Βασικά φωτογραφικά tips για να βγάζεις τουλάχιστον αξιοπρέπεστατες φωτογραφίες!

Σε περίπτωση που σου ξέφυγαν δεν εδώ το πρώτο μέρος με άλλα 10 αντίστοιχα φωτογραφικά tips.

Συνεχίζουμε, λοιπόν!

1. Προσοχή στην ώρα που βγαίνει η φωτογραφία. Εννοείται πώς καλές φωτογραφίες μπορείς να βγάλεις όλες τις ώρες, ωστόσο, είναι κάποιες ώρες της ημέρας που θα αναδείξουν από μόνες τους το υλικό σου. Οι φωτογράφοι τις αποκαλούν “μπλε ή χρυσή ώρα”.

Η “Μπλε ώρα” είναι μία ώρα πριν την ανατολή του ήλιου και μία ώρα μετά την δύση. Το ανθρώπινο μάτι δεν εντυπωσιάζεται από τα χρώματα εκείνες τις ώρες. Οι φωτογραφίες όμως βγαίνουν με μια απαλή μπλε σκιά πάνω τους.

Η “Χρυσή ώρα” είναι μια ώρα μετά την ανατολή και μία ώρα πριν την δύση του ήλιου. Ο ήλιος τότε βρίσκεται πολύ χαμηλά στον ορίζοντα και κάνει τα πάντα να χρυσίζουν. Αυτό το απαλό φως, λοιπόν, κάνει τα πορτραίτα να φαίνονται πολύ πιο όμορφα.

2. Μπορεί για τους επαγγελματίες να είναι προφανές, αλλά οι φωτογραφίες το βράδυ βγαίνουν λίγο πιο θολές και ορίστε πώς θα το λύσετε. Για να βγει μια φωτογραφία η κάμερα χρειάζεται μια “δόση φωτός”. Επομένως, τις βραδινές ώρες μια κάμερα χρειάζεται περισσότερη ώρα για να βρει επαρκή φωτισμό. Επομένως, προσπαθήστε το βράδυ αφενός να στηρίζετε κάπου την κάμερά σας, αλλά και να λέτε στον φωτογραφιζόμενο να περιμένει ακίνητος για λίγη περισσότερη ώρα.

3. Μην βγάζετε φωτογραφίες μπροστά από τον ήλιο. Το φως πρέπει να είναι πίσω απ΄τον φωτογράφο ώστε να φωτίζεται το πρόσωπο του μοντέλου.

4. Παρατηρήστε τις λακκούβες με νερά και γενικά το υγρό στοιχείο. Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για να βγάλετε πολύ όμορφες φωτογραφίες με αντικατοπτρισμούς κτηρίων ή φύσης. Μην φοβάστε, λοιπόν, να καθίσετε κάτω και να βάλετε την κάμερα πολύ κοντά στο νερό. Αν έχετε μάλιστα και περιστροφή στο κινητό ή την κάμερα είστε πολύ τυχεροί.

Δες εδώ τους πιο όμορφους αντικατοπτρισμούς σε φωτογραφίες!

5. Πειραματιστείτε με τις χαμηλότερες και υψηλότερες γωνίες λήψης. Θα ανακαλύψετε ότι έχετε πολύ ενδιαφέρουσες επιλογές.

6. Μερικές φορές το πιο απλό που μπορείτε να κάνετε για μια καλή λήψη, είναι να περιμένετε. Περιμένετε μέχρι να φύγει ο πολύς κόσμος από το φόντο σας ή μέχρι να περάσει κάποιο όμορφο τρένο ή λεωφορείο. Ξοδέψτε χρόνο αναζητώντας μια καλή ιδέα λήψης.

7. Πολλοί νομίζουν ότι το να κάνεις τις φωτογραφίες σου πιο φωτεινές χρησιμοποιώντας φίλτρα είναι πολύ καλύτερο. Κι όμως, αυτές οι φωτογραφίες μοιάζουν υπερβολικά ψεύτικες. Κράτα τα λευκά σημεία, λευκά. Δείτε το παράδειγμα με τις ρίγες στον δρόμο της φωτογραφίας για να καταλάβετε.

8. Μην υποτιμάτε τα εργαλεία editing. Υπάρχουν κάποια πραγματικά πολύ απλά στην λειτουργία, όπως το Adobe Lightroom. Αν βγάζετε από το κινητό σας χρησιμοποιήστε τα VSCO και Snapseed.

9. Όταν τελειώσετε και με το editing και είστε έτοιμοι να αποθηκεύσετε την φωτογραφία, χαμηλώστε την ένταση όλων των εφέ κατά 30%. Αυτό θα κάνει το αποτέλεσμα να φαίνεται πολύ πιο φυσικό.

10. Εξασκηθείτε! Όσο περισσότερες φωτογραφίες βγάζετε, τόσο το καλύτερο.

Extra

Ας συγκρίνουμε αυτές τις 2 φωτογραφίες από το ίδιο μέρος στην Νορβηγία!

Σαφώς, συμφωνούμε όλοι ότι η 2η είναι πολύ καλύτερη! Κι όμως, είναι το ίδιο μέρος. Ποια η διαφορά;

1.Ο φωτογράφος αφιέρωσε περισσότερο χρόνο στο να βρει την κατάλληλη γωνία. Και το πέτυχε!

2.Έχει βάλει ένα βασικό αντικείμενο στο κάδρο. Τον βράχο που στην πρώτη φωτογραφία δεν υπάρχει.

3. Περίμενε την ώρα που ο ήλιος θα φωτίζει το κεντρικό του αντικείμενο.

Και ιδού!

 

Σχόλια