Έλξη. Έρωτας. Αγάπη. Σύμφωνα με τους Άραβες, τους γκουρού της ερωτικής ποίησης, πρέπει να περάσουμε από κάποια στάδια για να φτάσουμε στην αγάπη που μας ταιριάζει.

Η Αραβική γλώσσα είναι τόσο πλούσια σε λεξιλόγιο που οι λογοτέχνες δεν μπόρεσαν παρά να βρουν 14 διαφορετικές λέξεις που να υποδηλώνουν 14 διαφορετικούς ορισμούς της αγάπης. Οι Άραβες ποιητές, μάλιστα, πρωτοπόροι στην εξιστόρηση ερωτικών ιστοριών και απογοητεύσεων, κατάφεραν να δημιουργήσουν ακόμα περισσότερα στάδια από τα οποία μπορεί να περάσει μια σχέση.

Στην Αραβική γλώσσα υπάρχουν 14 διαφορετικά ονόματα και συνώνυμα που ορίζουν την αγάπη:

1. Έλξη – Αλ-χάγουα (Al-hawa)

Η αρχή της αγάπης. Όταν βλέπεις κάποιον στο δρόμο και σου κινεί το ενδιαφέρον. Η ίδια λέξη χρησιμοποιείται στα αραβικά για να περιγράψει το αεράκι. Άρα, αυτό το είδος της αγάπης φεύγει και έρχεται τόσο εύκολα, όσο ένα απαλό αεράκι…

 2. Διασκέδαση – Αλ-σάμπγουα (Al-sabwa)

Η λέξη προέρχεται από την “ασ-σίμπ”, η οποία σημαίνει “παιδική ηλικία”. Πρακτικά, μιλάμε για το στάδιο του φλέρτ, του κόρτε, της ερωτοτροπίας, ρε παιδί μου. Το πιο διασκεδαστικό από όλα τα στάδια. Και αυτό γιατί δεν υπάρχει ακόμα μια ταμπέλα πάνω στη σχέση, αλλά τα δύο άτομα απολαμβάνουν την παρέα του άλλου.

3. Πάθος – Αλ-σάγαφ (Al-shaghaf)

Αυτό που λέμε ότι ο έρωτας μας χτύπησε κατακούτελα. Στο δόξα πατρί. Αυτό ακριβώς.

4. Έγνοια – Αλ-γουάτζντ (Al-wajd)

Θυμάσαι τότε που δεν μπορούσες να σταματήσεις να την/τον σκέφτεσαι; Ή τότε που ήθελες να είστε όλη την ώρα μαζί;

Ο Αραβικός ορισμός της αγάπης: 14 στάδια που όλοι έχουμε περάσει

5. Ξεμυάλισμα – Αλ-κάλαφ (Al-kalaf)

Σε αυτό το στάδιο είναι που λέμε “Σε αγαπώ τόσο πολύ που πονάει” και το εννοούμε. Η αγάπη έχει αρχίσει να θεμελιώνεται μέσα από δυσκολίες και εμπόδια και αρχίζει να έχει φυσικές επιπτώσεις στο άτομο.

 6. Κολακεία – Αλ-‘ουσοκ (Al-‘oshok)

Δείχνει αυτό το αίσθημα ότι η αγάπη σου για κάποιον σε γεμίζει. Το βαθύ συναίσθημα σεβασμού και αγάπης για κάποιον με τον οποίο έχεις μεγάλη οικειότητα και άνεση.

7. Κάψιμο – Αν-νάτζγουα (Al-najwa)

Όταν η αγάπη τυλίγει την καρδιά σου εξ’ ολοκλήρου και σε γεμίζει με συναισθήματα λύπης και πόνου. Η λέξη προέρχεται από την αραβική λέξη που σημαίνει “ανάρρωση” με την έννοια ότι ο ερωτευμένος πρέπει να ξεφύγει από αυτό το στάδιο.

 8. Πόθος – Ασ-σάουκ (Al-shawq)

Όταν νιώθεις μια τρελή λαχτάρα και μια βαθιά αφοσίωση προς τον/την σύντροφο σου.

Ο Αραβικός ορισμός της αγάπης: 14 στάδια που όλοι έχουμε περάσει

 9. Φρικτός Πόνος – Αλ-γουάσαμπ (Alwasab)

 Η λέξη μεταφράζεται σε αρρώστια και πόνο. Σε αυτό το στάδιο η αγάπη δεν είναι πλέον ένα υγιές συναίσθημα.

10. Υποταγή – Αλ-ιστικάνα (Al-istikana)

Τα άτομα δεν βλέπουν τα λάθη και τα ελαττώματα του άλλου. Είναι το στάδιο της τυφλής αγάπης και υπακοής. Το στάδιο για το οποίο όλοι έχουμε προειδοποιήσει μια φίλη ή έναν φίλο σε τοξική σχέση.

11. Φιλικότητα – Αλ-ούντ (Al-wodd)

#relationshipgoals. Δεν είστε μόνο εραστές αλλά κάτι πολύ παραπάνω. Είστε οι καλύτεροι φίλοι. Τα λέτε όλα. Τα καταλαβαίνετε όλα. Δεν υπάρχει πιο αγνό και δυνατό συναίσθημα από αυτήν την αγάπη.

12. Ενοποίηση – Αλ-χούλλα (Al-kholla)

#soulmates. Τα hashtag μάλλον τα εξηγούν καλύτερα από εμένα. Η στιγμή που θα πεις “βρήκα τον έναν και μοναδικό”. Άντε και καλά στέφανα αν φτάσεις ποτέ σε αυτό το στάδιο…

Ο Αραβικός ορισμός της αγάπης: 14 στάδια που όλοι έχουμε περάσει

13. Θέρμη – Αλ-γαράμ (Al-gharam)

Όταν δεν μπορείς να αφήσεις κάτι να φύγει. Όταν δεν μπορείς να ζήσεις χωρίς το άλλο σου μισό. Το καλύτερο μέρος των ρομαντικών ταινιών είναι όταν οι πρωταγωνιστές βρίσκουν τον δρόμο τους πίσω στο άτομο που αγαπούν. Δεν υπάρχει καλύτερο τέλος από αυτό.

14. Παραφροσύνη – Αλ-χουγιάμ (Al-hoyam)

Και φτάσαμε στο τελευταίο στάδιο, όπου οι Άραβες λένε ότι θα αποτρελαθείς από την πολλή αγάπη. Βασικά εννοούμε το στάδιο που σταματάς να σκέφτεσαι με βάση τη λογική αλλά με βάση την αγάπη σου για αυτό το συγκεκριμένο άτομο. #donttrythisathome


14 στάδια. 14 είδη. 14 εμπειρίες. Οι Άραβες ήξεραν τι έλεγαν όταν διαμόρφωσαν αυτούς τους ορισμούς της αγάπης. Το μόνο σίγουρο είναι ότι αν διάβασες όλο το άρθρο, όλο και κάπου θα “βρήκες” τον εαυτό σου. Όλο και κάπου θα ταυτίστηκες.

Είναι όμορφο να νιώσεις όλα αυτά τα συναισθήματα, βγαλμένα από την καθημερινή ζωή και τις εμπειρίες. Σίγουρα εκ των υστέρων, καταλαβαίνεις πότε ένα συναίσθημα σε κατακλύζει με άσχημο τρόπο και πότε σε κάνει καλύτερο άνθρωπο.

Το συμπέρασμα που βγάζουν οι Άραβες, με βάση την πραγματικότητά τους, είναι να ξέρεις που πατάς έτσι ώστε να μην δημιουργήσεις “κακά” συναισθήματα. Αυτό που θα σου έλεγα εγώ είναι να πας και όπου σε βγάλει, αρκεί να ξέρεις πώς να γυρίσεις πίσω…

Αγάπη είναι…

 

Σχόλια