Με αφορμή την έκθεση Van Gogh Alive – The Experience στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, ανακαλύπτουμε διάσημα αποφθέγματα του μεγάλου ζωγράφου.

Ο Βίνσεντ βαν Γκογκ (Vincent Willem van Gogh) γεννήθηκε στις 30 Μαρτίου το 1853 στο Zundert της Ολλανδίας. Στο διάστημα που ήταν εν ζωή, τα έργα του δεν είχαν την ανταπόκριση που τους άρμοζαν. Όταν, όμως, πέθανε αναγνωρίστηκε ως ένας από τους σημαντικότερους ζωγράφους όλων των εποχών.

Ο μεγάλος ζωγράφος Βίνσεντ βαν Γκογκ, πέρα από το θαυμαστό έργο του στη ζωγραφική και την τέχνη άφησε σπουδαίο «αποτύπωμα» και με τα αποφθέγματα του. Μέσω αυτών, αναγνωρίζονται και πολλά στοιχεία για τον τρόπο ζωής του αλλά και σκέψης του. Παρακάτω παραθέτουμε μερικά από αυτά τα οποία επικεντρώνονται στην τέχνη και την αγάπη.



 

«Είναι καλό να αγαπάς πολλά πράγματα, γιατί εκεί βρίσκεται η πραγματική δύναμη. Όποιος αγαπά πολύ, κάνει πολλά, μπορεί να καταφέρει πολλά και κάθε τι που γίνεται στην αγάπη γίνεται πολύ καλά.»  


«Ονειρεύομαι αυτό που θέλω να ζωγραφίσω και μετά ζωγραφίζω το όνειρό μου.»


«Κάποτε ο θάνατος θα μας πάει σε άλλο αστέρι.»


«Δεν υπάρχει τίποτα πιο καλλιτεχνικό από το να αγαπάς κάποιον.»


Βίνσεντ βαν Γκογκ

«..έχω τη φύση, τη τέχνη και την ποίηση και αν αυτό δεν είναι αρκετό, τότε τι είναι;»


«Δεν ξέρω τίποτα με σιγουριά, αλλά το να βλέπω τα αστέρια με κάνει να ονειρεύομαι.»


«Μία μεγάλη φωτιά καίει μέσα μου, αλλά κανείς δεν σταματά να ζεστάνει τον εαυτό του σε αυτή, οι περαστικοί βλέπουν μόνο ένα ίχνος καπνού.»


«Εάν ακούς μία φωνή μέσα σου να σου λέει πως δεν μπορείς να ζωγραφίσεις, τότε με κάθε μέσο ζωγράφισε και η φωνή θα σιωπήσει.»


«Το να είσαι φυσιολογικός είναι ένας πλακόστρωτος δρόμος. Είναι άνετος να περπατάς αλλά δεν φυτρώνουν λουλούδια σε αυτόν.»


«Έβαλα την καρδιά και την ψυχή μου στη δουλειά μου και έχασα το μυαλό μου κατά τη διάρκεια.»


Βίνσεντ βαν Γκογκ

«Συχνά σκέφτομαι πως η νύχτα είναι πιο ζωντανή και πιο πλούσια χρωματισμένη από ότι η μέρα.»


«Οι κοντινοί μας φίλοι είναι πραγματικός θησαυρός της ζωής. Μερικές φορές μας ξέρουν καλύτερα απ’ ότι εμείς τους εαυτούς μας. Με ευγενική ειλικρίνεια, είναι πρόθυμοι να μας καθοδηγήσουν και να μας υποστηρίξουν. Μοιράζονται το γέλιο και το δάκρυ μας. Η παρουσία τους μας θυμίζει ότι ποτέ δεν είμαστε μόνοι.»


«Πως θα ήταν η ζωή αν δεν είχαμε το κουράγιο να πετύχουμε τίποτα;»


«Τα μεγάλα πράγματα έγιναν μετά από μία σειρά μικρότερων πραγμάτων που ήρθαν κοντά.»


«Η συνείδηση είναι η πυξίδα του ανθρώπου.»

Βαν Γκογκ: Η μελαγχολική μορφή του μεταϊμπρεσιονιστή ζωγράφου

Σχόλια