Tελικά γιατί είσαι αριστερόχειρας;

Μέχρι σήμερα πιστεύαμε ότι η κίνηση εξαρτάται από το σήμα που δίνεται από τον εγκέφαλο, και αυτό προφανώς ισχύει σε μεγάλο βαθμό. Ωστόσο, το αν θα κάνεις την κίνηση με το δεξί ή το αριστερό σου χέρι είναι καθορισμένο μέσω της πλευράς του εγκεφάλου που ενεργοποιείται;

Σύμφωνα με την έρευνα που έγινε στο Ruhr-Universitat Bochum τα συμπεράσματα είναι διαφορετικά από αυτό που πιστεύαμε.

Η προτίμησή σου να κινείς το αριστερό ή το δεξί σου χέρι ξεκινά από την μήτρα κάπου στην 8η εβδομάδα της εγκυμοσύνης. Αυτό έδειξαν τα υπερηχογραφήματα.

Οι επιστήμονες πίσω από την συγκεκριμένη έρευνα ανέλυσαν το γονιδιακό περιεχόμενο το νωτιαίου μυελού από την 8η έως την 12η εβδομάδα της εγκυμοσύνης και τώρα πιστεύουν ότι η προέλευση των κινητικών μας προτιμήσεων βρίσκεται τελικά μέσα σε αυτά τα γονίδια και όχι στην εγκεφαλική λειτουργία.

 

Οι κινήσεις του ώμου και των χεριών ξεκινούν μέσω του κινητικού φλοιού του εγκεφάλου, ο οποίος στέλνει αντίστοιχο σήμα στην σπονδυλική στήλη. Ο κινητικός φλοιός, ωστόσo, δεν είναι συνδεδεμένος με την σπονδυλική στήλη εξαρχής και προάγγελοι της επιλογής της δεξιάς ή αριστερής κίνησης υπάρχουν πριν οι εγκεφαλικές αυτές ενώσεις σχηματιστούν.

Γι’αυτό μετά από τα συγκεκριμένα αποτελέσματα, οι επιστήμονες καταλήγουν στο ότι η επιλογή του αν είμαστε δεξιόχειρες ή αριστερόχειρες καθορίζεται τελικά από την σπονδυλική μας στήλη.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε τον Φεβρουάριο του 2017 στο επιστημονικό περιοδικό eLife και χρηματοδοτήθηκε από το Γερμανικό ερευνητικό ίδρυμα (German Research Foundation).

15 εκνευριστικά προβλήματα για τους αριστερόχειρες

Πηγή: independent.co.uk

 

 

Σχόλια