Είδαμε, μας άρεσαν και σας τις προτείνουμε για να φτιάξετε κι εσείς μια λίστα με σινεφίλ επιλογές!

Κάθε Σάββατο από εδώ και στο εξής θα σας προτείνουμε δύο ταινίες, κάθε είδους, που είδαμε και μας άρεσαν. Εγγυημένα πράγματα δηλαδή, όχι τυχαία. Τουλάχιστον και να μην σας συγκλονίσουν, δεν θα δείτε πατάτα!

Γι’αυτή την εβδομάδα, λοιπόν, προτείνουμε:

1. Another Earth(2011)

Σινεφίλ επιλογές

Μια ταινία που βρίσκεται ανάμεσα στο δράμα, την ερωτική ιστορία και την επιστημονική φαντασία. Ένα βράδυ, εμφανίζεται ξαφνικά στον ουρανό μια δεύτερη Γη και όλοι προφανώς δεν μπορούν παρά να αναρωτιούνται αν αυτός ο πλανήτης είναι πανομοιότυπος ή αν οι κάτοικοί του είναι άλλοι. Θα μπορούσες να διάγεις μια δεύτερη, παράλληλη ζωή και να μην το ήξερες μέχρι τώρα;

Τα ερωτήματα αυξάνονται όταν η Rhonda, που μέχρι τα 17 της είχε όλα όσα ήθελε, γίνει κατά λάθος ο θύτης σε ένα τραγικό δυστύχημα. Θα μπορούσε αυτό να έχει αποτραπεί στην άλλη Γη; Μπορεί αυτοί που έχουν πεθάνει, εκεί να ζουν;

Η ζωή της πρωταγωνίστριας καταστρέφεται και η μόνη ελπίδα που υπάρχει βρίσκεται στην άλλη Γη…

Γιατί να την δεις; 

Γιατί γεννά πολλά ενδιαφέροντα ερωτήματα στα πλαίσια της επιστημονικής φαντασίας. Έχει ασυνήθιστη πλοκή και αρτιότατες ερμηνείες. Τοποθετεί μια πολύ ιδιαίτερη σχέση σε ένα πλαίσιο δυστοπικό και αντισυμβατικό και για του λόγου του αληθές έχει προβληθεί και κερδίσει βραβείο στο Sundance festival.

2.Cabaret(1972)

Aκόμα δεν μπορούμε να αποφασίσουμε αν είμαστε φαν της Liza Minelli. Σίγουρα έχει κάτι… Έχει αυτή την ζωντάνια και την ενέργεια που γεμίζει την οθόνη, όσο αφελής κι αν παρουσιάζεται μερικές φορές.

Η ταινία αυτή, ωστόσο, που είναι κατά βάση στημένη σε μεγάλο βαθμό πάνω της μας κάνει σίγουρα να ταυτιστούμε. Τοποθετημένη στην Γερμανία του 1930, την εποχή που το ναζιστικό κίνημα αρχίζει και αποκτά δύναμη, η Sally Bowles, νεαρή Αμερικανίδα έχει έρθει εκεί για να κάνει καριέρα ως ηθοποιός. Μπορεί να ακουστεί κλισέ το ότι δουλεύει για αρχή σε καμπαρέ, ωστόσο είναι ένα πάρα πολύ σωστά δομημένο κλισέ.

Όλη η ταινία έχει βασικά ένα πάρα πολύ καλό σενάριο, με πολύ σωστά αναλυμένους χαρακτήρες, όλοι πολύπλευροι, ανήσυχοι, σε μια ηλικία που κυνηγούν τα όνειρά τους και ζουν για να πληγώνονται και να πληγώνουν.

Τα ερωτικά τρίγωνα προκύπτουν φυσικά, χωρίς υπερβολές και συναισθηματισμούς, ενώ αποτυπώνονται μέσα σε ένα κλίμα πολιτικού αναβρασμού και υπό την υπόκρουση κλασσικών jazz ρυθμών, που έχουν γίνει κλασσικοί. (Είναι η ταινία από που έγινε γνωστό το τραγούδι Money makes the world go round)

Ερωτικά τρίγωνα στον κινηματογράφο: Από τον Τρυφώ στον Ξαβιέ Ντολάν

Γιατί να την δεις;

Γιατί είναι πολύ καλύτερη από τα περισσότερα μιούζικαλ, που θυσιάζουν πλοκή. Γιατί επικρατεί όλο αυτό το κλίμα της νεότητας, της επαναστατικότητας, που όλα μπορούν να συμβούν και όλα τα αφήνεις να συμβούν. Γιατί ακόμη κι αν δεν βλέπεις παλιές ταινίες, αυτή πραγματεύεται αρκετά διαχρονικά συναισθηματικά ζητήματα και θα εστιάσεις περισσότερο στους χαρακτήρες και όχι στην παλιακή εικόνα. Και τέλος γιατί έχει κερδίσει μάλιστα 8 Όσκαρ.

 

*Photo as featured image by Kosta Bratsos on Unsplash

Σχόλια