Νιώσεις αδύναμος και κουρασμένος όλη την ώρα; Μάλλον έτσι εξηγείται το συνεχές αίσθημα κόπωσης που νιώθεις…

Με τους συνεχείς αγχωτικούς καθημερινούς ρυθμούς είναι απόλυτα φυσιολογικό το σώμα σου να μην μπορεί να ανταπεξέλθει. Πρέπει κι εσύ να το βοηθάς συνεχώς με πολλούς τρόπους και εδώ μερικοί από τους λόγους, στους οποίους είναι πιθανό να οφείλεται το συνεχές αίσθημα κόπωσης που αισθάνεσαι.

1. Αποφεύγεις να κάνεις γυμναστική επειδή είσαι κουρασμένος

Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου της Georgia, το να παραλείπεις την προγραμματισμένη άσκησή σου, αποσυντονίζει περισσότερο τον οργανισμό σου. Το να κάνεις ελαφριά άσκηση 3 φορές την εβδομάδα έστω για 20 λεπτά, ενδυναμώνει το σώμα σου και την αντοχή σου με αποτέλεσα να το καρδιαγγειακό σου σύστημα να λειτουργεί καλύτερα και να μπορείς να είσαι πιο αποδοτικός στις καθημερινές σου δραστηριότητες.

2. Δεν πίνεις αρκετό νερό

Ακόμα και ελάχιστα αφυδατωμένος να είσαι, δηλαδή έστω και έλλειψη της τάξεως του 2%, απαιτείται τεράστια ενέργεια από τον οργανισμό σου για να το καλύψει. Η αφυδάτωση κάνει το αίμα σου πυκνότερο, με αποτέλεσμα η καρδιά να κάνει μεγαλύτερη προσπάθεια για να το προωθήσει σε όλο το σώμα, ενώ η ταχύτητα με την οποία φτάνουν στα όργανα και στου μύες σου το οξυγόνο και τα θρεπτικά συστατικά είναι πολύ μικρότερη.

3. Δεν έχεις αρκετό σίδηρο

Αδυναμία, έλλειψη συγκέντρωσης, πονοκέφαλοι είναι μόνο μερικά από τα συμπτώματα της έλλειψης σιδήρου. Μην το αγνοείς και συζήτα με τον παθολόγο σου μια σταθερή αναπλήρωση του σιδήρου που σου λείπει.

4. Μεγαλοποιείς τα πάντα

Αν υποθέτεις ότι πρόκειται να απολυθείς κάθε φορά που το αφεντικό σου σε φωνάζει στο γραφείο του, φοβάσαι να κάνεις ποδήλατο γιατί δεν είσαι συνηθισμένος και μπορεί να πάθεις κάτι, μεγαλοποιείς οποιαδήποτε φυσιολογική κατάσταση στο μυαλό σου, αυτό αποτελεί έναν βασικό ψυχολογικό παράγοντα που σε εξαντλεί. Το να αγχώνεσαι συνέχεια για πράγματα που είτε δεν έχουν σημασία είτε δεν είναι ρεαλιστικά και αποτελούν υπερβολικές φοβίες, παραλύει την πνευματική σου διαύγεια και εξαντλεί τον οργανισμό σου.

5. Παραλείπεις το πρωινό

Είναι περιττό να κάτσω να αναφέρω γιατί το πρωινό γεύμα είναι τόσο σημαντικό. Αυτό που αδιαμφισβήτητα συνιστούν πάντως όλοι οι διατροφολόγοι και δεν υπάρχει αμφισβήτηση ως προς αυτό είναι το ότι πρέπει η διατροφή σου ως προς τις θερμίδες να έχει το σχήμα της ανάστροφης πυραμίδας. Δηλαδή περισσότερες θερμίδες το πρωί, που όλο και λιγοστεύουν το βράδυ.

Άγχος: Πώς επηρεάζει τον εγκέφαλό σου (βίντεο)

6. Ξενυχτάς συχνά

Το να αλλάζεις τα ωράρια του βραδινού  σου ύπνου συνεχώς δημιουργεί μεγάλη αστάθεια στον οργανισμό σου. Ακόμα και λιγότερες ώρες να κοιμάσαι, αλλά να είναι κάθε μέρα τις ίδιες είναι καλύτερο από τα αλλοπρόσαλλα ωράρια ύπνου.

7. Είσαι στον υπολογιστή πριν κοιμηθείς

Το φως που παράγεται από τις ηλεκτρονικές συσκευές μπορεί να συμβάλλει στον αποσυντονισμό του ύπνου σου. Επιστήμονες ισχυρίζονται ότι πρέπει να απέχεις από οποιαδήποτε δραστηριότητα σε κινητό, τάμπλετ ή υπολογιστή τουλάχιστον 2 ώρες πριν τον ύπνο σου. Μήπως, λοιπόν, ήρθε η ώρα να διαβάζεις βιβλία ξανά;

8. Πίνεις τακτικά αλκοόλ πριν κοιμηθείς

Το αλκοόλ μπορεί να χαλαρώνει το κεντρικό νευρικό σου σύστημα, ωστόσο ο οργανισμός σου στην προσπάθειά του να το μεταβολίσει, αυξάνει απότομα την αδρεναλίνη. Γι’αυτό είναι πιθανό να ξυπνάς μετά από 3 ή 5 ώρες ύπνου. Ο Dr. Towfish από το πανεπιστήμιο της Pennsylvania συστήνει να σταματάς την κατανάλωση αλκοόλ 3 με 4 ώρες πριν πας για ύπνο.

9. Δουλεύεις σε ατακτοποίητο περιβάλλον

Ένα γραφείο γεμάτο πράγματα περιορίζει την ικανότητά σου να συγκεντρωθείς και την ικανότητα του εγκεφάλου σου να επεξεργάζεται πληροφορίες, αφού αποσπάται η προσοχή του. Ξεκίνα να το καθαρίζεις και να το τακτοποιείς σιγά σιγά για να μην πελαγώσεις και προσπάθησε στο τέλος της ημέρας ότι χάλασες, να το βάζεις πίσω στην θέση του. Θα βελτιώσει εγγυημένα τον τρόπο που δουλεύεις και θα μειώσει το πόσο χαωμένος αισθάνεσαι κάθε πρωί που ψάχνεις από που να ξεκινήσεις.

10. Δυσκολεύεσαι να πεις όχι

To να προσπαθείς να τους ευχαριστήσεις όλους έρχεται συχνά με το προσωπικό κόστος του να στερείς από τον εαυτό σου να κάνει αυτό που πραγματικά θέλει. Μετά μπορεί να αισθάνεσαι θυμωμένος και να σου φταίνε όλα συνέχεια. Σύμφωνα με τους ψυχολόγους, κάνε πρόβα λέγοντας όχι δυνατά μπροστά στον καθρέφτη, γιατί έχοντας συνηθίσει τον εαυτό σου να το ξεστομίζει θα το κάνει πιο εύκολο την επόμενη φορά

 

Πηγή: Τime.com

Σχόλια