Πολλά από τα αγαπημένα μας βιβλία έχουν μεταφερθεί στη μεγάλη οθόνη. Ποια από αυτά, όμως, είναι στη λίστα μας για τις 10 ταινίες που ξεπέρασαν το βιβλίο που βασίστηκαν;

Ο κινηματογράφος συχνά εμπνέεται από τη λογοτεχνία. Υπάρχουν αμέτρητα βιβλία που έχουν μεταφερθεί στη μεγάλη οθόνη και άλλα τόσα που περιμένουν να μεταφερθούν. Οι μεταφορές αυτές δεν είναι πάντα επιτυχημένες. Πολλές φορές το αποτέλεσμα είναι μέτριο και, τις περισσότερες δεν συνάδει με τη μαγεία του βιβλίου. Για αυτό και η φράση “πάντα το βιβλίο είναι καλύτερο”. Εμείς θα σας παρουσιάσουμε δέκα ταινίες που ξεπέρασαν το βιβλίο που βασίστηκαν.

10. Ο Διάβολος Φοράει Prada10 ταινίες που ξεπέρασαν το βιβλίο που βασίστηκαν

Μία ταινία από αυτές που λες ότι γυρίστηκαν απλά για να βγάλει λεφτά το Χόλυγουντ. Όμως, ο σκηνοθέτης Ντέιβιντ Φράνκελ έκανε την έξυπνη επιλογή να βάλει τη Μέριλ Στριπ στον πρωταγωνιστικό ρόλο και να την πλαισιώσει με πολλά υποσχόμενες ανερχόμενες ηθοποιούς, όπως η Αν Χάθαγουεϊ και η Έμιλι Μπλαντ. Για αυτό και η ταινία ξεπέρασε το ομότιτλο βιβλίο “παραλίας” στο οποίο βασίστηκε.

9. Τα Πλεονεκτήματα του να Είσαι στο Περιθώριο10 ταινίες που ξεπέρασαν το βιβλίο που βασίστηκαν

Ο συγγραφέας του βιβλίου Στίφεν Τσμπόσκυ ρίσκαρε όταν αποφάσισε να μεταφέρει ο ίδιος, και ως σκηνοθέτης και ως σεναριογράφος, το βιβλίο του για τρεις εφήβους που ζουν στο περιθώριο και προσπαθούν να βρουν τον εαυτό τους στη μεγάλη οθόνη. Ένα ρίσκο που απέδωσε καρπούς, ξεπέρασε το βιβλίο στο οποίο βασίστηκε και μας έδωσε μία μελλοντική κλασσική ταινία που περιμένει να ανακαλυφθεί και από άλλους.

8. Οι Ώρες10 ταινίες που ξεπέρασαν το βιβλίο που βασίστηκαν

Πώς μπορεί μία ταινία να ξεπεράσει το βραβευμένο με Πούλιτζερ, ομότιτλο μυθιστόρημα του Μάικλ Κάνινγκαμ; Βάζοντας στο τιμόνι έναν σκηνοθέτη που ξέρει τι κάνει, ο Στίβεν Ντάλντρι, και ένα καστ με πρωτοκλασάτες ηθοποιούς, Μέριλ Στριπ, Τζούλιαν Μουρ και Νικόλ Κίντμαν. Η Νικόλ άξια κέρδισε το Όσκαρ υποδυόμενη τη Βιρτζίνια Γουλφ. Και οι τρεις ιστορίες είναι τόσο καλά δεμένες που βλέπεις πραγματικά το βιβλίο να έρχεται στη ζωή.

7. Ο Πιανίστας10 ταινίες που ξεπέρασαν το βιβλίο που βασίστηκαν

Για πολλούς το αριστούργημα του Ρομάν Πολάνσκι. Μία ταινία που σε μεταφέρει στην Ευρώπη του Β’ Παγκοσμίου πολέμου και σε βάζει τόσο βαθιά στην ζωή του πρωταγωνιστή που το βιβλίο μπροστά της χάνει. Οι εικόνες που δημιουργεί ο Πολάνσκι, αν και πιστές στην αρχική πηγή, σε στοιχειώνουν και σε καθηλώνουν. Σίγουρα ξεπερνάει το βιβλίο μόνο και μόνο από το αντίκτυπο που είχε.

6. The Social Network10 ταινίες που ξεπέρασαν το βιβλίο που βασίστηκαν

Το σενάριο του Άαρον Σόρκιν και η σκηνοθεσία του Ντέιβιντ Φίντσερ είναι οι βασικοί λόγοι που αυτή η ταινία ξεπερνάει το βιβλίο στο οποίο βασίστηκε (“The Accidental Billionaires”, του Μπεν Μέζριχ). Γρήγοροι διάλογοι και σκηνές που σε κρατάνε την αναδείξανε σε μία από τις καλύτερες ταινίες της χρονιάς και μία διαφορετική βιογραφία από ότι είχαμε δει μέχρι τότε.

5. Μικρά Αγγλία10 ταινίες που ξεπέρασαν το βιβλίο που βασίστηκαν

Ο Παντελής Βούλγαρης μεταφέρει στην μεγάλη οθόνη το μυθιστόρημα της γυναίκας του Ιωάννας Καρυστιανής σε σενάριο δικό της. Όσοι το έχουν διαβάσει περιμένουν μια πιστή αντιγραφή ενός πολύ καλού κειμένου. Κανείς, όμως, δεν περίμενε μία ταινία που ενώ ήταν πιστή στην πρώτη ύλη, σε στοίχειωνε. Αυτό οφείλεται, κυρίως, στις ερμηνείες και, ιδιαίτερα της εκπληκτικής Πηνελόπης Τσιλίκα. Μία ελληνική ταινία που φτιάχτηκε για παγκόσμιο κοινό και για αυτό είναι και στη λίστα αυτή.

4. Το Κορίτσι που Εξαφανίστηκε

10 ταινίες που ξεπέρασαν το βιβλίο που βασίστηκαν

Δεύτερη ταινία σε σκηνοθεσία του Ντέιβιντ Φίντσερ στη λίστα μας. Αυτό αποδεικνύει ότι ο για πολλούς τελειομανής Φίντσερ ξέρει να διαλέγει σενάρια και να επιδεικνύει πλευρές τους που ίσως δεν είχαμε δει. Η αποδόμηση ενός γάμου και ο καταπληκτικός τρόπος που μεταφέρεται η ηρωίδα στη μεγάλη οθόνη απέχουν κατά πολύ από την απλοϊκότητα με την οποία παρουσιάζονται στο βιβλίο, το οποίο από χαλαρό ανάγνωσμα μετατρέπεται σε κάτι πολύ πιο βαθύ και πολύ πιο σκοτεινό. Σίγουρα πολλά οφείλονται και στην εκπληκτική ερμηνεία της Ρόζαμουντ Πάικ.

3. Οδηγός Αισιοδοξίας

10 ταινίες που ξεπέρασαν το βιβλίο που βασίστηκαν

Μία ταινία πολύ προσωπική για το σκηνοθέτη της Ντέιβιντ Ο. Ράσελ, βασισμένη στην νουβέλα του Μάθιου Κουίκ. Μία ρομαντική κομεντί που προσπαθεί να σου δείξει το πώς είναι να ζεις με ανθρώπους που πάσχουν από διπολική διαταραχή και σε κάνει να γελάς αλλά και να σκεφτείς. Ο ίδιος ο γιος του Ο. Ράσελ πάσχει από διπολική διαταραχή, όποτε ήταν και ο καταλληλότερος για να μεταφέρει με σεβασμό το έργο αυτό στην μεγάλη οθόνη. Δεν είναι τυχαίες οι 8 υποψηφιότητες για Όσκαρ και η νίκη της Τζένιφερ Λόρενς.

2. Εξιλέωση

10 ταινίες που ξεπέρασαν το βιβλίο που βασίστηκαν

Όταν ο Τζο Ράιτ ανακοίνωσε ότι θα μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη την ωδή του Ίαν ΜακΓιούαν πάνω στην αγάπη και στον πόλεμο κανείς δεν περίμενε το αποτέλεσμα. Μία ταινία που σε συγκινεί και σε συνεπαίρνει, άριστα γυρισμένη, με εξαιρετικές ερμηνείες και ένα τέλος που (αν δεν έχεις διαβάσει το βιβλίο) σου πέφτει το σαγόνι.

1. Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών

10 ταινίες που ξεπέρασαν το βιβλίο που βασίστηκαν

Όταν ο Τζ. Ρ. Ρ. Τόλκιν έφτιαξε τη Μέση Γη και έγραψε την τριλογία του Άρχοντα κανείς δεν πίστευε ότι θα μπορέσει κάποιος να μεταφέρει το έργο του στη μεγάλη οθόνη. Ο Πίτερ Τζάκσον, όμως, το κατάφερε και με το παραπάνω. Ένα έπος και μία τριλογία που οι ταινίες δεν μπορούν να διαχωριστούν, αλλά μπορείς να τις δεις και ξεχωριστά. Ένα επίτευγμα που δεν έχει επαναληφθεί (και είναι δύσκολο εδώ που τα λέμε). Και μία σειρά ταινιών που ξεπερνάνε τα βιβλία στα οποία βασίστηκαν.


Σίγουρα υπάρχουν και άλλες ταινίες που ξεπέρασαν τα βιβλία στα οποία βασίστηκαν αλλά θεωρήσαμε καλό να δείξουμε τα πιο πρόσφατα (από το 2000 και μετά) και να αφήσουμε τα πιο παλιά για μία άλλη φορά.

10 ταινίες για την εφηβεία και την ενηλικίωση που πρέπει να δεις

 

Σχόλια