Αποδεδειγμένες και τεκμηριωμένες απαντήσεις που αφορούν τη νοημοσύνη των δύο ζώων!

Αποτελεί δίλημμα για όσους έχουν κατοικίδια ή για όσους σκοπεύουν να αποκτήσουν. Άλλοι υποστηρίζουν ότι τα σκυλιά είναι πιο έξυπνα και πιο εκδηλωτικά, ενώ άλλοι ότι οι γάτες έχουν περισσότερη νοημοσύνη. Ωστόσο, η επιστήμη έδωσε τις απαντήσεις που έλλειπαν και έλυσε τις απορίες όλων!

Οι μελέτες δεν επικεντρώθηκαν μόνο στα δύο αυτά είδη ζώων, αλλά και σε όλα τα σαρκοφάγα θηλαστικά στο σύνολό τους.

Η πολλών χρόνων “κόντρα” μεταξύ των ανθρώπων που αγαπούν τα σκυλιά και των ανθρώπων που αγαπούν τις γάτες, μάλλον έφτασε στο τέλος της.

Σκύλοι vs Γάτες

Μία καινούρια μελέτη, η οποία πραγματοποιήθηκε στο πανεπιστήμιο Vanderbilt, υποστήριξε ότι ανάμεσα στα δύο αυτά είδη ζώων, πράγματι τα σκυλιά είναι πιο έξυπνα.

Η μελέτη, που είχε τίτλο “Tα σκυλιά έχουν περισσότερους νευρώνες, αλλά όχι και το μεγαλύτερο εγκέφαλο: Πραγματοποιείται μια συναλλαγή, μεταξύ της μάζας του σώματος και του αριθμού των νευρώνων, στον εγκεφαλικό φλοιό των μεγάλων σαρκοφάγων”, επικεντρώθηκε κυρίως στις διαφορές μεταξύ του αριθμού των εγκεφαλικών νευρώνων στα σαρκοφάγα ζώα.

Παρόλο που φαίνεται περίπλοκο, η ιδέα είναι σχετικά απλή. Κάθε εγκέφαλος των θηλαστικών περιλαμβάνει τον φλοιό. Ο εγκεφαλικός φλοιός περιέχει φλοιώδεις νευρώνες. Οι φλοιώδεις νευρώνες συνδέονται με τη σκέψη, τον προγραμματισμό και τη σύνθετη συμπεριφορά, τα οποία θεωρούνται “σφραγίδες” της νοημοσύνης.

Επομένως, το επίπεδο της νοημοσύνης σε αυτά τα θηλαστικά εξαρτάται από τον αριθμό των νευρώνων του φλοιού, που υπάρχουν στον εγκεφαλικό φλοιό. Κατάλαβες; Η επιστήμη μπορεί να είναι τόσο απλή μερικές φορές!

Όπως όμως αναφέρθηκε και προηγουμένως, η μελέτη, η οποία απέδειξε ότι τα σκυλιά έχουν πολύ περισσότερους φλοιώδεις νευρώνες από τις γάτες, δεν επικεντρώθηκε μόνο σ’ αυτά τα δύο είδη ζώων, αλλά και σε όλα τα σαρκοφάγα θηλαστικά.

“Σ’ αυτήν την έρευνα θα ασχοληθούμε με τη σύγκριση διαφορετικών ειδών σαρκοφάγων, για να δούμε πως ο αριθμός των νευρώνων στον εγκέφαλό τους σχετίζεται με το μέγεθος του ίδιου του εγκεφάλου, περιλαμβάνοντας εκτός από σκύλους και γάτες, λιοντάρια και καφέ αρκούδες”, είπε η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ψυχολογίας και Βιολογικών Επιστημών Suzana Herculano-Houzel, η οποία δημιούργησε τη μέθοδο για να μετράμε τον αριθμό των νευρώνων του φλοιού.

Σκύλοι vs Γάτες

Σύμφωνα με τα ευρήματα της Herculano-Houzel και των συναδέλφων της, τα σκυλιά έχουν περίπου 530 εκατομμύρια φλοιώδεις νευρώνες. Από την άλλη οι γάτες έχουν περίπου 250 εκατομμύρια (να σημειωθεί ότι ο άνθρωπος έχει περίπου 16 δισεκατομμύρια).

“Οπότε, διεξάγεται το συμπέρασμα ότι τα σκυλιά έχουν τη βιολογική ικανότητα να κάνουν πιο περίπλοκα και ευέλικτα πράγματα από τις γάτες”, είπε η Herculano-Houzel.

Μαζί με τα ευρήματα που αφορούν τη νοημοσύνη της γάτας και του σκύλου, η επιστήμη αμφισβήτησε επίσης μερικές παγιωμένες αντιλήψεις για την εξυπνάδα των σαρκοφάγων.

Προφανώς, θεωρείται ότι τα σαρκοφάγα είναι πιο έξυπνα από τα φυτοφάγα ζώα,  δεδομένου ότι χρειάζεται περισσότερος γνωστικός σχεδιασμός για να κυνηγούν, παρά για να φύγουν. Παρόλα αυτά, οι έρευνες έδειξαν ότι ο αριθμός των φλοιωδών νευρώνων στα μικρού και μεσαίου μεγέθους σαρκοφάγα, είναι σχεδόν ίδιος με εκείνον στα φυτοφάγα. Αυτό δείχνει ότι η αποφυγή των αρπακτικών λαμβάνει τον ίδιο βαθμό προγραμματισμού όπως και ο θηρευτής.

Αν και αυτό δεν μπορεί να επηρεάσει πραγματικά τους ανθρώπους που είναι αποφασισμένοι ότι τους αρέσουν οι γάτες, ένα είναι σίγουρο: οι άνθρωποι που αγαπούν τα σκυλιά έχουν τώρα λίγο περισσότερη “επιστήμη” πίσω από τα επιχειρήματά τους.

Πηγή: all that is insteresting.com

10 λόγοι γιατί οι σκύλοι είναι καλύτεροι από τις γάτες

Σχόλια