Ψάξαμε και βρήκαμε 16+1 μέρη υπό εξαφάνιση τα οποία πρέπει να επισκεφτείς πριν σβηστούν από τον χάρτη.

Εθνικό Πάρκο Γκλέισιερ

Το Εθνικό Πάρκο Γκλέισιερ βρίσκεται στην Μοντάνα των Η.Π.Α. Έχει έκταση 4.000 χμ² και στο εσωτερικό του ‘φιλοξενούνται’ περίπου 130 λίμνες και 1000 διαφορετικά είδη χλωρίδας και πανίδας. Το 1976 χαρακτηρίστηκε από τα Ηνωμένα Έθνη ως Απόθεμα Βιόσφαιρας (Biosphere Reserve), ενώ το 1995 χαρακτηρίστηκε ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς (World Heritage Site).

H σημερινή κατάσταση είναι καθόλα απογοητευτική αφού από τους 150 παγετώνες που υπήρχαν εκεί πλέον υπάρχουν γύρω στους 25. Αυτό θα επηρεάσει όχι μόνο τον τουρισμό του δρυμού (οι παγετώνες είναι η ατραξιόν του πάρκου) αλλά και την ζωή των φυτικών και ζωικών οργανισμών που εξαρτώνται  από το κρύο νερό των παγετώνων.

Άλπεις

Οι Άλπεις είναι σύστημα οροσειρών στην Ευρώπη και εκτείνονται από την Αυστρία και την Σλοβενία στα ανατολικά, μέσω της Ιταλίας, της Ελβετίας, του Λίχτενσταϊν και της Γερμανίας έως την Γαλλία στα δυτικά. Μπορεί να είναι ένα από τα πιο κρύα μέρη του πλανήτη αφού η θερμοκρασία φτάνει τους -66°C αυτό όμως από μόνο του δεν αρκεί. Την περίοδο 2015-2016 η κάλυψη χιονιού ανήλθε μόλις στο 20% της κανονικής χιονόπτωσης. Επιπλέον σύμφωνα με μετρήσεις κάθε χρόνο σταθερά χάνεται το 3% των πάγων τους γεγονός το οποίο θα οδηγήσει σταδιακά στην εξαφάνιση αυτού του λευκού τοπίου.

Νήσοι Σολομώντα

Οι Νήσοι του Σολομώντα είναι κράτος που βρίσκεται στον νότιο Ειρηνικό Ωκεανό στο Αρχιπέλαγος του Σολομώντα. Πρωτεύουσα του κράτους είναι η Χονιάρα. Οι Νήσοι Σολομώντα περιλαμβάνουν 922 νησιά από αυτά τα 347 είναι κατοικημένα, ο συνολικός πληθυσμός ανέρχεται στους 600.000 κατοίκους. Το 2016, 5 νησιά εξαφανίστηκαν, ενώ οι επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι άλλα 6 απειλούνται με εξαφάνιση αφού λόγω της ανόδου της στάθμης του νερού.

Τουβαλού

Το Τουβαλού είναι κράτος του κεντρικού Ειρηνικού και είναι ένα από τα πιο απομονωμένα κράτη του κόσμου με μόλις 11.000 κατοίκους.  Αποτελείται από εννέα κοραλλιογενείς βραχονησίδες με μήκος 579 χλμ. και συνολική έκταση 26 τ.χλμ. Το υψηλότερο σημείο των νησιών βρίσκεται μόλις 5 μέτρα από την θάλασσα γεγονός ιδιαίτερα ανησυχητικό αφού η βύθιση των νησιών φαντάζει ως το πιθανότερο σενάριο.

Τα Νησιά της Μαγδαληνής

Το σύμπλεγμα των νησιών αυτών βρίσκεται κοντά στις ακτές του Καναδά. Οι ακτές τους χρόνο με τον χρόνο διαβρώνονται ολοένα και περισσότερο, ενώ το προστατευτικό ‘πλέγμα’ των πάγων που είχαν μέχρι πρότινος γύρω τους λιώνει με γεωμετρική πρόοδο. Έτσι, λοιπόν, σε λίγα χρόνια τα Νησιά της Μαγδαληνής θα πάψουν να υφίστανται αφού οι συχνές ανεμοθύελλες που ξεσπούν στην περιοχή θα δώσουν το ‘τελειωτικό χτύπημα’.

Κιλιμάντζαρο

Το Κιλιμάντζαρο είναι το υψηλότερο βουνό της Αφρικής με ύψος 5.895 μέτρα. Αποτελεί μεμονωμένο ηφαιστειογενή ορεινό όγκο με την υψηλότερη κορυφή του την ονομαζόμενη Κίμπο (5895 μ.) να είναι η υψηλότερη της Αφρικής. Από την  κλιματική αλλαγή δεν γλίτωσαν ούτε οι παγετώνες της Αφρικής. Πλέον έχει μόνο το 20% του όγκου τους σε σχέση με 100 χρόνια πριν. Αν συνεχιστεί η μείωση τους με αυτό το ρυθμό σε περίπου 20 χρόνια ίσως να το τοπίο να έχει αλλάξει ριζικά.

Ταζ Μαχάλ

Το Ταζ Μαχάλ βρίσκεται στην Ινδία, είναι ένα κτιριακό συγκρότημα το οποίο ανεγέρθηκε από τον Σαχ Γιαχάν προκειμένου να τιμήσει τη πολυαγαπημένη του σύζυγο Μουμτάζ Μαχάλ που πέθανε το 1631 κατά τη διάρκεια τοκετού. Αν και είναι ένα από τα πιο πολυφωτογραφημένα μνημεία του πλανήτη δεν έχει την απαραίτητη ‘φροντίδα’, έτσι χρήζει άμεσης βοήθειας από την παγκόσμια κοινότητα, αφού λόγω της συνεχούς αυξανόμενης ρύπανσης, το εξωτερικό του κτιρίου τείνει να καταστραφεί, γεγονός το οποίο θα το καταστήσει μη επισκέψιμο από το κοινό τουλάχιστον μέχρι να βρεθεί κάποια λύση. Ακόμα ο ποταμός Γιαμούνα, ο οποίος και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του μνημείου έχει μολυνθεί από την βιομηχανική δραστηριότητα γεγονός από αποτελεί ένα ακόμα πονοκέφαλο για την κυβέρνηση.

Νεκρά Θάλασσα

Με την επιφάνειά της να βρίσκεται 400 μέτρα κάτω από την από την επιφάνειά της Μεσογείου καθίσταται ως η χαμηλότερη επιφάνεια στην Ηπειρωτική Γη. Με εκατομμύρια τουρίστες τον χρόνο η Νεκρά Θάλασσα είναι σίγουρα ένα κερδοφόρο τουριστικό θέρετρο για τις γύρω περιοχές. Όμως τα προβλήματα είναι πολλά και καίρια. Η στάθμη της Νεκράς Θάλασσας κατεβαίνει περίπου ένα μέτρο τον χρόνο, αφού η μοναδική πηγή νερού της ο Ιορδάνης Ποταμός χρησιμοποιείται κατά κόρον για την άρδευση των καλλιεργήσιμων εκτάσεων των γειτονικών χωρών. Βέβαια η κλιματική αλλαγή (αύξηση θερμοκρασίας, μείωση περιόδου βροχών) έχει επίσης βοηθήσει ώστε η Νεκρά Θάλασσα να χάσει το 1/3 του όγκου της σε νερό.

Μαλδίβες

Οι Μαλδίβες βρίσκονται στον Ινδικό ωκεανό και αποτελούν το μικρότερο σε πληθυσμό ασιατικό κράτος. Το υψηλότερο σημείο τους βρίσκεται μόλις 2 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας γεγονός το οποίο τις κατατάσσει στο να έχουν την ίδια μοίρα με το Τουβαλού, δηλαδή την βύθιση. Σύμφωνα με την επιστημονική κοινότητα μέχρι το 2050 θα έχει καταστραφεί 4%-17% του συνόλου της χώρας. Λόγω αυτού του σεναρίου γίνονται προσπάθειες μετεγκατάστασης των κατοίκων, αφού η κυβέρνηση έχει ήδη προχωρήσει στην αγορά εκτάσεων σε άλλες χώρες, όπως η Ινδία, ώστε να οι πολίτες να βρουν στέγη εκεί. Ακόμα το 2008 ο πρόεδρος των Μαλδίβων, Μαουμούν Αμπντούλ Γκαγιούμέ έκανε έκκληση για περιορισμό των εκπομπών αερίων που ευθύνονται για το φαινόμενο του θερμοκηπίου, προειδοποιώντας ότι η άνοδος της στάθμης των θαλασσών μπορεί να αφανίσει όλη την χώρα.

Βενετία

Μία από τις πιο γνωστότερες πόλεις της Ιταλίας απειλείται υπό εξαφάνιση. Η Βενετία η οποία έχει κηρυχθεί ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομίας από την UNESCO από το 1987 απειλείται με εξαφάνιση, αφού η αύξηση της στάθμης των υδάτων καθώς και ο αυξανόμενος όγκος της ροής των κρουαζιερόπλοιων που πλέουν στην λιμνοθάλασσα αποτελούν δυο από τις κύριες αιτίες τις οποίες προσπαθεί η Ιταλική κυβέρνηση να καταπολεμήσει. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η πόλη έχει βυθιστεί κατά 24 εκατοστά μόνο τα τελευταία 100 χρόνια.

Σεϋχέλλες

Οι Σεϋχέλλες βρίσκονται στον Ινδικό Ωκεανό είναι ένα σύμπλεγμα 115 νησιών με συνολική έκταση 455 τ.χλμ. Η οικονομία βασίζεται στην αλιεία και κυρίως στον τουρισμό.  Λόγω της διάβρωσης του εδάφους και της συνεχούς αύξησης της στάθμης των υδάτων  η επιστημονική κοινότητα δίνει περίπου 50 χρόνια ζωής σε αυτό το νησιωτικό σύμπλεγμα γεγονός που το κάνει έναν ακόμη προορισμό που πρέπει σύντομα να επισκεφτείς!

Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος

Ο Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος βρίσκεται στην Αυστραλία και είναι ο μεγαλύτερος κοραλλιογενής ύφαλος του κόσμου. Απαρτίζεται από 2.900 ξεχωριστούς υφάλους και 940 νησιά και έτσι το 1981 μπήκε στην λίστα με τα μνημεία Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Η υπεραλίευση (κυρίως) αλλά και η κλιματική αλλαγή συμβάλλουν στο γεγονός της εξαφάνισης του. Συγκεκριμένα, η αύξηση της θερμοκρασίας του νερού συμβάλλει στον θάνατο των κοραλλιών, ο οποίος ξεκινά με την ‘λεύκανση’ των οργανισμών αυτών και καταλήγει στον μετέπειτα θάνατο τους.

Cerro Rico

Το Cerro Rico ήταν ένα από τα πλουσιότερα σε μεταλλεύματα ορυχεία της Βολιβίας. Σήμερα είναι και αυτό Μνημείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς, τίτλος ο οποίος δεν μπορεί να βοηθήσει όμως στην διάσωση του. Το 2011 ύστερα από μισό αιώνα συνεχούς εξόρυξης αργύρου η κορυφή του βουνού κατέρρευσε αφήνοντας ένα ‘κρατήρα’ διαμέτρου 15 μέτρων και αγνώστου βάθους.

Ατλαντικό Δάσος

Το συγκεκριμένο δάσος κάλυπτε την έκταση χιλιάδων στρεμμάτων σήμερα πλέον δεν καλύπτει ούτε 240 στρέμματα γεγονός, το οποίο είναι καθόλα ανησυχητικό. Η γιγαντιαία μείωση της έκτασης του οφείλεται στην αύξηση της υλοτομίας και της γεωργίας.

Μαδαγασκάρη

Η Μαδαγασκάρη είναι ένα από τα μεγαλύτερα νησιά του κόσμου με πληθυσμό σχεδόν 26εκ κατοίκους. Στο νησί ‘κατοικούν’ περίπου 12.000 είδη φυτών και πολλά σπάνια ζώα, όπως ο λεμούριος και ο προπίθηκος. Λόγω της συνεχούς αυξανόμενης υλοτομίας το νησί τείνει να καταστραφεί γεγονός το οποίο μπορεί να γίνει και μέσα στα επόμενα 50 χρόνια.

Ύφαλος Μπελίζ

Ένα φυσικό φράγμα-καταφύγιο για καρχαρίες, τροπικά ψάρια. Τα τελευταία χρόνια ο Ύφαλος Μπελίζ έχει συρρικνωθεί κατά 50% λόγω της αυξανόμενης τουριστικής κίνησης (καταδύσεις) αλλά και λόγω της κλιματικής αλλαγής. Η επιστημονική κοινότητα εκτιμά ότι τα επόμενα 30 χρόνια θα μειωθεί κατά 30% γεγονός που θα οδηγήσει και στη σταδιακή εξαφάνιση του.

Λίμνη Τσάντ

Η Λίμνη Τσάντ πριν κάποια δεκάδες χρόνια ήταν σε μέγεθος όσο είναι η Γερμανία τώρα όμως και ιδιαίτερα από την δεκαετία του ’60 και έπειτα άρχισε να συρρικνώνεται με γοργούς ρυθμούς. Σήμερα φτάνει μόνο στο 5% του παλαιότερου μεγέθους της γεγονός ιδιαίτερα δυσοίωνο για την ύπαρξη της.

Σχόλια