και το 1 φύλλο δάφνης και το βράζετε σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσει καλά. Κατά τη διάρκεια του βρασίματος προσθέτετε, σταδιακά, επιπλέον ζεστό νερό. Βγάζετε το χταπόδι από τη κατσαρόλα και το κόβετε σε μικρά κομμάτια.
  2. Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα και σοτάρετε, σε μέτρια φωτιά, τα κρεμμύδια με το καρότο μέχρι να μαλακώσουν και μελώσουν. Προσθέτετε το χταπόδι σε κομμάτια και ανακατεύετε για 2 λ. Σβήνετε με το κρασί και μόλις αναπνεύσει, προσθέτετε τα ντοματάκια, το πελτέ, τη ζάχαρη, το μπαχάρι, το 2ο φύλλο δάφνης, τα γαρυφαλάκια, 2 φλ. τσαγιού νερό ή ζωμό λαχανικών και αλατοπίπερο. Σκεπάζετε τη κατσαρόλα και αφήνετε να σιγοβράσει η σάλτσα σας για 20 λ περίπου.
  3. Στη συνέχεια προσθέτετε αρχικά 1 φλ. τσαγιού ζεστό νερό και μόλις κοχλάσει ρίχνετε το μακαρονάκι και το ανακατεύετε συχνά να μη κολλήσει. Έχετε στο βραστήρα καυτό νερό και το προσθέτετε σταδιακά, λίγο τη φορά, στη κατσαρόλα μέχρι να βράσει το ζυμαρικό σας και γίνει αλ τέντε. Μη ρίξετε πολύ νερό από την αρχή για να μην παραβράσει και λασπώσει το μακαρονάκι.
  4. Σερβίρετε σε μερίδες και πασπαλίζετε με ψιλοκομμένο μαϊντανό και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

2. Οι τέλειες γαρίδες με σπαγγέτι

Υλικά

  • 4 κ.σ. βούτυρο κρύο (2 κ.σ. + 2 κ.σ. χωριστά)
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 3-4 σκελίδες σκόρδο, πολτοποιημένες
  • 1/2 κ.γ. νιφάδες τσίλι (κόκκινης καυτερής πιπεριάς)
  • 1/2 φλ. τσαγιού λευκό ξηρό κρασί
  • αλάτι, πιπέρι
  • 1/2 κιλό μεγάλες γαρίδες, καθαρισμένες
  • 1 λεμονιού το ξύσμα και το χυμό
  • 1/4 φλ. τσαγιού ψιλοκομμένα φρέσκα φύλλα μαϊντανού
  • 300 γρ. σπαγγέτι Νο. 12 ή 10
  • 1/4 φλ τσαγιού τριμμένη παρμεζάνα (προαιρετικά)

Εκτέλεση

  1. Βάζετε το σπαγγέτι σας να βράσει σε κοχλαστό, αλατισμένο νερό, σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Όταν είναι έτοιμο, κρατάτε 1/2 φλ. από το νερό που το βράσετε και το στραγγίζετε.
  2. Εν τω μεταξύ, καθαρίζετε τις γαρίδες βγάζοντας με μια οδοντογλυφίδα το εντεράκι τους. Αφαιρείτε το κεφάλι και τα κελύφη αφήνοντας το τελευταίο κέλυφος με την ουρίτσα. Τις αλατίζετε ελαφρώς και τις αφήνετε στην άκρη.
  3. Σε ένα μεγάλο, βαθύ τηγάνι ζεσταίνετε, σε μέτρια φωτιά, τις 2 κ.σ. βούτυρο με το ελαιόλαδο. Μόλις ζεσταθούν ρίχνετε το πολτοποιημένο σκόρδο και τις νιφάδες τσίλι και ανακατεύετε για 1 λ περίπου ή μέχρι να βγάλουν τη γεύση και το άρωμά τους.
  4. Ρίχνετε το λευκό κρασί, το αλάτι και πιπέρι, χαμηλώνετε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή και αφήνετε το μείγμα κρασιού να σιγοβράσει για 2-3 λ ή μέχρι να μειωθούν λίγο τα υγρά. Προσθέτετε τις γαρίδες και τις μαγειρεύετε, σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συχνά για 2-4 λ ανάλογα με το μέγεθός τους. Οι γαρίδες δε θέλουν πολύ μαγείρεμα γιατί θα σφίξουν.
  5. Τέλος; ρίχνετε το ξύσμα και χυμό λεμονιού και τις υπόλοιπες 2 κ.σ. βούτυρο και ανακατεύετε μέχρι να λιώσει το βούτυρο και συνδυαστούν τα υλικά. Δοκιμάζετε στο αλάτι και αν απαιτείτε προσθέτετε λίγο και πασπαλίζετε τις γαρίδες με το ψιλοκομμένο μαϊντανό και επιπλέον νιφάδες τσίλι. Επίσης μπορείτε να εμπλουτίσετε τη σάλτσα σας, αν απαιτείται, με λίγο από το νερό που βράσατε το σπαγγέτι σας.
  6. Σερβίρετε το σπαγγέτι σε πιατέλα, το πασπαλίζετε, προαιρετικά με τριμμένη παρμεζάνα και από πάνω απλώνετε τις γαρίδες με τη σάλτσα τους. Απολαύστε το!!!

3. Καλαμάρια γεμιστά

Υλικά

  • 6 μεγάλα καλαμάρια
  • 1 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • 1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 κ.σ. σταφίδες
  • 1 φλ. τσαγιού ρύζι καρολίνα
  • 3/4 φλ. τσαγιού λευκό κρασί
  • αλάτι πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Καθαρίζετε τα καλαμάρια αφαιρώντας από μέσα τα εντόσθια. Κόβετε το κεφάλι με τα πλοκάμια του, τα ψιλοκόβετε και τα τοποθετείτε σε απορροφητικό χαρτί.
  2. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνετε το μισό ελαιόλαδο, σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία και σοτάρετε το ξερό κρεμμύδι μαζί με τα φρέσκα κρεμυδάκια, ανακατεύοντας για 2 λ περίπου. Προσθέτετε και τα πλοκάμια και συνεχίζετε το σοτάρισμα για 4 λ ακόμη.
  3. Σβήνετε με το μισό κρασί και μόλις “αναπνεύσει” προσθέτετε το μισό μαϊντανό, το ρύζι και τις σταφίδες και ανακατεύετε για 2 λ. Ρίχνετε 2 1/2 φλιτζάνια νερό και μόλις πάρει βράση, χαμηλώνετε τη φωτιά και με ξεσκέπαστη τη κατσαρόλα αφήνετε το φαγητό να βράσει μέχρι να απορροφηθούν σχεδόν όλα τα υγρά του.
  4. Όταν η γέμιση είναι έτοιμη, αφαιρείτε τη κατσαρόλα από τη φωτιά αλατοπιπερώνετε και αφήνετε τη γέμιση να κρυώσει. Μόλις κρυώσει γεμίζετε τα καλαμάρια, ένα ένα, προσεκτικά, με τη βοήθεια ενός μικρού κουταλιού, φροντίζοντας να μη τα γεμίσετε μέχρι επάνω. Τα κλείνετε επάνω με μια οδοντογλυφίδα για να μη χυθεί η γέμιση και τα τοποθετείτε σε λαδωμένο πυρίμαχο σκεύος.
  5. Περιχύνετε τα καλαμάρια με το υπόλοιπο κρασί και το υπόλοιπο λάδι, τα αλατοπιπερώνετε, τα πασπαλίζετε με τον υπόλοιπο μαϊντανό και σκεπάζετε καλά το πυρίμαχο σκεύος με αλουμινόχαρτο.
  6. Ψήνετε τα καλαμάρια σε προθερμασμένο στους 180 βαθμούς φούρνο για 30 λ. Αφαιρείτε το αλουμινόχαρτο και συνεχίζετε το ψήσιμο για 15 λ ακόμα μέχρι να ροδίσουν εξωτερικά τα καλαμάρια. Τα βγάζετε από το φούρνο τα χαράσετε στην επιφάνειά τους και τα σερβίρετε με πράσινη σαλάτα.

Πηγή: sintayes.gr

Σχόλια