Έμμεσα συμπτώματα κατάθλιψης που αγνοούμε γιατί δεν είναι βαριάς μορφής! Μήπως τα έχεις;

Η κατάθλιψη είναι μια σοβαρότατη ψυχική ασθένεια. Προφανώς στις πιο βαριές μορφές της, τα συμπτώματά της δεν μπορούν κρυφτούν, αφού το υποκείμενο δεν προβαίνει σε καμία δραστηριότητα, μπορεί να κλαίει ή να κοιμάται όλη μέρα και να μην έχει καμία διάθεση να βγει από το σπίτι και να μιλήσει με κόσμο, ακόμα και αγαπημένα του πρόσωπα.
Ωστόσο, υπάρχουν και πολύ πιο ελαφριές μορφές κατάθλιψης, έστω θλίψης, που όλοι λίγο πολύ εμφανίζουμε στην καθημερινότητά μας και με αυτές θα ασχοληθούμε στο παρόν άρθρο. Μπορεί να δουλεύεις πάρα πολύ, να προσποιείσαι ότι είσαι χαρούμενος, να αισθάνεσαι ότι δεν έχεις κανένα κίνητρο να σηκωθείς ή να μην έχεις δύναμη να προσπαθήσεις για τίποτα.
Μόνο γιατρός μπορεί να διαγνώσει φυσικά την κατάθλιψη, ωστόσο τέτοια σημάδια σίγουρα μπορείς να τα παρατηρήσεις στον εαυτό σου και έχει τεράστια σημασία να ασχοληθείς μαζί τους και να κατανοήσεις από που προέρχονται. Τι σου φταίει τέλος πάντων.
Ας, δούμε, λοιπόν μερικά λιγότερο προφανή σημάδια πρώιμα καταθλιπτικής συμπεριφοράς που μπορεί να σε κάνουν να προλάβεις και αρνητικότερες συνέπειες.

1. Φιλοσοφικά και υπαρξιακά ερωτήματα

Σύμφωνα με έρευνα, οι πιο καταθλιπτικοί άνθρωποι τείνουν να μιλάνε συνεχώς για το νόημα της ζωής και τα προβλήματά της και το κάνουν με κάθε ευκαιρία. Κάθε συζήτησή τους καταλήγει κάπως έτσι. Οι λέξεις που χρησιμοποιούν είναι γενικές, αόριστες και ασαφείς όπως πχ “Τέτοια πράγματα μου συμβαίνουν συνέχεια” αντί για “Δεν κοιμάμαι καλά αυτές τις μέρες”, “Δεν βγάζει νόημα” αντί για το “Νομίζω πρέπει να το δω από μια άλλη οπτική γωνία και να τσεκάρω άλλους παράγοντες”. Οι ψυχολόγοι ισχυρίζονται ότι όσο πιο συγκεκριμένες και ορισμένες είναι οι σκέψεις ενός ανθρώπου, τόσο περισσότερες πιθανότητες έχει να είναι ευτυχισμένος.

2. Ψάχνουν δικαιολογίες

Συχνά οι πιο καταθλιπτικοί άνθρωποι χρησιμοποιούν δικαιολογίες για να κρύψουν τις αληθινές τους επιθυμίες και την στεναχώρια τους. Φτιάχνουν ιστορίες για να δικαιολογήσουν γιατί δεν μπορούν να πάνε σε ένα πάρτι ή γιατί δεν μπορούν να μείνουν σε ένα γεύμα με συναδέλφους. Έτσι, δεν απασχολούν κανέναν με την κακή συναισθηματική τους κατάσταση.

3. Έλλειψη φυσιολογικών αντιδράσεων

Άνθρωποι που συγκαλύπτουν την κατάθλιψη τους συνήθως ερμηνεύουν την πραγματικότητα με έναν πολύ δικό τους τρόπο, διαφορετικό από την πραγματικότητα και εστιασμένο στον εαυτό τους. Μπορεί είτε να συμφωνούν με όλους, είτε να σταματούν να εκφράζουν την γνώμη και τις επιθυμίες τους, να μην ασχολούνται αν τους προσβάλλουν αλλά να θεωρούν ότι το αξίζουν ή ακόμα και να μην βιώνουν πόνο σε καταστάσεις πχ πένθους.

4. Ψυχοσωματικές διαταραχές

Η κατάθλιψη, που πολλές φορές συνδέεται και με διαταραχή άγχους, μπορεί πολλές φορές να προκαλέσει και σωματικά συμπτώματα. Συνήθη παράπονα είναι ο πόνος στο στήθος, ένταση στους μύες, αναπνευστικά προβλήματα, πονοκέφαλοι. Προφανώς και αν πάει το υποκείμενο σε γιατρό πάντα οι εξετάσεις είναι καλές, ενώ ο ίδιος ο πόνος προκαλεί απόγνωση και εντείνει την κατάθλιψη. Σύνηθες επίσης είναι ο κινούμενος πόνος, που δεν έχει σταθερό σημείο, αλλά εκδηλώνεται με διαφορετικό τρόπο κάθε φορά. Και η αρρωστοφοβία, μπορεί να είναι λοιπόν σύμπτωμα κατάθλιψης.

5. Ατιμέλητη εμφάνιση

Η κατάθλιψη μπορεί να επηρεάσει και την εμφάνιση του ατόμου. Αν το άτομο σταματήσει να ακολουθεί στοιχειώδεις κανόνες υγιεινής ή το δωμάτιό του είναι πάντα βρώμικο, πρέπει να αναρωτηθείτε τι συμβαίνει. Αυτό εννοείται για ανθρώπους που ποτέ δεν είχαν πρόβλημα με την καθαριότητα.

6. Διαφορά στην παραγωγικότητα

Όταν το άτομο δεν μπορεί να ανταποκριθεί στην καθημερινή του ρουτίνα, ξεχνάει πληροφορίες, κουράζεται πιο εύκολα και νιώθει ότι οι πράξεις του δεν έχουν νόημα τότε πρέπει να ανησυχήσουμε. Μπορεί να συμβεί και το ακριβώς αντίθετο βέβαια, όταν κάποιος γενικά όχι δραστήριος ξαφνικά γίνει workaholic, με γεμάτο πρόγραμμα και προσπαθεί να να πετύχει με κάθε στόχο μέχρι που του γίνεται εμμονή. Έτσι προσπαθεί να έχει κάποιο νόημα στη ζωή του.

7. Προσποιητή ευτυχία

Πολλές φορές θα δεις άτομα που προσπαθούν να κρύψουν τη θλίψη τους πίσω από ένα τεχνητά χαρούμενο mood. Ποστάρουν συνεχώς όταν βγαίνουν, μοιάζουν σα να μην τους νοιάζει τίποτα και όταν έρχεται η στιγμή μιας πιο ουσιαστικής συζήτησης την αποφεύγουν, προτιμώντας μόνο τα αστεία.

Άγχος σε νεαρή ηλικία: Μερικές από τις πηγές του

Πηγή: brightside.me

Featured image by Chris Barbalis on Unsplash

Σχόλια