Η ιδανική αναλογία για μια καλή σχέση!

Ο ψυχολόγος  John Gottman ήταν ο πρώτος που μελέτησε την επίδραση των αρνητικών κριτικών και σχολίων σε μια σχέση, βάζοντας στο παιχνίδι και τα μαθηματικά. Μέσα σε 40 χρόνια, υπήρξε σύμβουλος γάμου για πάνω από 3000 ζευγάρια και ισχυρίζεται πώς με βάση τις αναλογίες των θετικών και αρνητικών σχολίων και των αντίστοιχων συναισθημάτων που δημιουργούν μπορούσε να προβλέψει την πιθανότητα διαζυγίου με ακρίβεια 90%.

Μεταγενέστερα, ο ψυχαναλυτής Marcial Francisco Losada, αφού υπήρξε σύμβουλος σε εκατοντάδες επιχειρήσεις, όρισε τις συνθήκες που απαιτούνται για περισσότερη αποδοτικότητα και καλή ψυχολογία των εργαζομένων και δημιούργησε μια αναλογία.

Η παρομοίωση με το πλοίο

Θα το καταλάβεις καλύτερα με αυτή την παρομοίωση. Φαντάσου ότι η κατάσταση που θες να διευθετήσεις είναι ένα πλοίο με πανιά. Ο αέρας που τα φυσά είναι τα εγκωμιαστικά σχόλια. Και η κριτική είναι το πηδάλιο του πλοίου. Θα κινηθεί το πλοίο αν η κριτική είναι μεγαλύτερη από τα καλά σχόλια; Όχι! Όσο και να στρίβεις το τιμόνι, χωρίς αέρα δεν θα πας πουθενά.

Αντιθέτως, αν κάνεις μόνο εγκωμιαστικά σχόλια και αγνοείς τα λάθη ή δεν ασκείς κριτική, το πλοίο θα κινείται ανεξέλεγκτο και το πιθανότερο είναι να καταλήξεις πάνω στα βράχια.

Η αναλογία, λοιπόν, που ανακάλυψε ως ιδανική ο Losada, είναι περίπου 3 θετικά σχόλια για 1 αρνητικό. Έτσι ισχυρίζεται πως θα πετύχεις το καλύτερο αποτέλεσμα, είτε πρόκειται για σχέση με συναδέλφους, είτε για την ερωτική σου σχέση, ώστε να συνδυαστεί η εξέλιξη με ένα καλό κλίμα. Το ανώτερο είναι 7 θετικά σχόλια για 1 αρνητικό και οι σχέσεις που ξεπερνάνε αυτό το όριο πιθανότατα θα υποβαθμίζονται χρόνο με το χρόνο.

Ιδού και το παράδειγμα:

Πηγή: Brightside

Σχόλια