Αν δραστηριοποιείσαι στον κλάδο της Πληροφορικής, μάθε ακριβώς τι δεξιότητες χρειάζεσαι, για να σε προσλάβει η Google στο δυναμικό της!
Επιμέλεια: Φωτεινή Καρέτση
Όλοι έχουμε φανταστεί να δουλεύουμε κάποια στιγμή στον μεγαλύτερο ιντερνετικό κολοσσό, την Google. Φυσικά, οι χρηματικές απολαβές παίζουν καθοριστικό ρόλο, καθώς ο μέσος ετήσιος μισθός ξεκινά από $70,000 και οι απολαβές των software engineers ανέρχονται σε τουλάχιστον $120,000.
Βέβαια, η κατάκτηση μιας τέτοιας θέσης εργασίας δεν είναι εύκολη υπόθεση. Η εταιρεία λαμβάνει περισσότερες από 2,5 εκατομμύρια αιτήσεις εργασίας ετησίως, ωστόσο, μόλις 4000 αιτούμενοι προσλαμβάνονται από την εταιρεία.
Για να σε βοηθήσει λιγάκι περισσότερο, η ομάδα της Google έχει ανακοινώσει μια λίστα από δεξιότητες που απαιτούνται στο έπακρο από τους υποψήφιους μηχανικούς για μια τέτοια θέση εργασίας.
Πέρα από τις βασικές σπουδές Πληροφορικής που μπορεί να κατέχεις, το “κλειδί” για την επιτυχία κρύβεται στην αυτοβελτίωση μέσω της αυτοδιδαχής, τόσο σε θεωρητικό όσο και σε πρακτικό επίπεδο.
Παρακάτω, παραθέτουμε τα ταλέντα που χρειάζονται στο έπακρο για να “κατακτήσεις μια ονειρική δουλειά” στην Google.
1. Να είσαι πολύ καλός γνώστης των βασικών θεμάτων της Πληροφορικής. Εάν φοιτάς σε αντίστοιχη πανεπιστημιακή σχολή, αυτό θα σου φαίνεται παιχνιδάκι. Αν όχι, υπάρχει μια πληθώρα διαδικτυακών προγραμμάτων και διαλέξεων, όπως τα courses που υπάρχουν στο Udacity.
2. Απαραίτητη η γνώση τουλάχιστον μιας αντικειμενοστραφούς γλώσσας προγραμματισμού. Java, C++ και Python είναι οι top επιλογές σύμφωνα με τις κατατάξεις που ανακοινώνονται κάθε χρόνο, με τεράστια χρησιμότητα και εφαρμογή. Φυσικά, υπάρχει μεγάλη ποικιλία μαθημάτων για τις γλώσσες αυτές στο Διαδίκτυο.
3. Μάθε κι άλλες γλώσσες προγραμματισμού. Η εκμάθηση όλων των γλωσσών προγραμματισμού είναι ανέφικτη αλλά όσες περισσότερες προσθέτεις στο βιογραφικό σου, τόσο πλουσιότερο γίνεται. Ιδιαίτερα χρήσιμες γλώσσες αποδεικνύονται οι Javascript, PHP, Ruby, C# (top trendinds για web developing) και C.
4. Τέσταρε τον κώδικά σου. Η Google σε θέλει “ακαταμάχητο” tester, καθώς πρέπει να βρίσκεις τα λάθη, να σχεδιάζεις τεστ και να κάνεις το λογισμικό σου να αποτύχει. Μάθε τέτοιες τεχνικές εδώ.
5. Απόκτησε υπόβαθρο στα Διακριτά Μαθηματικά. Οι πολλές εφαρμογές της λογικής και των Διακριτών Μαθηματικών στην επιστήμη της Πληροφορικής απαιτούν την απόκτηση προχωρημένων μαθηματικών γνώσεων. Προτασιακή και κατηγορηματική λογική, θεωρία συνόλων, θεωρία αριθμών και κρυπτογραφία, αναδρομή, πιθανότητες και τεχνικές απαρίθμησης, θεωρία γραφημάτων και αναγωγές είναι μερικά από τα θέματα που πραγματεύονται τα Διακριτά Μαθηματικά και μπορείς να διδαχθείς και online στο MIT.
6. Κατανόηση αλγορίθμων και δομών δεδομένων. Η Google ζητά να κατανοείς πλήρως έννοιες όπως στοίβες, ουρές, σωροί και αλγόριθμοι ταξινόμησης όπως quicksort, mergesort και heapsort.
7. Γνώρισε εκτενώς τα λειτουργικά συστήματα. Γιατί μεγάλο μέρος της δουλειάς σου τα αφορά.
8. Γίνε γνώστης της τεχνητής νοημοσύνης. H Google λατρεύει τα ρομπότ, οπότε χρειάζεσαι οπωσδήποτε τις ανάλογες γνώσεις.
9. Μάθε να δημιουργείς τους δικούς σου compilers (μεταγλωττιστές). Το Πανεπιστήμιο του Stanford υποστηρίζει ότι “θα μάθεις πως ένα ένα πρόγραμμα γραμμένο σε γλώσσα υψηλού επιπέδου κατάλληλα σχεδιασμένο για τους ανθρώπους μεταφράζεται συστηματικά σε ένα πρόγραμμα σε γλώσσα μηχανής κατάλληλο για τον υπολογστή”.
10. Μάθε κρυπτογραφία. Γιατί ο διαδικτυακός χώρος είναι υπερβολικά ευάλωτος και η ασφάλεια είναι ζωτικής σημασίας. Εμείς έχουμε τη λύση και γι’ αυτό εδώ.
11. Μάθε παράλληλο προγραμματισμό. Επειδή η διεξαγωγή τεράστιων υπολογισμών ταυτόχρονα είναι υπερβολικά ισχυρό όφελος, εξοικειώσου με τις έννοιες των νημάτων, των πολλών πυρήνων και των παράλληλων διεργασιών.
Ωστόσο, πέρα από τις επιστημονικές σου δεξιότητες, μην ξεχνάς ότι η προσωπικότητά σου είναι αυτή που θα παίξει εξίσου σημαντικό ρόλο για την απόκτηση μιας τέτοιας θέσης εργασίας, πέρα από το “βαρύ” βιογραφικό σου!